16. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kriisi õppetunnid: Roben säilitab konservatiivset joont

Tegutseme ka headel aegadel konservatiivselt, seetõttu on meil kriisis vähem kaotada ja näeme pigem võimalusi turu võitmiseks, sõnas Merko Ehituse juhatuse esimees Tiit Roben.

"Merko Ehitus on oma tegevuses olnud ka headel aegadel suhteliselt konservatiivne, mistõttu pole me tipphetkedel turu kasvust maksimumi võtnud," ütles Roben.

"Näitena võib siin tuua kinnisvara ümberhindamistega seotud teemad, stabiilse, kuid samas konservatiivse dividendipoliitika, hea likviidsuse, riskide maandamise eri riikide turgude vahel. Sellest tulenevalt on meil praegu ka vähem kaotada ja näeme pigem võimalusi turu võitmiseks," rääkis ta ettevõtte tegutsemisest kriisis.

Roben ütles, et kriisist rääkides on ootamatu olnud vast selle globaalne ulatus ja mõju. "Ehitusturg on praegu ooteseisus, ainsaks reaalseks tellijaks on avalik sektor. Kuigi ehitushinnad on langenud sajandivahetuse tasemele, ei soovi eratellijad ebakindlas seisus riske võtta ja neid võib mõista."

"Kuna pangad on oma laenupoliitikat tugevalt karmistanud, ei saaks enamik eratellijaid praegu ka pangast finantseerimist. Arvan, et kui Eesti majandus on selle kriisi üle elanud ja algab järgmine tõusulaine, siis on neid ettevõtteid, kes hoiavad konservatiivset joont, märksa rohkem," tõdes Roben.

"Kindlasti on omad järeldused teinud ka pangad ja ilmselt sõelutakse kliente, kellele pank kinnisvaraarenduseks laenu annab, erilise hoolega. See hoiab tulevikus turult eemale ebaprofessionaalsed, eelneva kogemuseta arendajad ja ehitajad, meie enda lokaalse kriisi sümbolid," lisas ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474