14. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärloja: pangad võivad loobuda täielikult elamuehituse finantseerimisest

Suurpangad võivad kaaluda mingil perioodil loobuda elamuehituse finantseerimisest, rääkis Koger Parterid juht Andres Pärloja.

Möödunud reede toimunud Eesti Kinnisvarafirmade liidu konverentsil lausus Pärloja: „Meile on mõlemast juhtivad kommertspangast tulnud sõnum, et nad kaaluvad, kas üldse hakkavad elamuehitust finantseerima. Mingi perioodi jooksul."

Eile peetud kirjavahetuses kinnitas Pärloja, et seda on pangad talle mitteametlikes vestlustes öelnud. „Meile on mõista antud, et pangad kaaluvad ühe võimalusena, kas mitte üldse loobuda arendusperioodil riskide võtmisest ehk sisuliselt seda äri mitte teha,” selgitas Pärloja ning lisas, et suure tõenäosusega pole pankadel täna sellekohast ametlikku seisukohta veel olemas. “Antud teema on pangandusringkondades lihtsalt kaalumisel, kui üks võimalik poliitika, mida võiks rakendada, et vältida tulevikus olukorda, kuhu pangad tänu kinnisvaraturule tänaseks sattunud on,” selgitas ta.

Äripäeva konverentsil Äriplaan rääkis YIT Ehitus AS-i juht Priit Sauk oma kogemusest, kuidas ta kuu või poolteist tagasi käis ühe kliendiga pangas, et hakata uut kaubanduskeskust rajama. „Tallinnasse, tegemist ei olnud mingi ääremaaga,“ rõhutas Sauk ning jätkas: „Kõigepealt pangatöötaja keerutas pastakat ja ütles, et ei ole kuus kuud komisjonis käinud ja ei tea, kas üldse lähebki. Asi lõppeski nii, et ta ei teinudki pakkumist, ka indikatiivset mitte, mida saaks äriplaanis kajastada“.

Kuna pankadel sel teemal ilmselt tõesti kindlat seisukohta veel pole, vastasid Äripäevale nii Swedbank kui SEB, et sellist võimalust ei kaaluta.

„Swedbank ei ole "laenukraane" kinni keeranud, kuid me kaalume iga finantseerimistaotlust nii kliendi- kui projektipõhiselt. Ka peame väga oluliseks arendaja suutlikkust argumenteerida, milles täpselt seisneb tänases turuseisus tema projekti elujõulisus,“ ütles Swedbanki ettevõtete finantseerimise divisjoni direktori Tauno Vanaselja.

Tema sõnul jätkatakse elamuarendusprojektide finantseerimist. „On selge, et kuna hetkel on valmis korterelamute "laovaru" turul üsna arvestatav, siis suuremahuliste korterelamute finantseerimisvajaduste kasvu me lähikvartalis ei ennusta,“ ütles Vanaselja.

SEB pressiesindaja Silver Vohu kinnitas, et pank ei ole sellist ideed kaalunud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474