16. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hirm Hans H. Luige mõju ees avas Gildi suu

Gild muutis meelt ja otsustas anda kommentaare nendega seotud Aserbaidžaani kinnisvaraprojekti kohta, kus on kinni 260 miljonit krooni Eesti äriliidrite raha eesotsas Marcel Vichmanniga ja Hans H. Luigega.

Nimetatud projektist ja president Toomas Hendrik Ilvese abist kirjutas eelmisel reedel ilmunud Äripäev artiklis „Ilvese päästeoperatsioon“ ning esmaspäevane Äripäev artiklis „Investorid nõuavad Gildilt edukustasu tagasi“.

Gildil on tekkinud konflikt Aserbaidžaani investeerinud Eesti äriliidritega. Viimased süüdistavad võlakirjaemissiooni korraldanud Gildi põhjendamatult kõrge edukustasu võtmises. Osa investoreid ei usu ka, nagu oleks projekti vedanud Gildiga seotud inimesed paigutanud ise arendusse 52 miljonit krooni, nagu seisab aruandes.

Möödunud nädalal Gild seda teemat kommenteerida ei soovinud. Täna edastasid nad aga Äripäevale Rain Tamme selgitused. Põhjuseks võib-olla see, et Hans H Luige omanduses olev Eesti Ekspress võib kirjutada homme Aserbaidžaani-projektist, kus Äripäeva andmetel on Luigel praegu kinni mitukümmend miljonit krooni.

Rain Tamme kommentaar on järgmine:

“Aserbaidžaani investeerimisprojektis oli Gild emitendi nõustaja (st nõustas emitenti võlakirjaemissiooni läbiviimisel), projekti, sh. võlakirjadest tulenevate nõuete eest vastutab emitent. Meie aitasime leida need kutselised investorid, kes on valmis investeeringut tegema. Emissioon märgiti edukalt täis ning emitendi edasise tegevuse eest Gild ei vastuta ega ole kunagi ega kusagil lubanud vastutada. Samamoodi nagu Ekspressi IPO korraldaja ei vastuta nüüd Ekspressi juhtimise ega tänase aktsia hinna eest.

Projekti investorid on professionaalsed investorid. Kõik projekti investeerinud isikud kinnitasid oma allkirjaga, et nad on analüüsinud, aru saanud ja aktsepteerinud projektiga kaasnevaid riske. Riske kirjeldati investoritele põhjalikult ja selgelt.

GILDil ei olnud kohustust teha projekti due diligence´i, see kohustus aga oli investoritel endil. GILDil oli hoolsuskohustus ainult oma kliendi ehk emitendi ees.

Suuremad investorid omavad ise juba pikemat aega tegelikku kontrolli emitendi üle. Oleme aidanud oma parimate võimalustega investoreid, kuid tundub, et meie heausksust kuritarvitatakse."

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474