26. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vichmanni projekt venis üheksa aastat

Üks planeering kihutab läbi Tallinna linnavalitsuse vähem kui aastaga ja teise kehtestamise periood ligineb üheksale aastale. Suured ajalised käärid detailplaneeringute menetlemisel loovad Skandinaavia finantskeskuseks ihkavas linnas soodsa pinnase korruptsiooniks ja ebaausaks konkurentsiks.

Kui kiirelt menetluse läbinud räägivad korrektsest asjaajamisest, siis need, kel ebaõnnestumisi, kurdavad lahkarvamusi nii linna kui ka naabritega. Ideel panna Tallinna linnas menetletud detailplaneeringud ajaliselt pingeritta on kaks süüdlast - Ivo Parbus ja Toomas Luman.

Planeeringute eest vastutava Tallinna abilinnapea Taavi Aasa nõunik Ivo Parbus veetis kuus kuud vanglas ning teda kahtlustatakse pistise võtmises. Väidetavalt oli Parbuse üheks "ametiülesandeks" kaustade kergitamine ehk ta oli linnavalitsuses see mees, kelle abil sai planeeringuid kiirendada.

Idee kuulub Lumanile

"Kui tahate midagi uurida, siis uurige, milline on mõningate ettevõtete detailplaneeringute kooskõlastuse kiirus olnud Tallinna linnavalitsuses ja milline on see olnud teistel. Muide, see on avalik info, seda on huvitav lugeda," soovitas ehitusettevõtja Toomas Luman aprilli lõpus, kui Äripäev oli võtnud luubi alla tema suurosalustega ettevõtete omavahelised tehingud.

Täna ilmuv edetabel ei tähenda seda, et selle tabeli eesotsas olevad ettevõtjad on kasutanud keelatud võtteid ning lõpus olevad mitte. Kuid see edetabel juhib tähelepanu olulisele probleemile - osale detailplaneeringutele kulub liiga palju aega, mistõttu võib tekkida ahvatlus kasutada asjaajamise kiirendamiseks keelatud võtteid.

Rekord on 106 kuud

Kõige aeglasem meie poolt vaadeldud ajavahemikul Tallinna linnas kehtestatud planeering võttis aga ei rohkem ega vähem aega kui 106 kuud. See tähendab, et kaks kuud jäi puudu üheksast aastast. Tegemist on linnaehituslikus mõttes ka tundliku projektiga - Olav Miilile ja Marcel Vichmannile kuuluva ASi Logoner planeeritava 30korruselise kõrghoonega Tallinna kesklinnas Maakri tänaval.

"Tulime võitjaks või?" küsib Logoneri juhatuse liige Miil telefonis. Läbi naeru. Ta möönab, et lõppfaasis oli neil vaidlusi ühe naaberkinnistu omanikuga. "Ajaloos oli ka probleeme. Pidime ka (projekti) ümber tegema. Vähemalt esikoht tuli. See on uhke värk ikkagi," ütleb ta ilmselgelt lõbustatult ja lisab, et kuna nüüd on detailplaneering kehtestatud, ei tahaks ta rohkem kaevata läbikäidud konarliku tee üle.

Kõige kiiremini õnnestus linnaga asjaajamine ettevõtjatele Ain ja Heiki Laiverikule ning Andres Piiberile kuuluva teraskonstruktsioone valmistava kontserni Maru kinnisvaraarendajast tütarfirmal Hoog Kinnisvara. Nii nagu nimigi ütleb, läks menetlemine hooga ehk 11 kuuga.

Põhjuseid, miks planeeringumenetlus kui õlitatult sujus, otsib arendusprojekti vedava Hoog Kinnisvara juht Andres Kaur tugevast eeltööst ja enese huvist asjaga tegelda.

Samuti tuleb tema sõnul enne eskiisi koostamist täpselt välja selgitada, millised on võimalikud probleemid, et saaks nendega arvestada juba planeeringut ette valmistades. Oluline on kaaluda märkusi, mida linnaametnikud teevad. Ja pole mõtet ette näha ehitisi, mis piirkonda üldse ei sobi.

"Asjaolude kokkulangemisel ja õigesti tegemisel on see maksimum," usub Kaur kiiret menetlust kommenteerides ja toob näite, et vaid kilomeetri kaugusel on firmal teine detailplaneering, mille kooskõlastamine käib juba neli aastat.

Kõige kiiremini ja kõige aeglasemini menetletud detailplaneeringuid ühendab see, et lähitulevikus kummalgi krundil ilmselt ehitustegevust ei alustata. Põhjuseks raske majandusolukord.

Puuduv oravate käigurada pidurdas kinnitamist

Nii Tallinna linnavalitsuse detailplaneeringute teenistuse direktor Arvo Rikkinen kui ka mitmed arendajad ütlevad, et iga projekt on erinev ja seetõttu pole ka sellise edetabeli koostamisel mingit mõtet.

15 kuuga kesklinnas sadama piirkonnas Laeva tänava detailplaneeringu kehtestamiseni jõudnud Arco Investeeringute ASi juht Veiko Taevere märgib, et planeeringut puudutavates küsimustes on kõik tegelikult hästi lihtne. "Mida tundlikum on linnaehituslikust seisukohast asukoht, seda kauem läheb," selgitab ta.

Arco planeeringud ongi tavaliselt väga tundlikes asukohtades. "Laeva 2 puhul ma ei oskas seda öelda, miks ta teil seal edetabelis nii ees on," lisab ta. Küll räägib Taevere, et planeeringut tehes tuleb kõiki linna seisukohti kuulata ja nendega arvestada. Kui aga on soovi siiski oma nägemust arendada, tuleb oma seisukohti piisava selgusega ja taustamaterjali esitades tutvustada.

Venimisest ka kasu

Oma Lasnamäele Peterburi teele planeeritava büroohoonega tagumisest kümnest napilt välja jäänud ASi Susi omanik Jüri Uppin näeb linnaametnike töös mitmeid puudusi. Ta räägib, et tema planeering venis pea viie aasta pikkuseks protsessiks põhimõtteliste lahkarvamuste tõttu.

"Need asjad kuidagi ei istunud meil. Küll tekkis sinna kogemata mingi rohekoridor ja oravate käigurada, mis pidi seal olema. Kuni absurdini läks asi. Vaidlused olid ka kõrguse üle ja lõpuks, kui oli ära vaieldud ja kõrgused kehtestatud, öeldi, et oleks ikka võinud ka kõrgem olla. Et päris ilus eskiis ju," lisab ta.

Samal ajal on ta linnale omal moel tänulik - kiirem kehtestamine oleks ilmselt tähendanud ka ehitusega alustamist. "Siis oleks praegu täitsa hädas olnud," viitab ta praegusele büroopindade ülepakkumisele turul.

Merko-mehed eesotsas

Toomas Annusele ja Tõnu Toomikule kuuluva ASi Riverito tütre ASi E.L.L. Kinnisvara projektiettevõte Smuuli Kinnisvara OÜ arendab Lasnamäel Smuuli teel ärikeskust.

Ka nende planeeringu puhul ei ole venitamist võimalik täheldada. Kehtestamisotsusele saadi linnavalitsusest allkirjad 19 kuuga. E.L.L. Kinnisvara juht Aldo Dapon usub, et see aeg ei ole menetlemiseks väga kiire. "Ettevõtluskeskkond jõudis selle ajaga oluliselt muutuda. Praegune majandussituatsioon ei toeta projekti kiiret edasiarendamist, aga me tahame valmis olla ajaks, kui majanduses hakkavad asjad taaskord ülesmäge minema," vastab Dapon e-kirja teel saadetud küsimustele.

"Optimaalne detailplaneeringu teostamise aeg Tallinna kesklinnas on 1,5-2,5 aastat, linnaehituslikult vähem pretensioonikas piirkonnas peaks see olema teostatav 1-1,5 aastaga," lisab Dapon.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474