27. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ligi siunab Postimehe ajakirjanikku Lazardi pärast

Rahandusminister Jürgen Ligi kirjutab enda ajaveebis, et ta ei ole vassija ning soovitab Postimehel peeglisse vaadata. Ligi pahandab nimelt ajalehe käsitlus Eesti Telekomi müüki nõustanud Lazardi ja Eesti Energia börsile viimise teemal.

"Päkapikku inimeses mõõdab võim. Andrus Karnau (Postimehe majandusajakirjanik - toim.) võim on neljas, ja too mõõtis talle väiksust nädalaga hulgi.

Laupäeval nimetab ta mind väiklusest vassijaks," on Ligi nördinud.

Ligi jätkab: "Asi algas ta kolmapäeval kirjutatust, et Ligi sõnul otsustas Telekomi müügi kitsas ring inimesi rahandusministeeriumis, Ansip olla aga müügi välistanud. Seda esimest oli ta mult küsinud, aga mu kirjalik vastus oli, et 1. otsustab valitsus 2. rahandusminister teeb ettepaneku 3. analüüsi tegijate ring ei saa olla suur, sest tegu on börsiga."

Selle teise tõenduseks olid Ligi väitel peaministri sõnad, et "igasuguse hinnaga" küll ei müüda – ajast, mil läbirääkimised ega analüüs polnud alanudki.

"Tsitaadid, mis AK mulle eneseõigustuseks saatis, õigustasid hoopis minu protesti. Protesti peale sattus vaene minister muidugi võimuri viha alla," märgib ajaveebnik.

"Neljapäeval, küsinud ta EE (Eesti Energia - toim.) börsile viimise kohta ja saanud kirjaliku vastuse, et valitsus ei ole veel arutanud, otsusest rääkimata, kirjutas ta lehelugejale, et Ligi eitas igasuguseid (!) väiteid EE börsile viimisest. See kulub ära tulevikus, kui vaja ministrit taas vassijaks nimetada. Reedel järgnes väide, et ma olla öelnud, et edaspidi ei ole telekomiäri enam tulus. Tegelikult olin öelnud, et tuleviku tulusus ongi asi, mida eri meetoditega aktsia müügihinnaks mõõdetakse, et äris ei saa tulusus olla garanteeritud, et aktsia hind võib ka (tagasi) langeda, et Telia dividendipoliitika dikteerijana võib vähendada väljamakset vaid 40%ni puhaskasumist, nagu ta maksab tavapäraselt Teliast endast..," selgitab poliitik.

Eile siis Ligi väitel vassimise jutt Lazardi ärihuvi teemal.

"Loomulikult ei sobinud enne küsida. Vale oli juba väide, et Telekomi müüki nõustanud Lazard´il on Telia aktsiaid (seega huvi madalat müügihinda pakkuda). Sest neid ei ole ei finantsnõustajal endal ega teisel firmal, kes müüb väärtpaberihaldust. Lazard andis enne ka kirjaliku kinnituse, et tal huvide konflikti pole. Naeruväärne on mõelda, et finantsnõustaja püsiks turul ja säilitaks litsentsi, kui tema poliitika oleks valetamine. Naeruväärne on võimalus, et valetataks veel nii väikese töö saamiseks ja maineprojektis," selgitab minister.

Ta jätkab: "Lazardil on kaks eraldi firmat. Kumbki ei oma aktsiaid. Üks konsulteerib ja on EL tururegulatsioonidega eraldatud teisest, kes haldab, aga ei oma, väärtpabereid. Ka tema poolt vaadates on nimekaimu suunas hiina müür. Kui konstrueerida võimalus, et müüri pole ja huvi on madal hind, võitnuks kontsern kogu loos portfellihalduses kuni 6000 krooni, aga kaotanuks litsentsi."

Lisaks ei teadnud Lazard Ligi sõnul midagi riigi läbirääkimistest lisadividendide üle.

"Ta ei arvestanud ka, et riigi jaoks on tegu pika vaate, finantsjätkusuutlikkuse ja eurotsooniga liitumisega. Isegi neid boonuseid arvestamata oli nendegi hinnang müüki toetav, peaks siilgi analüüsi konfidentsiaalsusele vaatamata oletama," lisab Ligi.

"Sina, Andrus, aga ära väike ole. See ei ole bjuutiful. Ja Sinul, postimees, maksab ikka vahel märgata küll, kui päkapikk lõhub ja laamendab Su oma toa kallal...," lõpetab minister mürgiselt.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474