16. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara: lõviosa müügis arendustest on probleemsed

Arco Vara Kinnisvarabüroo atesteeritud vanemmaakler Maia Daljajevi sõnul müüakse praegu kõige rohkem probleemseid arendusi, teised on oma laoseisu vähendanud ja uute ehitustega pole alustanud.

Järgneb Maia Daljajevi kommentaar.

Vaadates täna kinnisvaraportaale, on uusarendusi jäänud oluliselt vähemaks, kui neid oli veel aasta tagasi. Arendajad on oma laoseisu vähendanud ning uute arendustega ei ole alustatud. Kõige rohkem on täna pakkumises probleemsemaid arendusi, kus arendaja on makseraskustes või pankrotis ning ehitus või dokumentatsioon on jäänud poolikuks. Isegi kui pankrotihaldurite käest on järjest rohkem kinnisvara müüki tulnud, jääb tegelikkuses müügipakkumisi järjest vähemaks. Samas on ostjate huvi kasvanud ja seda just uute ja lõpetatud arenduste vastu. Huvi kasv peegeldub ka kasvanud ostu-müügitehingute statistikas.

Täna tasuks suurtel arendajatel planeerida uusi hooneid pooleliolevates arendustes, kui müümata ühikute osakaal jääb 25-30 protsendi piiresse. Planeerime ise nii ka Kodukolde uue etapiga alustada. Täiesti uusi arendusi on mõtet planeerida piirkondadesse, kus on infrastruktuur lõpuni välja arendatud. Korralikud teed, tänavavalgustus ja läheduses asuvad toidupoed, koolid, lasteaiad peaksid ikkagi olemas olema, lisaks peab keskkond olema ilus ja turvaline, et inimene sooviks sinna elama asuda.

Ostjad on eelkõige laenuvõimelised kohalikud elanikud. Tihti tuleb ka ette, et ostjal on suur või 100-protsendiline omafinantseering, sest hinnad on odavnenud ja inimesed kasutavad seda aega ostmiseks ära. Välismaalased ka otsivad ja vaatavad, kuid põhilised ostjad on ikkagi kohalikud inimesed.

Välisinvestorid huvituvad eelkõige valmis projektidest, kus on palju tühje kortereid, kuid üldjuhul on nende pakkumise hind arendaja jaoks liiga madal.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474