25. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rae küla elanikud endiselt veeta jäämise ohus

Tallinna külje all asuva Rae küla elanikud on sunnitud abitult pealt vaatama, kuidas veetorustiku väljaostmine venib ning torude omanik vee kinnikeeramiseks valmistub.

Aasta eest sõlmis Rae vallavalitsus Rae külla puurkaevu, pumpla ja veetorustiku rajanud OÜga Künnapuu tee 24 Vesi kohtuliku kokkuleppe veetorustiku kasutamiseks 1. märtsini 2009. Torustiku omaniku Raivo Paju sõnul sai kokku lepitud ka torustiku eest makstav summa, mis jäi tema küsitud 680 000 krooni kanti.

Kohalike elanike veeta jäämise ohule vaatamata pole Rae vallavalitsus torustikku siiani välja ostnud. Selle kaudu saab ligikaudu 30 peret Ülemiste järvest tulevat vett, mida vahendab kohaliku omavalitsuse vee-ettevõte Elveso.

Nüüd nõuab Künnapuu tee 24 Vesi kohtutäitur Marek Laanemetsa abil kohtuliku kokkuleppe täitmist ehk veetorude kasutamise lõpetamist. Rae vallavalitsus on kohtutäituri tegevuse vaidlustanud. Kohtunik, kelle menetluses asi on, viibib hetkel puhkusel.

Samas kukkus kohtutäituri antud tähtaeg esmaspäeval, 24. augustil. Samal päeval sai Rae vallavalitsus asenduskohtunikult paberi, mis peatab täitetoimingud kohtutäituri tegevust puudutava vaidluse lõpuni.

"Vaidlus käib punktide ja komade üle," kommenteeris Raivo Paju ning lubas torud varem või hiljem kinni panna, kuna teist valikut tal enda sõnul pole ning tasuta ta midagi käest anda ei taha.

Rae vald kaitseb enda sõnul elanikke

Rae vallavanem Raivo Uukkivi suunas Äripäeva küsimused advokaadibüroosse Laus Partnerid. "Kui teete sellest lugu, siis sooviksime seda enne avaldamist näha," nõudis ta.

Vandeadvokaat Kalev Aavik teatas Äripäevale, et Rae vallavalitsus pole lubanud torustikku välja osta. "Kohtulik kokkulepe kohustas üksnes läbirääkimisi pidama, mitte torustikku välja ostma. Märgin, et ka sellise kohustuse märkimine kohtulikus kokkuleppes oli ebavajalik ja sisaldus seal üksnes Raivo Paju tungival nõudmisel," selgitas ta.

"Õige on väide, et Rae vallavalitsuse ning Raivo Paju vahel saavutati eelmise aasta lõpul põhimõtteline kokkulepe torustike väljaostu hinnas," lisas Aavik. "Kuna väljaost saab toimuda üksnes liitumistasude arvelt, arvestas Rae valla vee-ettevõtja AS Elveso nimetatud hinna alusel välja liitumishinna piirkonna elanike jaoks ning asus nendega läbirääkimistesse. Paraku ei ole piirkonna elanikud seni liitumistasuga nõustumise suhtes lõpliku seisukohta kujundanud, mistõttu on veninud ka torustike väljaost," rääkis ta.

Vallavalitsuse vaatevinklist rikub Paju veefirma ühisveevärgi- ja kanalisatsiooni seadusega kehtestatud kohustust varustada veega torustiku teeninduspiirkonnas olevaid elanikke. "Rae vallavalitsus on olnud sunnitud elanike kaitseks korduvalt sekkuma ning kohtu abi paluma," selgitas Aavik.

Advokaadi andmetel tahtis vallavalitsus vahepeal Elveso kätte läinud veevarustuse märtsikuus taas Künnapuu tee 24 Veele üle anda, kuid ei saanud vastust, kas väikefirma tuleb sellise kohustusega toime.

Tüli ümbritsevad segased asjaolud

Kuna Raivo Paju oli hiljem populaarseks kujunenud uuselamupiirkonna esimene kinnisvaraarendaja, usaldas Rae vald piirkonna veemajanduse korraldamise temale. Algsete plaanide järgi pidi Paju veevärk varustama 400-500 majapidamist ning teenima investeeringud liitumistest tasa, kuid siis muutis vallavalitsus meelt ning andis torustike rajamise Water Seri ning veevarustuse Elveso kätte.

Dokumentidest nähtub, et Rae vallavalitsuse palgatud advokaat Kalev Aavik on Künnapuu tee 24 Vee vastu kohtus võideldes esindanud ka sama piirkonna elanikke.

Ettevõtja Raivo Paju sõnul uuris kriminaalpolitsei mõnda aega tagasi, kuidas Water Ser piirkonna veetorustike arendamise enda kätte sai ja küsis temaltki, ega ettevõttele pole avaldatud survet turult lahkumiseks. "Loomulikult on minult (parteidele – toim) toetust palutud, kuid otseselt pole keegi raha küsinud. Sain ma sellest aru või ei saanud, pole tähtis, kuid ma pole neile kellelegi sentigi andnud," vastas Paju Äripäeva küsimusele, kas tal on asjaajamise paradamiseks palutud parteisid rahastada.

Möödunud aastal teenis osaühing Künnapuu tee 24 Vesi ligi 95 000kroonise käibe juures 20 000 krooni kasumit. Aasta varem oli käibeks pisut üle 42 000 krooni ja kasumiks ligi 23 000 krooni. Majandusaruande esitamise ajaks oli ettevõtte majandustegevus peatunud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474