8. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mullune aasta kärpis Fakto müüki üle 40%

Juhtiva automüüja kohta püüdnud pikaaegne Nissanite müüja AS Fakto sai mullu plaanitud paarikümne miljoni kroonise puhaskasumi asemel 25,1 miljonit krooni kahjumit. Autode müük vähenes tunamullusega võrreldes ligi 42%.

Fakto kontserni konsolideeritud käibeks kujunes 625,1 miljonit krooni. 2007. aastal oli konsolideeritud käive 975,7 miljonit krooni ja kasum 52,6 miljonit krooni. Võrreldes 2007. aastaga kaotas Fakto kontsern autode müügis 336,3 miljonit ja varuosade müügis 20,3 miljonit krooni. Teenuste müük kasvas 5,6 miljoni krooni võrra. Ladude allahindluse maht ulatus 5 miljoni kroonini.

Hiljuti äriregistrisse jõudnud Fakto majandusaruandest selgus, et ettevõtte käibe järsu vähenemise ja sellega kaasnenud kahjumi põhjuseks polnud üksnes autoturu jahenemine ja kinnisvaraarenduse soikumine.

Maaletooja staatuse kaotus andis löögi

2007. aasta algul Fakto AS Nissan Nordic Europe OYga ostu-müügilepingu, millega loobus Nissanite ja originaalvaruosade maaletoomisest ning müügist Balti riikides. Vastavalt globaalsele strateegiale haaras Nissan Nordic Europe ohjad enda kätte, pärides Faktole kuuluvalt Nissan Balti ASilt 15 aastaga loodud edasimüügivõrgu. Nissan Balti lõpetas tegevuse ja Fakto jätkas edasimüüjana, kontrollides enam kui 60% Nissani kogumüügist Baltimaades.

„Üheks oluliseks põhjuseks müügikäibe vähenemisel oli AS Nissan Balti tegevuse lõpetamine alates 1. aprillist 2007,“ tunnistas Fakto tagantjärele, lisades, et Nissan Balti osa 2007. aasta käibes oli peale kontsernisiseste käivete elimineerimist 211,5 miljonit krooni.

Lätlased venitasid kulukärbetega

Fakto nentis majandusaasta aruandes, et Lätis läks autoäri päris untsu. 51% ulatuses AS Faktole kuuluv SIA Motocentrs lõpetas mullu 10,9 miljoni kroonise kahjumiga, mida süvendasid tegevjuhtkonna ning omanikepoolsed juhtimisvead.

„Üheks olulisemaks probleemiks oli tegevjuhtkonna halb koostöö maaletoojaga ning kulubaasi liiga aeglane kärpimine. Kui Eesti ettevõtete puhul kulubaasi pidev vähendamine ja uue tasakaalupunkti otsimine toimis, siis Läti puhul selle ellurakendamine ei õnnestunud,“ selgitas emaettevõte.

Hetkel kaaluvad omanikud SIA Motocentrsi saneerimist või likvideerimist.

Infiniti müük vajab lisainvestorit

Vastavalt 2007. a sügisel sõlmitud koostöölepingule Infiniti Europega soetas Fakto kinnistud Tallinnas ja Vilniuses ning sõlmis pikaajalise kinnistu rendilepingu Riias. Aruande koostamise ajaks oli Fakto jõudnud järeldusele, et plaanitud Infiniti keskuste väljaehitamine pole mõistlik. Sellest tulenevalt sõlmis Fakto eellepingu Tallinna kinnistule ehitatava hoone müügiks. Hoone ehitamine peatati novembris ja järgmisel kuul taandas ostja ennast tehingust. Vilniuses koostatakse detailplaneeringut, maatükk läheb ilmselt müüki.

„Seoses ilmse nõudluse vähenemisega sõiduautode turul jäi välja arendamata Infiniti ülebaltiline võrk ning võrgu väljaarendamine on võimalik üksnes täiendavate investorite kaasamisel,“ tõdes Fakto.

Kinnisvara soetusmaksumuses

2006. aastal alustas Fakto Tallinnas Osmussaare teel asuva Lasnamäe Ärimaja projekteerimist. Sinna ehitatav hoone oli plaanis korteriosakute kaupa müüa, kuid on senini Fakto bilansis. Müügiplaanid on asendunud rendilepingute sõlmimise kavaga.

Fakto audiitor Toomas Villems juhtis ettevõtte omaniku Leho Siimseni tähelepanu sellele, et 2008. a majandusaruandes kajastuvad kinnisvarainvesteeringud soetusmaksumuses. Vastavalt raamatupidamise toimkonna juhendile oleks need aga tulnud alla hinnata.

„Tulenevalt majandussituatsioonist esineb kinnisvarainvesteeringute puhul vara väärtuse languse märke,“ märkis audiitor. Samas ei esitanud Fakto eksperthinnanguid, mis oleks tõendanud allahindamise vajaduse puudumist, lisas ta.

Villemsi sõnul on ettevõttel veel üks probleem. „Juhime tähelepanu asjaolule, et konsolideerimisgrupi ja emaettevõtte lühiajalised kohustused ületavad bilansipäeva seisuga käibevara vastavalt 48,6 miljoni ja 24,5 miljoni krooni võrra,“ selgitas ta.

Nissanite müügi ja teeninduse kõrval tegelevad AS Fakto tütarettevõtted ka Fiati jaemüügi ning teeninduse, Iveco tarbesõidukite, Infiniti luksusautode ning Gemini autoalarmide maaletoomise ning müügiga.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474