25. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Äriilma eksisammud

Ärilahutuse 2008. aasta tiitel kuulub Arco Varale, õnnetu armastaja tiitlit jagavad Delfi ja Ekspress.

Kopsakaimaks fopaaks tunnistas Äripäev rahandusministeeriumi ülioptimistlikud majandusprognoosid.

Ärilahutuste värvikas esikolmik

Arco Varal on läbi ajaloo olnud vaid üks visiooniga juht ja see oli ettevõtte asutaja Arti Arakas, kes nüüdseks on Arco Vara omanikeringist hoopiski lahkunud, kommenteerisid lugejad aripaev.ee lehel.

Äripäeva fotograaf Andres Haabu tegi Arco Vara juhtidest geniaalse uudisfoto "Püha õhtusöömaaeg", kus peal kõik ettevõtte juhid börsile minekul 2007. aasta suvel. Nüüdseks on toona pildil olnud üheksast mehest firmas alles vaid omanikud Hillar Peeter Luitsalu ja Richard Tomingas.

2008. aasta ärilahutuse finalistide hulgas oli Arco Vara kõrval ka toiduainetööstusi Kalev ja Tere investeerimispankur Indrek Rahumaale müüa üritanud ärimees Oliver Kruuda. Vaidlus on nüüd otsaga jõudnud Rootsi arbitraažikohtusse. Finaali jõudis ka ehituskontserni Merko Ehitus maadevahetuse kohtuasja tõttu Merko Ehituseks ja Järvevanaks lahutanud Toomas Annus. Pistiseskandaal Tallinna linnavalitsuses viis aasta lõpuks ametist juhatuse liikme Tõnu Kortsu.

Meediaärimees Hans H. Luige selleks aastaks seatud plaan panna 800 miljoni krooni eest ostetud Delfi Ekspress Grupile raha teenima, ei ole kandnud vilja. Vastupidi. Piltlikult saab öelda, et see on hea näide sellest, kuidas kallis abikaasa võib teha miljardärist miljonäri.

Delfi ja Ekspress Grupi suhetes on pinget

Delfi ostuks võetud 800 miljoni krooni suuruse laenu tagatiseks on Luik pantinud Delfi, Maalehe, Eesti Ekspressi kirjastuse ja Ekspress Hotline'i aktsiaid. Ekspress kinnitas, et laenu tagamiseks pole neil küll vaja müüa trükikoda Printall ega ka Rahva Raamatut, aga müügis on Printallile kuuluv kinnistu. Liidrikohta päevauudiste edastamisel veebis on Delfilt üle võtmas postimees.ee, mis planeerib Delfist mööduda juba algaval aastal. Kui nii peaks juhtuma, kaoks Delfile väga oluline reklaamiargument ning Luige kliki- ja rahamasinast saaks kiiresti giljotiin Ekspress Grupile.

Roosad prognoosid muundusid krahhiks

Aasta fopaaks kuulutab Äripäev rahandusminister Ivari Padari juhtimisel koostatud ülioptimistlikud majandusprognoosid, mis aasta edenedes sulasid nagu kevadine lumi. Lõpuks sai neist hoopis majanduslangus ja krahh, kui vaadata teisel poolaastal hüppeliselt kasvanud töötute arvu. Aasta alguses tehtud kõige pessimistlikumad stsenaariumid on aasta lõpuks osutunud liigoptimistlikeks.

Fopaa finalistide hulka jõudis ka SEB juhatuse esimees Ahti Asmann, kelle alluvuses tegutsenud SEB Likviidsusfond oma kahju väikeinvestorite kaela määrida üritas. Tõsi, hiljem Asmann küll tunnistas, et pank tegi vea, ning maksis tekkinud kahjud klientidele kinni.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474