18. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank - uppunud kinnisvaraprojektide päästja

Kui laiemalt on teada, et Swedbank võttis arendaja makseraskuste tõttu üle nn targa maja Tallinnas Juurdeveo 19 ja Uniredi kinnistu Kakumäe teel, siis praeguseks on panga kinnisvaraportfelli lisandunud veel mitmeid kortermaju ja kinnistuid.

Nii kuulub Swedbanki tütarfirmale SRE Managemendile ja selle tütarfirmale SCRE Segundole täna ärimaa Tallinnas Tuukri 1b, kortermaja Nõmmel Pärnu mnt 285, kortermaja Lasnamäel Punane 14a, kortermaja Pärnus Aida tn 5 ja suur osa kortermajast Tartus Lepa 23.

Tuukri 1b eelmiseks omanikuks oli viimati selle omanikeks olnud autoärimeeste poolt likvideerimisele suunatud Arco Kapital, Nõmme kortermaja omanikuks jaanuaris pankrotistunud väikearendaja Mono Invest. Lasnamäe ja Tartu kortermajad jõudsid Swedbanki kontrolli alla pärast osaühingute Conductor ja Greidport pankrotistumist.

Pärnu kortermaja eelmiseks omanikuks osutus kinnistusregistri andmetel Tõrva väikefirma Uue Veski Vara. Seejuures oli Swedbank andnud kortermaja arenduseks kopsaka laenu – registrites on näha ligi 94 miljoni kroonine hüpoteek.

Äripäeva andmetel pole teised Eesti pangad uppuvaid kinnisvaraprojekte senini üle võtnud.

Küsimustele vastas SRE Managemendi investeeringute juht Meelis Shokman.

Miks vormistasite kaks kortermaja SRE Managemendi tütarfirma SCRE Segundo nimele, samas kui Juurdeveo 19 Tallinnas ja Lepa 23 kortermaja Tartus on Vormistatud SRE enda nimele?

SCRE Segundosse on ostetud üüri funktsiooniga objektid, SRE Managemendis on eluaseme funktsiooniga varad ja maad. Lisaks täpsustan, et SRE Management ei omandanud Tartus mitte tervet maja, vaid Greidpordi pankrotipesas olnud veel müümata korteriomandid.

Millisel hetkel kortermajad ja maad omandasite ja miks - kas enne firma pankrottiminekut või alles siis, kui pankrotihaldur neid müüs?

SRE Management jälgib kinnisvaraturul toimuvat ja teeb tehinguid sundmüügis olevate objektidega, st osaleb täitevmenetluses või pankrotimenetluses toimuvatel enampakkumistel. SRE Management teeb oma ostuotsused atraktiivse hinnataseme põhjal ning lähtub vara pikaajalisest väärtusest.

Kui palju on teie andmetel kortermaju veel müüki tulemas ja millises valmimisjärgus need on?

Seda on väga raske hinnata.

Kui suureks plaanite SRE Managemendi kinnisvaraportfelli kasvatada?

SRE Managemendil ei ole plaani oma portfelli suureks kasvatada. Kui kiiresti, kui palju ja milliste objektide arvel portfell kasvab, sõltub, nagu eespool öeldud, sundmüüki tulevatest objektidest ja nende pikaajalisest väärtusest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474