18. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööturuametnike koondamiskulud on välditavad

Tööturuameti ja Töötukassa ühendamisega kaasnevaid avalikkuse õiglustunnet riivavaid koondamiskulusid oleks võimalik soovi korral vältida, leiab Konsultatsioonibüroo Advisor juhataja Rivo Kaldvee.

Järgneb Rivo Kaldvee arvamus

"Hiljuti leidis ajakirjanduses laiemat kajastust Tööturuameti ja Eesti Töötukassa funktsioonide ühendamine. Tegemist on iseenesest positiivse uudisega, kui leitakse võimalusi riigifunktsioone ühendada ja selle arvelt kokku hoida. Paraku toob ühendamine asjaomaste ametnike arvates vältimatult kaasa tööturuametnike koondamiskulud rohkem kui 20 miljoni krooni ulatuses.

Samas koondatud ametnikud saavad aga kohe uude loodavasse koondorganisatsiooni tööle kandideerida ja seal tööle asuda. Viimast väidet kinnitab e-õigusest leitav selgitus, mille kohaselt Eesti Töötukassa ei planeeri töötajate arvu vähendamist võrreldes Tööturuameti ametnike arvuga ning Tööturuameti ametnikele tehakse ettepanekud töölepingu sõlmimiseks. Seega sisuliselt kujuneks sellises olukorras tööturuametnike koondamishüvitis reeglina (eeldatavasti mõni inimene koondatakse ka tegelikult) ühekordseks täiendavaks tasuks.

Paratamatult riivab selline lahendus avalikkuse õiglustunnet. Kummastav on sealjuures ametnike seisukoht, justkui sellise lahenduse on tinginud kehtiv seadusandlus ja kohtupraktika. Sellise seisukohaga ei ole võimalik nõustuda, kuigi inimlikult on ehk mõistetav iseenda ametikoha likvideerimise puhul tekkiv kiusatus tagada endale ühekordne täiendav hüvitis.

Üldreeglina on muidugi õige, et asutuse likvideerimisel tuleb maksta sealsetele ametnikele avaliku teenistuse seaduse järgi koondamishüvitist. Hüvitise eesmärk on tagada töö kaotanud inimesele võimalus äraelamiseks kuni uue töökoha leidmiseni. Kuid antud juhul on jäänud tööturuorganisatsioonide ühendajatel tähelepanuta asjaolu, et tööturuametnikke loodetakse kindlasti näha Eesti Töötukassa töötajatena.

Kindlasti on tänases ebakindlas majandussituatsioonis ka tööturuametnikud huvitatud oma senise töö jätkamisest. Sellises olukorras oleks riigi jaoks vähemkulukam viia juba praegu Eesti Töötuskassa poolt läbi avalikud konkursid ühendamise tagajärjel tekkivate töökohtade täitmiseks.

Avaliku konkursi edukalt läbinud tööturuametnikud saaksid sõlmida Eesti Töötukassaga juba lähiajal töölepingud ja asuda seal vähemalt üks üks kuu enne Tööturuameti likvideerimist tööle. Nimetatud ametnikud lahkuksid Tööturuametist omal soovil ja suurte koondamishüvitisteta. Kuivõrd asutuse likvideerimisest tuleb ametnikule üks kuu varem ette teatada, siis koondamisele kuuluksid üksnes need inimesed, kes oma senist karjääri Eesti Töötukassas jätkata ei soovi.

Leian, et selline lahendus aitaks märkimisväärselt vähendada Tööturuameti ja Eesti Töötukassa funktsioonide ühendamisest tingitud suuri koondamiskulusid."

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474