1. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viimsi ostab 240 miljoniga Annuselt-Toomikult koolikompleksi

Viimsi vald ostab 240 miljoniga välja vastvalminud Karulaugu lasteaed-algkooli kompleksi, mille rajas Toomas Annuse ja Tõnu Toomiku suurosalusega kinnisvarafirma.

Viimsi vald töötas koos kahele suurettevõtjale kuuluva Karulaugu Kinnisvaraga välja Haabneeme alevikus asuva Karulaugu lasteaed-algkooli väljaostu lahenduse, teatas vallavalitsus. Vallale kuuluv OÜ Viimsi Haldus omandab pärast ehituse valmimist OÜ Karulaugu Kinnisvara osakud ja võtab sellega ühtlasi üle ka ehituseks võetud laenu. Hariduskompleksi lõplikuks väljaostusummaks koos laenu tagasimaksega kujuneb ca 240 miljonit krooni.

Karulaugu Kinnisvara emafirma E.L.L. Kinnisvara kuulub ASile Riverito, mille suuromanikeks on 65%se osalusega Toomas Annus ja 12,6% suuruse osalusega Tõnu Toomik. Riverito kandis selle aasta alguseni nime Merko Grupp.

"Vald soovib saada võimalikult kiiresti uue koolihoone omanikuks, sest nii hoiame kokku suure hulga raha," lausus vallavanem Haldo Oravas. "Alustasime kooli valmis saamiseks valla jaoks kallima rendilepinguga, sest see oli ainus võimalus hoone õigeaegselt valmis saada: ehitusraha kooli eelarves ei olnud ning täiendavaid laenukohustusi seadustest tulenevalt vallal võtta ei olnud võimalik," rääkis ta.

Seetõttu sõlmis vallavalitsus 6. mail 2008 lepingu E.L.L. Kinnisvaraga Karulaugu lasteaeg-algkooli rentimiseks. Hariduskompleksi rendileping oli sõlmitud 30 aastale aastase rendimääraga ca 17 miljonit krooni. Iga järgmise aasta rendimäär kasvaks 2,5% aastas. Rendile lisanduksid kommunaalteenused vastavalt arvetele. Rendilepingusse kirjutati sisse võimalus, et vallal on igal ajal võimalus koolihoone välja osta.

Selleks puhuks arvutati igaks aastaks väljaostuhinnad, mis algasid 177 miljonist kroonist. Iga järgmise aastaga see summa kasvaks, ulatudes 13. väljaostuaastal (alates 2009) 208 miljonini. Alates 13. aastast hakkaks hind vähenema ja 31. aastal pärast rendilepingu sõlmimist olnuks see 78 miljonit. Seega oleks vald 30 aasta jooksul pidanud maksma renti kokku 750 miljonit krooni.

Oravase sõnul kujuneb kompleksi väljaostusumma eraldi maa ning hoone ostusummadest. "Uues väljatöötatud Karulaugu lasteaed-algkooli väljaostuskeemis käsitletakse eraldi maa välja ostmist, mille maksumus on kokkuleppel 42 miljonit krooni pluss käibemaks. Selleks sõlmib vald eraldi lepingu väljaostmiseks. Maa väljaostmine on kokku lepitud, see toimub nelja aasta jooksul," rääkis ta. "2009. aastal ostab vald 50% maast ja järgmised kolme aasta jooksul ülejäänud pool. Selleks on vallavolikogu kinnitanud 2009. aasta eelarves ka vajalikud summad," lisas Oravas.

Maa väljaostmine läheb vallale koos intressidega maksma ca 50 miljonit krooni. "Maa väljaostmisel on arvestatud viieprotsendilise intressiga jäägilt. Kuna 50% maksab vald kohe välja, siis intressi arvestatakse ainult 22 miljonilt kroonilt," selgitas Oravas.

Laenuleping Nordea pangaga, mille võtab üle Viimsi Haldus, on summas 120 miljonit krooni, kogu tagasimakse summa on koos intressidega ligi 190 miljonit. "Loomulikult ei saa lõplikku summat praegu välja öelda, kuna intresside määr võib selle perioodi jooksul muutuda, kuid hinnanguliselt saab vald koolikompleksi enda valdusesse 240–250 miljoni krooniga – mis on oluliselt väiksem summa, kui kulutaksime hoone rendile," rääkis Oravas.

Ligi 6200 m² suuruse netopinnaga Karulaugu lasteaed-algkooli projekti autor on Arhitektibüroo Emil Urbel OÜ arhitekt Indrek Erm. Koolimaja on kolmekorruseline ja selles on 14 koduklassi ning eraldi muusika-, kunsti- ja arvutiklassid. Koolis on oma aula, söökla, raamatukogu ja pikapäevarühma ruumid ning logopeedi ja kooliõe kabinetid.

Lasteaias on ruumi kuuele lasterühmale. Igasse lasteaia rühma on iseseisev sissepääs hoone lõunaküljelt avara tuulekoja kaudu, mis on varustatud kuivatuskappide, jalatsipesuvannide ja WCga. Kõikidel rühmadel on oma riietusruum, mänguruum, magamisruum, WCd ja abiruum. Maja planeerimisel on arvestatud ka liikumispuudega inimestega, seetõttu on hoones lift ja ratastooliga liikumiseks vajalikud kaldteed.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474