11. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skandaalne ärimees kahtlustab Tallinnas lokkavat korruptsiooni

Kohtuvaidluse ajal Maleva 4 kinnistu edasi müünud skandaalne kinnisvaraärimees Margus Valdes võitleb enda sõnul korruptsiooniga. Kohtunik võttis eile kohtuistungil tema esitatud taotluse läbivaatamiseks aja maha.

Järjekordsel Maleva kinnistu teemalisel kohtuistungil tahtis Valdes, et teda kaasataks Landrock OÜ, Tallinna linna ning Slopsi kohtuvaidlusse kolmanda isikuna. Hagi esitanud Landrock nõuab kohtu kaudu 35aastase hoonestusõiguse omaniku eesostuõiguse tühistamist.

Linn müüs mõne aasta eest Maleva 4 kinnistu avalikul enampakkumisel, oksjoni võitjaks tuli kinnisvaraärimees Margus Valdes. Ehkki kinnistut hoonestusõiguse alusel kasutanud Slops soovis oma ostueesõigust maksma panna, kanti kinnistusraamatusse omanikuks Valdes. Praeguseks on ärimees kinnistu oma firma Morrison Investi kaudu Landrock OÜ-le müünud.

„Tallinna linnas on korruptsioon. Me võitleme korruptsiooni vastu,“ vastas Valdes pärast pooleli jäänud istungit küsimusele, mida ta hagiga saavutada soovib. Pikemalt Valdes rääkida ei tahtnud, soovitas hagi vaadata ja uurida Slopsi omanike tausta ning tehinguid, millega nad Maleva 4 kinnistule hoonestusõiguse ja eesostuõiguse said.

„Hea pakkumise sain,“ põhjendas Valdes kinnistu müüki Landrockile. Mees oli kindel, et ühel heal päeval mõistus võidab, kohtusse ta enda sõnul kaotama ei läinud.

Slopsi üks omanikke ja juhte Aap Mumme rääkis samas, et Slops on Koplis juba üle kümne aasta ehitusjäätmeid käidelnud. „Sellest on vist kolm või isegi rohkem aastat tagasi, kui linn pani selle hoonestusõiguse avaliku konkursiga müüki. Oleme ehitanud sinna peale kontorihooned jm,“ rääkis ta.

Vastavalt konkursi tingimustele võis hoonestusõiguse omanik eelisostuõigust kasutada ja seda Slops ka tegi. „Me olime nõus eelisostu korras Valdese pakutud hinnaga selle kinnistu omandama. Selle peale hakkas üks lõputu kohtujada, mis on kestnud siiamaani,“ selgitas Mumme.

Jäätmekäitleja juht ütles, et Valdes suutis kuidagimoodi kinnistut kaks korda edasi müüa, kuigi kohtuprotsess veel käib. „Meie advokaat väidab, et see võtab küll aega, aga põhimõtteliselt peaks õiglus ikka kunagi võitma,“ avaldas Mumme lootust.

Eilse kohtuistungi kohta sõnas Mumme, et tema teada on see vaheetapp. „Nüüd on see kohtuvaidlus jõudnud sinnamaale, et hakatakse otsast neid asju uuesti lahkama,“ ütles ta.

Mumme sõnul pole neil midagi varjata. „Me oleme päris kindlad, et oleme seaduse järgi tegutsenud, aga teisest küljest ei tea ma tippadvokaatide arvamust,“ rääkis mees. Ta märkis, et Valdes ei saa muuta kehtivat hoonestusõigust. „See kehtib igal juhul edasi ja ka see võimalik ostja peab ikkagi ootama 35 aastat, enne kui ta võib sinna toimetama minna,“ selgitas Mumme.

Kohtuasjad Slopsi tegevust ei häiri. „Praegu on linna seisukoht see, et seni kui vaidlused kestavad, kuulub kinnistu endiselt linnale ja selle tõttu ei ole Valdesel sinna asja,“ märkis Mumme. „Ta ei ole meie tegevust ka kuidagi praktiliselt häirinud, see käib rohkem kohtu tasemel.“

Tallinna linn ja Slops on ühes paadis, linna esindav maa-ameti jurist Helena Koorts ütles, et väga raske on ette näha, kui pikalt võiks antud kohtuvaidlus veel kesta.

Miks soovib Landrocki esindaja, advokaadibüroo Glimstedt Straus Partnerid vandeadvokaat Marko Tiiman kaasata Margus Valdese kolmandate osapooltena vaidlusesse?

„Seadus ütleb, kui antud kohtuasjas tuvastatavad asjaolud mõjutavad kolmanda isiku õigusi ja kohustusi ehk kui siin menetluses tuvastatakse ostueesõiguse kokkuleppe tühisus, et Slopsil ei olnud ostueesõigust kinnistule Maleva 4, siis see mõjutab, nagu kohus ka ütles, kinnistu varasemate omanike õigusi, kelle osas on pooleliolevad kohtuasjad Harju Maakohtus. Sellisel isikul on õigus olla nimetatud asja menetluse juures.“ selgitas Tiiman. „Kohtuasjas tehtud otsus saab omada jõudu nende suhtes üksnes siis, kui nad on olnud sellesse menetlusse kaasatud. Seetõttu on Margus Valdesel ja õiguslik huvi asja vastu.“

Teisisõnu, kui Margus Valdes vabaneb tänu sellele kohtuistungile mingisugustest kohustustest või saavad mingisuguseid õigusi juurde või talle pannakse mingisuguseid kohustusi, siis peab ta Tiimani sõnul saama õiguse kaasa rääkida.

Tiiman kinnitas, et tema ei tea, mis seos on Landrockil ja Margus Valdesel. Tema arust ei ole neil mingisugust seost, kui vaid nii palju, et Margus Valdese firma Morrison Invest müüs Maleva 4 kinnistu Landrockile. Selle müügi eesmärki ei osanud Tiiman kommenteerida, sest see ei ole tema kohtuvaidluse küsimus. Tiiman esindab vaid Landrocki ja teiste isikute esindamist antud menetluses ei ole arutatud, ütles advokaat.

„Minu teema seisneb ostueesõiguse küsimuses. See vaidlus ei puuduta Maleva 4 ostu-müügitehingut,“ rääkis Tiiman.

Teine vaidlus, mis Tiimani sõnul pooleli on, on küsimus, kas isik, kes on kinnistusraamatu järgi kinnistu omanik. „Ma arvan, et selline tehing ei saa kuidagi kehtetu olla, nagu väidab teine pool. See on tugeva kinnistusraamatu põhimõte ehk ma saan tugineda kinnistusraamatu kande õigsusele,“ rõhutas Tiiman.

Tiimani sõnul arvab teine pool, et ostueesõiguse märkel on automaatselt toime, mis muudab tühiseks hilisemad võõrandamistehingud, millega aga tema nõus ei ole. See on õiguslik vaidlus, lisas Tiiman.

Äriregistrisse kaubandusega tegeleva ettevõttena kantud Landrock omanik ja juht Külli Tooming elab Inglismaal, kinnitas tema ema telefonis, mille number oli antud äriregistris.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474