15. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Steve Jobs on pea pool Apple'i väärtusest

Kas Jobsiga on nüüd kõik, küsis kolleeg pärast seda, kui Apple'i asutaja ja juht Steve Jobs selgitas lõpuks, miks ta on viimasel ajal märgatavalt kõhnunud. Küsimuses peitus paljude investorite hirm, et tema tervisega pole kõik korras.

Spekulatsioonid maailma ühe tuntuima tehnoloogiakompanii ikooniks kujunenud Jobsi tervise teemadel hakkasid taas tuure üles võtma möödunud aasta detsembris, mil Apple teatas, et Jobs ei esine eelmisel nädalal San Francisos toimunud messil MacWorld. Eelneval üheteistkümnel aastal on ta olnud peaesineja.

Kuulujutte ei aidanud vaigistada ka asjaolu, et ettevõte on varasematel aastatel loobunud osalemast tervel real analoogilistel üritustel New Yorgis, Tokios ja Pariisis ning nüüdne San Franciscos toimunu jääb ettevõtte jaoks viimaseks.

Üks põhjus, miks Apple loobus messil osalemisest, oli liiga suur surve, mida kliendid ja investorid on viimastel aastatel sellele üritusele pannud. Investeerimisfirma Needhem Co analüütik Charles Wolf nimetas seda MacWorldi türanniaks. On ju eelneval kümmekonnal aastal Apple'i aktsia hind reageerinud Jobsi esinemistele kas suure tõusu või kukkumisele olenevalt sellest, kas esitletud tooted ületasid investorite (õigemini spekulantide) ootusi või valmistasid pettumuse.

Aasta tagasi olid ootused nii üles kruvitud, et vaatamata üliõhukesele sülearvuti MacBook Air esitlemisele kukkus aktsia hind samal ja järgneval päeval kokku enam kui kümnendiku. Kõige iroonilisemaks kukkumiseks võib pidada siiski aktsia 7,3protsendilist hinnalangust 2000. aasta 5. jaanuaril, mil anti teada, et Steve Jobsist saab taas ettevõtte tegevjuht.

Juhul kui Jobs poleks vahetult enne MacWorldi avamist teatanud, et tema suvel tähelepanu äratanud märkimisväärse kõhnumise põhjuseks on hormoonide tasakaalustamatus ning selle ravimine võib kesta hiliskevadeni, oleks aktsia hind sündmusele reageerinud ränga kukkumisega.

Steve Jobsi näol on tegemist ühe andekama ning efektiivsema tegevjuhiga maailmas ning paljud peavad teda Apple'i kõige olulisemaks väärtuseks. "Steve on tõenäoliselt Apple'i suurim väärtus, aga ka suurim risk," lausus uudisteagentuurile Bloomberg investeerimispanga RBC Capital Markets analüütik Mike Abramski.

Ettevõtet ehk enim tundev investeerimispanga Piper Jaffray analüütik Gene Munster, kes on Apple'i aktsia hinna suhtes ka kõige optimistlikumalt meelestatud, lausus möödunud kevadel ajakirjale Fortune, et kui Jobsiga midagi juhtub, kukub aktsia hind päevapealt vähemalt 20 protsenti. Erinevate analüütikute hinnangul võib tema osa ulatuda kuni 40 protsendini ettevõtte turuväärtusest.

Usaldamatusele enda vastu pani aluse Jobs ise juba viis aastat tagasi, 2004. aastal, mil tal avastati kõhunäärme kasvaja. Paraku teatas ta selles alles tükk maad hiljem, pärast edukalt tehtud operatsiooni.

Ehkki operatsioon läks hästi ning spetsialistide hinnangul tema elule ohtu polnud, tekkisid uued kahtlused pärast suvel toimunud esitlust, mil pandi tähele Jobsi erakordset kõhnust. Apple'i suhtekorralduskontor teatas vastuseks küsimustele, et tegemist oli tavalise gripiga, mis loomulikult väga usalduslikku muljet ei jätnud.

Uudisteagentuur Bloomberg avaldas suvel kogemata Jobsi nekroloogi ning CNN oktoobri alguses valeteate tema südameatakist, mis kukutas aktsia hinda esimese tunniga 5,4 protsenti ning kahandas Apple'i turuväärtust 4,8 miljardi dollari võrra.

Loe ka tänasest Äripäeva paberväljaandest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474