26. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Siseviimistluse eest maksab rendileandja

Büroohoonete omanikud enne rentniku leidmist siseviimistlusega enamasti ei alusta. Remondi ja siseviimistluse tegemine võib jääda nii rendileandja kui ka rentniku kanda.

Olukorras, kus büroopindade turul suur ülepakkumine, üüripindade renditasu remont eriti ei mõjuta ja omanik võtab kulud üha enam enda kanda.

Metro Capitali Eesti kontori juhataja Ain Kivisaar ütles oma praktikale tuginedes, et mitte ühegi algselt arhitekti kavandatud büroo planeering ja siseviimistlusmaterjalide valik pole tegelikkuseks saanud.

"Hoone omanikul on ehituse käigus mõttetu hakata ära arvama üürniku vajadusi ja nägemusi viimistluse osas. Seetõttu pole me alustanud ühegi büroo väljaehitust enne, kui on olemas konkreetne üürnik, kes kirjeldaks oma soove," märkis ta, pidades sellist lähenemist praegusel keerulisel turul oluliseks konkurentsieeliseks, mis on Metro Plazas võimaldanud saavutada rohkem kui 90protsendiline büroopindade täitumuse.

Kivisaare sõnul finantseerib siseviimistluse praegusel turul valdavalt majaomanik. Kuna see on tavapraktika, siis puudub lõpuni viimistletud ning viimistlemata karbi üürihindade hinnavõrdlus.

Omanik ootab uue üürniku tema soovidega ära

"Miks peaks keegi investeerima ise pinna väljaehitamisse, kui turul on pakkuda piisav hulk valmis või valmivaid pindu väga atraktiivse hinna eest? Juhul kui tegemist on erilahenduse või tavapärasest oluliselt kallima viimistlusega, siis on tavaline olnud lähenemine, kus majaomanik finantseerib nn baastaseme ning üürnik sellest ülejääva osa," lisas Kivisaar.

Arco Vara Kinnisvarabüroo äripindade maakler Erko Närska ütles samuti, et tavaliselt on siseviimistlust nõus tegema üürileandjad, aga juhul, kui seda teevad üürnikud, tasaarveldatakse see üürisummades.

Tavaliselt ootab omanik uue üürniku ära, kelle soovidega püütakse arvestada. "Praegu on surve üürihindade alandamisele väga suur ning seetõttu suurest hinnavahest lõpuni viimistletud ja karbi kujul välja antava büroopinna vahel rääkida ei saa," lisas ta.

ArtPrint ehitas pinna endale sobivaks

Kunsttrükistele spetsialiseerunud ArtPrint kolis Baltika Kvartalisse juulis ning tegi oma kuludega kogu pinnal remondi- ja viimistlustööd.

"Soovisime spetsiifilise otstarbega ruume. Sisuliselt ehitasime tootmisruumi üles mustast karbist, sest meil oli vaja teistsugust ruumilahendust kui rendileandjal pakkuda. Ka galerii viimistlesime ise, kuna fotode eksponeerimiseks tavalahendused ei sobi," jagas kogemusi ArtPrinti tegevjuht Krister Rekkaro.

"Baltika Kvartali aura seostub meie ettevõtte põhiväärtustega ja seetõttu ei näinud me omalt poolt tehtavas investeeringus mingit probleemi," lisas ta. Rendileandjaga jõuti ruumide paiknemise, remondi ja hindade osas hõlpsasti kokkuleppele, kuna poolte ühines huvi oli, et firma tegutseks samades ruumides 5-10 aastat.

ArtPrint koostas sisekujundusprojekti ning kooskõlastamisel probleeme ei tekkinud. "Rendileandja tuli võimaluste piires vastu nii rendihinna kui ka maksetähtaegade osas," märkis Rekkaro. Väga oluliseks peab ta ka seda, et rendileandja pakub ettevõttele võimalust kaasa rääkida Baltika Kvartali turundamisega seotud küsimustes.

Loe lisa tänasest Äripäevast.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474