19. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omanike Keskliit ähvardab Kakumäe jahisadamat kohtuga

Eesti Omanike Keskliit teatas täna, et Kakumäe jahisadama ja lähiümbruse detailplaneeringu menetlus vastuolus planeerimisseaduse ja Tallinna linna ehitusmäärusega. Kui linnavalitsus asja ei paranda, võtab omanike katusorganisatsioon kohtutee jalge alla.

Omanike Keskliit on edastanud piirkonna elanike vastuväited detailplaneeringule Haabersti Linnaosavalitusele saadetud põhjalikus märgukirjas. Samuti on Kakumäe Seltsiga koostöös kohalikelt elanikelt kogutud üle 450 protestiallkirja.

Juhul, kui linnavalitsus vastuväiteid ei arvesta, kavatseb Omanikes Keskliit Kakumäe koduomanike nimel kohtusse minna.

Omanike Keskliit märkis teates, et toetab Kakumäe sadama arengut, kuid kinnisvaraäri tuleb teha kooskõlas kehtivate õigusaktidega, arvestades ümbritsevat elukeskkonda ning kohalike elanike huve. Jahisadama sildi varjus ei tohi ette valmistada suuremahulist ning eramupiirkonda sobimatut korterelamute arendusprojekti.

Omanike Keskliit nõuab samas, et Tallinna Linnaplaneerimise Amet ning Tallinna linnavalitsus kohustaks planeeringu koostajat muutma planeeringu lahendust selliselt, et oleks arvestatud vähemalt järgnevate ettepanekute ja printsiipidega:

1) Elukeskkonda sobimatute korterelamute asemel tuleb planeerida väikeeramute krundid, kuna selline lahendus oleks sobilik piirkonna eripärast ja kohalike elanike huvidest tulenevalt, sellega oleks võimalik lahendada ka liikluskoormuse kasvu küsimused.

2) Kakumäe jahisadam (sh sadamahoone) planeerida oluliselt väiksemana ning kontseptsioonilt peamiselt kohalikke elanikke teenindava sadamana.

3) Kohustada arendajat rajama enne uuselamupiirkonna ehitusloa saamist Nooda tee ja kaldakindlustused.

4) Arvestada planeeringu muutmisel kohalike elanike esitatud vastuväidetega ja juhinduda planeeringu koostamisel vähemalt olulises osas kehtivast Tallinna linna üldplaneeringust.

5) Kaasata planeeringu uue kontseptsiooni väljatöötamise juurde kohalikke elanikke ja neid esindavaid mittetulunduslikke organisatsioone. See tagaks juba planeerimismenetluse algfaasis kohalike elanike huvide kaitset ning aitaks vältida hilisemate vaidluste teket.

6) Siiani on planeeringu koostaja kaasanud huvitatud isikuid üksnes deklaratiivselt, ignoreerides sisulises osas peaaegu täielikult nende arvamust. Välistada tuleb olukord, kus Kakumäele lubatakse arendaja soovide kohaselt ehitada suuri korterelamuid, eirates kohalikku infrastruktuuri, kehtivat üldplaneeringut ning kohaliku kogukonna huve.

Eesti Omanike Keskliit on 1994. aastal asutatud kodanikuorganisatsioon, mis koondab tänaseks üle 35 700 koduomaniku.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474