27. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kobe Investmentsis sulab SEB pensioniraha

Harju maakohus algatas Nordecon Internationali tütarfirma taotlusel Kobe Investmentsi pankrotimenetluse, firmaga seotud ettevõtete võlakirju leidub ka SEB pensionifondides.

Veel aastavahetusel oli Kobe Investmentsiga seotud võlakirju ka Swedbanki pensionifondides, kuid viimase suvise aruande kohaselt neid seal enam ei paistnud. "Kuna Kobe Investments on hinnatud nulli, siis on need aruandes nõudena sees," ütles varem Swedbank Investeerimisfondide ASi juhatuse esimehe kohustäitjana töötanud Jelena Fedotova.

"SEB pensionifondides olid grupi teise ettevõtte Kobe Asset 2 võlakirjad, mis viimases poolaastaaruandes on välja toodud kategooria "Muu vara" all. Võlakirjad on praeguseks loovutatud tagatisagendile, kes on alustanud võlakirjade tagatise realiseerimist," ütles SEB pressiesindaja Silver Vohu.

SEB: juba alla hinnatud

Tema sõnul on Kobe Investmentsi pankrotimenetluse algatamine SEB Varahalduse jaoks oluline asjaolu nende võlakirjade tingimustes toodud eesmärkide täitmisel.

"Kobe Asset 2 võlakirjadest tulenev nõue on olulisel määral alla hinnatud ning selle nõude väärtuse osakaal pensionifondide puhasväärtusest oli 20. oktoobri seisuga järgmine: SEB Konservatiivne Pensionifond 0,015% ja SEB Progressiivne Pensionifond 0,005%," selgitas Vohu, lisades, et pangale teadaolevalt tegeletakse Kobes investeeringute juhtimise üleviimisega teise grupi ettevõttesse.

Kas Kobe Investmentsi pankrotimenetlus muudab Kobe Assets 1 ja 2 võlakirjad väärtusetuks? Vohu sõnul ei pruugi olukord muuta hinnangut teise ettevõtte võlakirjadest tuleneva nõude väärtusele.

Firma vahetas omanikku

Varem kolmele Arco Vara endisele töötajale Kaire Koplile, Veljo Kuusele ja Tauno Muidele kuulunud Kobe Holdingu tütar Kobe Investments läks selle aasta 1. oktoobril üle likvideerija Hillar Taltsiga seotud firmale.

Veljo Kuusk ütles Äripäevale, et Kobe Investments ei kuulu enam Kobe gruppi ja tema seepärast seda ka kommenteerima ei pea. Hillar Talts vastas vaid, et kuna nii Kobe Investmentsile kui ka OÜ-le Peterburi Ärikvartal on kohtu poolt määratud ajutised pankrotihaldurid, jätab ta ettevõtete majandusliku seisu kohta arvamuse avaldamise nende kui sõltumatute isikute pädevusse.

Pankrotti taotleva Eston Ehituse juht Priit Tiru ütles, et kohtus Hillar Taltsiga kohtuistungil. "Nii palju, kui me tausta oleme uurinud, teame, et ta tegelebki firmade likvideerimisega. Äriregistri väljavõte näitab, et tal on päris paljude firmadega tegemist," lisas Tiru.

Pankrotiistung novembris

Kobe Investmentsi pankrotiasjas määras kohus esimese istungi ajaks 19. novembri ja pankrotihalduriks Peeter Allikvere, kellele tehti ülesandeks selgitada välja võlgniku kogu kinnis- ja vallasvara koosseis, hinnata see ning selgitada ettevõtte võlad.

Allikvere ei osanud Äripäevale Kobe pankrotimenetluse teemal kommentaari anda, sest ta polnud veel jõudnud asjaga tegeleda.

Suvel kirjutas Äripäev, et aastavahetuse seisuga oli Kobe grupi võlakirju nii Swedbanki kui ka SEB pensionifondides, mis tähendab, et ettevõtte pankrot hävitaks pensionifondide raha. Siis ulatus grupi ettevõtete lunastamata võlakirjade kogumaht 197 miljoni kroonini.

Sellest summast oleks pidanud investoritele juba märtsis välja makstama pisut üle 31 miljoni ja aprillis ligi 47 miljonit krooni. Ülejäänud ligi 120 miljoni krooni lunastuspäev saabub alles 2011. aasta lõpus.

Kus

Kobe Asset 1 võlakiri lunastamistähtajaga 30.11.2011 kuulub SEB Progressiivse ja SEB Tasakaaluka Pensionifondi investeeringute hulka.Kobe Asset 4 võlakiri lunastamistähtajaga 30.12.2011 kuulub SEB Progressiivse ja SEB Aktiivse Pensionifondi investeeringute hulka.Kes on kesHillar Talts

Peterburi Ärikvartal OÜ juhatuse liige ja osanik, Est-Trade Groupi esindajana Capital inkasso kodulehel võlgnike nimekirjas.Äriregistri andmetel seotud mitmete likvideerimisel olevate ettevõtetega, nagu Quick Print, PRC, Meie Meele Kirjastus, Pärimägi (endise nimega Tõnisson Kinnisvara) jt.Veljo Kuusk

Kobe Holding OÜ osanik ja juhatuse liige, koos Kaire Kopli ja Tauno Muidega on Kobe Investmentsi kaudu endise autoärimehe Toomas Rüütmanni äripartner kinnisvaraarenduses.Kobe Investments arendas Rakvere Põhjakeskust, ettevõtte tütarfirmale Kobe Assets 5 kuulus maja alune maa.Olnud OÜ Deena Ehitus juhataja, Arco Investeeringute ASi juhatuse liige, Arco Vara juhatuse liige, Hüvitusfondi investeerimisdivisjoni projektijuht, Werol Tehaste juhatuse liige2008. aastal koostatud Äripäeva rikaste edetabelis oli Kuusk 151. kohal 258 miljoni krooniga.Kaire Kopli

oli varem Arco Vara finantsjuht, oli 2008. aasta Äripäeva rikaste edetabelis 336. kohal 117 miljoni krooniga.Tauno Muide

Arco Vara tegevdirektor, Arco Vara Tallinna Büroo juhatuse liige, Metro Capital Managementi (end Arco Kapitalijuhtimine) juhatuse liige.Kobe Holding OÜ-le kuuluv Kobe Assets Management AS, mille nõukogus on samuti Kuusk, Kopli ja Muide, sai märtsis finantsinspektsioonist loa hakata valitsema kinnisvarafonde ning osutada kinnisvaraga seotud nõustamis- ja vara valitsemise teenuseid.Mis on misKobe Investmentsi kontserni põhitegevus on ettevõtte majandusaasta aruande kohaselt investeerida hea tootlusega äriprojektidesse ja inimestesse.Kobe Assets on Kobe Investmentsi algatatud võlakirjaprogramm. Kobe Investmentsi juhitavate varade kogumaht ületas 2008. aastal miljard krooni.Möödunud aastal oli ettevõtte käive 6,5 miljonit krooni 2007. aastal ületas käive 26,7 miljonit krooni.Aruandeaasta puhaskasum kukkus 2007. aastal teenitud 46,3 miljonilt kroonilt ligi 30 miljoni kroonisesse kahjumisse.2008. aastal oli ettevõtte laenukohustus 78,9 miljonit krooni, mis on veidi üle 20 miljoni krooni suurem kui sellele eelnenud aastal. Ettevõtte kohustused kokku on 83,2 miljonit krooni.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474