26. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iraan ja Venetzuela alustasid tuumakoostööd

Iraan asus abistama Venezuelat riigi uraanivarude kindlaksmääramisel ja uurimisel, samas välistas Venezuela ametiisik sealse uraani tarnimise Iraani tuumaprogrammi tarbeks, kirjutab New York Times.

Venezuela tööstus- ja mäendusminister Rodolfo Sanz kinnitas eile Iraani abi riigi kaugetes piirkondades leiduvate uraanivarude väljaselgitamisel ja katsetamisel.

„Iraan aitab meid geofüüsikalises õhuluures ja geokeemilistes analüüsides,“ rääkis ta Venezuelas toimunud Ladina-Ameerika ja Aafrika riigijuhtide kohtumise puhul sõna võttes. Tema sõnul kinnitavad esialgsed uuringud riigis märkimisväärsete uraanivarude olemasolu, uraani müük Iraanile ei olevat aga kõne all.

President Obama süüdistas koos Briti ja Prantsuse liidritega Iraani eile salajase maa-aluse tehase rajamises tuumakütuse tootmiseks. Väljaspool Ladina-Ameerikat on Iraan Venezuela tähtis liitlane, ühisprojektide hulgas on autotootmine ja sõjaväeline väljaõpe.

President Hugo Chavez on seotust Iraaniga kaitsnud, kirjeldades seda kahe juhtiva naftat eksportiva riigi koostööna. Ta on eitanud oma maa soovi tuumarelva arendamiseks. Venezuela teadlaste sõnul on riigi tuumaambitsioonide edendamisel tõsine takistus pädeva teadusliku kaadri nappus, mis võib tuumaenergia projektide elluviimist paljudeks aastateks edasi lükata.

Chavez otsib siiski abi ka mujalt, septembris kinnitas ta kokkuleppe sõlmimist tuumaenergia alaseks koostööks oma peamise relvastusega varustaja Venemaaga. Iraaniga koostööst rääkides on ta viidanud tolle tehnoloogilise abiga Venezuelas „tuumaküla“ loomise kavale.

Kuna ÜRO on seadnud embargo igasugu tuumakraami ja -tehnoloogia kaubandusele Iraaniga, pelgavad mõned riigid, sealhulgas USA ja Prantsusmaa, keelu rikkumist Venezuela poolt olgu siis tuumaalase sisse- või väljaveoga.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474