16. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordecon nõuab Kobe Investmentsi pankrotti

Toomas Lumani suurosalusega Nordecon International kontserni tütarettevõte AS Eston Ehitus esitas pankrotiavaldused Peterburi ärikvartali ehituse tellinud ettevõtete Peterburi Ärikvartali ja KOBE Investmentsi vastu, mis võlgnevad ehitajale ligikaudu 38 miljonit krooni. Ärihoone ehitustööd on peatatud.

„2008. mais sõlmis Eston Ehitus ehituse peatöövõtulepingu aadressile Väike-Paala 1 ärihoone ehitamiseks. Tööde tellija KOBE Asset 1 OÜ loovutas 1. juulil 2008 lepingust tulenevad õigused ja kohustused osaühingule Peterburi Ärikvartal, mis kuulub samasse ettevõtete gruppi kui KOBE Asset 1. Selle kontserni emaettevõte on KOBE Holding,“ selgitas Nordecon International juhatuse esimees Jaano Vink pressiteate vahendusel.

KOBE Asset 1 kannab nüüd nime Malenor.

„Praeguseks hetkeks on tellija ning teine KOBE Holdinguga seotud tütarettevõte, millel on Eston Ehituse ees kohustusi, jätnud tasumata summasid viisil, mis viitab osapoolte maksejõuetusele. Sellest tulenevalt on Eston Ehitus ehituslepingu täitmise peatanud,“ lisas Vink.

„Eston Ehitus esitas pankrotiavaldused Peterburi Ärikvartal OÜ ja KOBE Investments ASi vastu, kes on ehitatud ärihoone ehitustööde tellija ning finantseerija. Ehitajana on Eston tellijatele vastu tulnud ning püüdnud olla maksimaalselt paindlik probleemidele lahenduste leidmisel, kuid hetkel ei näe me muud võimalust oma huvide kaitsmiseks. Samuti kavatseme käituda ka kõigi teiste võlglastega, kes oma lubadustest kinni pidanud ei ole,“ täpsustas Vink.

„Eston Ehituse nõuded Peterburi Ärikvartali ja KOBE Investmentsi vastu moodustavad hetkel ligikaudu 38 miljonit krooni. Eston Ehitus kannab Nordeconi kontserni väärtusi, mille kohaselt peab ehitaja tegevus olema kõikide osapoolte suhtes aus ja sõlmitud kokkuleppeid arvestav. Seetõttu on Eston Ehituse omanikud, väikeaktsionärid kaasa arvatud, omalt poolt vastu võtnud otsuseid, millega on tagatud Eston Ehituse maksevõimelisus oma allhankijate ja töötajate ees ning ettevõtte tegevuse jätkuvus,“ kommenteeris olukorda Eston Ehituse juhataja Priit Tiru.

Vink ütles Ätipäevale, et pankrotipaberid viidi kohtusse möödunud nädalal, kuna erinevate kohtuväliste lahendusvariantide kaalumisel ei jõudnud osapooled Estonile sobivate tulemusteni. "Kõnealuses juhtumis on tekkinud olukord, kus ehitaja Eston on oma kohustusi 100%-liselt täitnud, kuid tellija kahjuks mitte – juba reaalselt teostatud tööde eest ollakse võlgu ning selline olukord pole ehitajale vastuvõetav," sõnas Vink ja lisas, et ei soovi tänases majandusolukorras spekuleerida, kui palju rahast õnnestub Estonil kätte saada. "Eks seda näitab aeg," märkis ta.

Nordecon Internationali kontserni kuulub lisaks emaettevõttele üle 20 tütarettevõtte, mis tegutsevad lisaks Eestile ka Lätis, Leedus ja Ukrainas. Kontserni konsolideeritud käive oli 2008. majandusaastal 3,9 miljardit krooni, aruandeaasta puhaskasum 171 miljonit krooni ning varade maht 2,4 miljardit krooni. Kontsern annab tööd enam kui 1 000 inimesele.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474