24. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinki laeval homme suur päästeõppus

Homme, 25. augustil korraldab Eesti piirivalve Naissaare lähedal Tallinki reisilaeval Victoria I viimase viie aasta suurima merepäästeõppuse.

Rahvusvaheline kolmepoolne merepäästeõppuse GULF SPEAR 2009 stsenaariumi järgi põrkavad Naissaare lähedal kokku reisilaev ja lõbusõidualus. Kokkupõrke tagajärjel lõbusõidualus upub, reisilaeva korpus saab vigastada, laeva pardal toimuvad plahvatused ning suits levib reisijate tekile. Reisijate hulgas on mitmeid kannatanuid, üle kümne inimese satub vette.

"Õppusele lisab reaalse mõõtme see, et saame kasutada reisilaeva, tavaliselt imiteerib õnnetuslaeva mõni piirivalve alus. Laeval viiakse läbi päästeharjutused ja imiteeritakse kannatanute transportimist helikopteriga reisilaevalt maale. Harjutame ka õhusõidukite koordineerimist sündmuskohal – kolm või enam kopterit vajavad eraldi juhtimist," ütles piirivalveameti mereturvalisuse jaoskonna ülem piirivalveleitnant Kalmer Sütt.

Kolm tundi kestval õppusel vastutab sündmuse lahendamise eest piirivalve operatiivinformatsiooni- ja mereseirekeskus. Eesti piirivalve alused osalevad nii hukkunud laeva imiteerimisel kui otsingu- ja päästetöödel. Helikopterid toimetavad laeva meditsiinipersonali ja evakueerivad kannatanuid.

Süti sõnul on sellise õnnetuse puhul eriti oluline sündmuse lahendamise juhtimine. "Õiged otsused tuleb teha väga kiiresti ning koostöö laevameeskonnaga peab sujuma hästi. Merest tuleb otsida inimesi, samal ajal kustutada tulekahju laeval, anda esmaabi ja evakueerida raskelt vigastatud reisijaid. Kõige selle koordineerimine on piirivalve ülesanne," rääkis ta.

Victoria I kapteni Aivo Palmi sõnul on laeva meeskond osalenud nii lugematutel õppustel kui ka reaalsetel päästeaktsioonidel. "Oluliseks märksõnaks on alati koostöö appi tulnud päästejõududega. Homne õppus on hea võimalus meeskonna oskuste lihvimiseks ning rahvusvahelisel tasandil toimuva koostöö harjutamiseks," märkis ta.

Õppusel osalevad Tallinki reisilaev Victoria I, Eesti piirivalve laev PVL-103 Pikker, piirivalvekaater, kiirpaat ja helikopter. Soome piirivalve ja Vene piirivalve osalevad õppusel mõlemad ühe laeva ja ühe kopteriga.

Eesti, Soome ja Vene piirivalve kolmepoolse koostöö iga-aastane merepäästeõppus on toimunud 1995. aastast. Eesti korraldab õppust viiendat korda. Õppuste eesmärk on harjutada otsingu- ja päästetööde läbiviimist ning koordineerimist, kui operatsiooni on kaasatud teise riigi ujuv- ja lennuvahendid.

Reisilaeva Victoria I sõidugraafikut õppus ei mõjuta ning laev väljub Tallinnast Stockholmi tavapärasel ajal, õhtul kell 18.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474