27. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Täitur müüb Rahumaa kinnistut Riias

Riia kohtutäitur müüb oksjonil Swedbanki nõude tagamiseks Indrek Rahumaa Alta Capitali eksklusiivset kinnisvaraprojekti Läti pealinnas. Rahumaa teatas, et Alta Capital otsib pangaga kokkulepet, mis oleks kõigi kinnisvaraprojekti võlausaldajate huvides.

"On olemas kokkulepe selle vara müümiseks oksjonil," saatis Swedbanki Läti pressiesindaja Kristine Jakubovska e-kirja teel lühikese vastuse saadetud päringule. Ta lisas, et pangal ei ole õigust anda informatsiooni, mis puudutab konkreetset klienti.

Tegemist on Läti pealinnas Riias asuva maatükiga, mis kuulub ettevõttele SIA Baltic Park. Swedbanki klient on aga Baltic Parki emaettevõte SIA Alta Real Estate Partners (AREP), mis võlgneb pangale üle 14 miljoni euro (219 miljonit krooni). Firmad kuuluvad Alta Property and Constructioni kontserni, mis omakorda osaks Indrek Rahumaa juhitava Luksemburgi fondi Alta Capital Partners S.C.A. portfellist Lätis.

Swedbankist saadud laenu tagatis on sama Riia kesklinnast veidi põhja poole jääv maa-ala, mille koguväärtus on oksjoniteadetes hinnatud 7,11 miljoni lati peale (156,4 miljonit krooni).

Kuna maa jaguneb kolmeks kinnistuks, korraldab Riia kohtutäitur Janis Stepanovs novembris ja detsembris kokku kolm oksjonit, teatas Läti ametliku info edastaja Latvijas Vestnesis septembris.

Alta oleks võinud väljuda

Alta Capitali jurist Anton Sigal sõnas möödunud nädalal, et pangaga käivad arendusprojekti üle veel läbirääkimised. "Need on esimesed tähtajad oksjonite jaoks. Aga tegelikult need sõltuvad veel paljudest asjadest. Tuleb hindamine lõpuni viia ja pangaga on ka räägitud, mismoodi me seda asja võiks jätkata," sõnas ta.

Reedel lisas Rahumaa e-kirja teel saadetud täpsustavate küsimuste peale, et kuigi kokkulepet pangaga veel pole, jätkatakse selle otsimist kõigi osapoolte huvides. Suure pangalaenu kõrval võlgneb AREP ka võlakirjainvestoritele 5,4 miljonit eurot (84,5 miljonit krooni). "Altal oleks olnud võimalik projektist käed puhtaks pühkida ja lasta võlausaldajatel jagada maatükk omavahel. Siiski pidasime vajalikuks seda vastutust jagada ja aitasime AREP-l vähendada kohustusi nii panga kui ka võlakirjaomanike ees," märkis Rahumaa.

Plaan läks vett vedamaKinnistute ostuks võetud ligi 40 miljoni euro suurune laen oli algselt kavas refinantseerida ehituslaenudest. Kuna aga pangad turu kukkudes arendustegevust enam ei finantseerinud, ei tulnud sellest kavast midagi välja.

Alta vähendas küll algset 30 miljoni euro suurust võlgnevust Läti Swedbanki ees - kokku 16 miljoni euro (250 miljonit krooni) ulatuses. "Võla vähendamine on toimunud grupisisestest vahenditest ning võlakirjade restruktureerimise teel ja nüüdseks on projekti finantsvõlgnevus kokku 20 miljonit eurot," selgitas ta. Võlakirjadega kaasati 2005. aastal 8 miljonit eurot. AREP võlakirjad on nüüdseks seotud teiste Alta grupi ettevõtete varade ja kohustustega.

Võlatagatiste ümbersättimisega ongi Rahumaa ja Alta viimastel nädalatel usinalt tegelenud. Näiteks ligi 284 miljoni krooni väärtuses Alta Foodsi võlakirjadest suur osa on praeguse seisuga e-registri andmetel lunastatud, mis tähendab, et kokkuleppe tulemusel on võlg ümber struktureeritud. Näiteks on suuremast osast võlausaldajatest saanud ettevõtte RPS Holding aktsionärid. Ettevõttele kuulub 80% Läti piimatootja Rigas Piensaimnieks aktsiatest. Lunastatud pole samas kõiki võlakirju, kuna osa omandas augustis Oliver Kruuda juhitav AS Rubla ja andis Alta Foodsi vastu sisse pankrotiavalduse. Harju maakohus arutab seda oktoobri lõpus.

Taust

Suure maatüki omandamiseks Riias korraldas Alta Real Estate Partners 2005. aastal võlakirjaemissiooni ja sai Swedbankilt laenu.Võetud kohustuste suurus oli aukartustäratavalt suur - 38,5 miljonit eurot ehk üle 600 miljoni krooni. Aga plaanid olid samavõrd võimsad.Rahumaa ja kompanjonid soovisid sisuliselt nullist madalate silikaathoonetega pikitud tühermaale rajada uhke kvartali kortermajade, paarikümne korruseliste kõrghoonete, büroo- ja kaubanduspindadega.Maatükk, mis kunagi oli Nõukogude armee käsutuses, läheb oksjonile ligikaudu sarnases seisus, kui oli neli aastat tagasi. Vahe on see, et nüüd kehtib piirkonnas detailplaneering ja projekteeritud on üks korterelamute plokk.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474