26. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linnaametnik: venimises süüdi kiuslikud arendajad

Tallinna linnaplaneerimise ameti detailplaneeringute teenistuse direktor Arvo Rikkinen räägib, et mõned arendajad lihtsalt ei soovigi linnaga kokkuleppele jõuda ja seetõttu menetlemine venib.

Samuti kinnitab ta, et kingitusi arendajad ametnikele ei tee - sellel ei oleks tema hinnangul ka mõtet.

Kui mõttekas selline tabel Teile tundub?

Ei ole mõttekas.

Millest sõltub üldse, kui kaua mingi planeeringu kehtestamine aega võtab?

See sõltub väga paljudest asjadest. Igal konkreetsel juhul on erinevad asjaolud. Näiteks, mis on planeeringu eesmärk. Ka tellijal võivad plaanid muutuda.

Kui üks asi läheb kiiresti, kas see on siis sellepärast, et projekt on hästi läbi mõeldud?Siis on lihtne asi võib-olla. Planeeringut on näiteks vaja teha ka maakorralduslikel põhjustel, kui looduses praktiliselt ei muutugi midagi.

Kiiresti läheb ka mingi juurdeehituse või üksikelamu puhul või miljööalal, kus reeglid täpselt paigas ning nende üle ei soovita vaielda. Ka mõne laohoone planeerimine, kus avalikku huvi ja vaidlusi ei ole, on kiirem.

Kui kaua aega võtavad siis lihtsamad asjad?

Kõige lihtsamad planeeringud lähevad poole aastaga.

Aga miks siis ikkagi üks võtab aega 15 kuud ja teine kaks korda nii kaua, kuigi pealtnäha vaatad, et on samas suurusjärgus projektid?

Sõltub arendajast ja projekteerijast, nendevahelisest lepingust, kuna valdavalt on detailplaneeringud eratellimused. Kui kiiresti on projekteerija suuteline nõuetekohase planeeringu vormistama ning märkuseid täitma.

Näiteks on taotluse vastuskirjas, et koostage eskiis vastavalt üldplaneeringule, miljööalade teemaplaneeringule, seal on loetletud terve rida planeeringute tingimusi ja norme, millega tuleb arvestada.

Näiteks, kui üks nõue on mitte kavandada hoonestustihedust üle 2,0, aga meile esitatakse järjekindlalt kaks aastat eskiisi, mille hoonestustihedus on 5,0 - siis ongi kaks aastat läinud.

Arendaja ei taha linna märkustega lihtsalt nõus olla. Samas on mõnel planeeringul arendajad muutunud ja on päris pikalt kaalutud erinevaid lahendusvariante ja plaane ringi tehtud.

Detailplaneeringute puhul on menetlemise ring üpris lai. Mind üllatab - mis mõte on ühel suurel ehitusfirmal ühele abilinnapea nõunikule kinkekaarte viia? Kas see kiirendaks planeeringu menetlust? Oleks see võimalik?

Ei oska kommenteerida, mida abilinnapeade nõunikud teevad. Nemad on vajadusel organiseerinud nõupidamisi ja koostanud protokolle abilinnapeale.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474