2. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turvavajadus tekib pärast varguse toimumist

Varavastaste kuritegude arv on võrreldes mullusega kaksteist protsenti kasvanud. Kas turvalisuse tagamiseks otsitakse ka enam lisavõimalusi?

"Tegelikult ei otsita. Aastaid pole midagi juhtunud ja ega eraisik oma vara professionaalsete võimaluste abil ei kaitse. Proovitakse kuidagi teistmoodi hakkama saada, näiteks jäetakse vanaema koju," rääkis turvateenuseid pakkuva ASi G4S juhatuse liige ja valvedivisjoni direktor Margus Kolumbus.

Ka ettevõtete puhul pole märgata teenuse kasutamise aktiivistumist. "Ilmne trend on hinna allakauplemine, näiteks on suurtes raskustes autoesindused. Ebameeldiv tendents on üleüldine väljapressimine ka nende ettevõtete puhul, kellel väga halvasti ei lähegi," märkis ta. G4S annab hinnas alla küll, ent see sõltub konkreetsest kliendist ja tema kapatsiteedist.

Kolumbuse sõnul on turul palju nn säästufirmasid, kes pakuvad madala hinnaga teenust, millel pole turvalisusega eriti pistmist. "Enne lepingule allakirjutamist peaks vaatama, mis saab siis, kui tulevad reaalsed kulud, kui tegelikult midagi juhtub. Lihtne on võtta odavat firmat, ent kas ta suudab ka vajadusel kahju kompenseerida," küsis ta retooriliselt.

Telereid ja kodutehnikat enam ei varastata

Teenusepakkuja puhul tuleks kontrollida turvafirma majandusnäitajaid ja stabiilsust. "Turvafirmade puhul on oluline ka juhtimiskeskus ja seda on kliendil võimalik läbirääkimiste käigus hinnata," õpetas Kolumbus.

Tema hinnangul pole kuritegevus kasvanud nii palju, kui seda kriisiolukorras eeldada võiks, finantsvõimekus on langenud kõigil ja kriis puudutab kõiki. "Praegu pole enam aktuaalne DVD-mängija või televiisori vargus, sest sellega pole turul kuhugi minna. Tarbimist pole," nentis ta.

Selveris kombineeritud turvafirma ja sisekontroll

Vargad eelistavad sularaha ja kulda, mida on võimalik realiseerida. "Lisaks on tulnud ka nn sunnitud õigusrikkumised. Kui varem varastati kauplustest kallist kosmeetikat ja alkoholi, siis nüüd kuuleme šampooni, vorsti, seebi ja koolivihikute näppamisest," rääkis Kolumbus.

Soovitan mitte pauku oodata, vaid otsida vara valvamiseks ratsionaalsed lahendused, ent mitte pelgalt hinna baasil. Säästuotsuse tegemine ei pruugi säästuteenust tuua," kinnitas ta.

A-Selveri ASi tegevjuhi Iivi Saare sõnul pole kauplustes suvel varguste arv eriti suurenenud. "Aga talveks on meil valmisolek olemas, talveriiete alla on ju vargail parem võimalus miskit pista," selgitas ta.

Selver kasutab turvafirmade Securitas ja Falck teenuseid, lisaks on ettevõttel oma sisekontroll. Kauplustes on kaamerad ja mehitatud valve, vastavalt kaupluse suurusele 1-3 turvameest.

"Korraldame igal aastal konkursi, vaatame üle senise koostöö seniste partneritega. Hind on loomulikult tähtis, aga sama oluline on ka turvafirma kogemustepagas ja sobiv koostöö. Uuesse firmasse suhtume ikkagi mõnevõrra ettevaatlikumalt," rääkis Saar.

Loe lisa tänasest Äripäevast.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474