17. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Telekomi kasumikadu

Eesti Telekomi teise kvartali puhaskasum kukkus majanduse jahenemise ja muutunud regulatsioonide tõttu koguni 94%. Samas on kontserni teise kvartali puhaskasum tundlik ka dividendide välja maksmisele.

Juuniga lõppenud kolme kuuga teeniti puhaskasumiks 6,24 miljonit krooni, samas kui mullu võrreldaval perioodil suudeti kasumina koju tuua koguni 101 miljonit krooni. Teise kvartali käive oli 1,35 miljardit krooni ehk 14% vähem kui mullu samal ajal.

Maksueelse kasumikao peamiseks põhjuseks võibki pidada käibe langust, mis omakorda oli börsile saadetud teate järgi põhjustatud majanduse jahenemisest ja regulatsioonidest, mis tulevad mobiilisektorile Euroopa Liidust. Puhaskasumi kukkumist võimendas aga ka 14 miljoni krooni võrra suurem tulumaks.

Kulumieelseks ärikasumiks (EBITDA) teeniti 536 miljonit krooni, kusjuures hea uudis on see, et marginaal suudeti hoida samal tasemel. Ärikasum oli 385 miljonit krooni, mida on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 18% vähem, ning maksustamiseelseks kasumiks näidati 406 miljonit krooni (2. kvartal 2008: 487 miljonit krooni). Seega puht äritegevuslikus mõttes polnud tagasi andmine niivõrd suur, kui puhaskasumist välja võiks lugeda. Kuna Eesti Telekom säilitas oma dividenditasemena 10,5 krooni aktsia kohta, siis dividendidena välja makstud 1,45 miljardi krooni pealt läks tulumaksuks 400 miljonit krooni. Mis tähendabki, et kasum kuivas 6 miljonile kroonile.

Ettevõtete juhtide sõnul nähti taolisi arenguid ette.

"Kuna ettevõtte rahaline seisund on hea, otsustasid omanikud kõrgete dividendide kasuks," kommenteerisid juhid tänasel internetis peetud pressikonverentsil.

Seega tähendas heade dividendide väljamaksmine Eesti Telekomile peaaegu kahjumit. Bilanssi vaadates on eelmise aasta 30. juuni seisuga võrreldes veidi halvenenud ka kontserni likviidsusnäitajad. Selline dünaamika viitab selle aasta eest makstavate dividendide alandamisele.

Eesti Telekomi aktsia on täna kukkunud 2,6% ehk 63,99 kroonile.

Eesti Telekomi juhatuse esimees Valdo Kalm

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474