29. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KredEx: uus seadus kasvatab ettevõtete ekspordikäivet

Riigikogu võttis täna vastu ekspordi riikliku tagamise seaduse, mis kasvatab ettevõtete ekspordikäivet, tõstab Eesti eksportööride konkurentsivõimet välisturgudel ning maandab riske suuremahuliste eksporttehingute tegemisel, teatas KredEx.

Eksportööride kesk- ja pikaajaliste eksporditehingute tagatiste tugevdamine on viies ja viimane osa majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi välja töötatud 6,1 miljardi kroonisest tugipaketist ettevõtetele. Ekspordi riikliku tagamise seadusega muudetakse riikliku krediidikindlustuse väljastamise seniseid põhimõtteid ja tingimusi.

Muutused on KredExi teatel vajalikud, kuna olemasolev ekspordigarantiide süsteem küll toimib, aga ei täida oma eesmärki – tehingute mahud on liigselt piiratud, üksikute suurte riskide realiseerumine võib kaasa tuua garantiide pakkumise lõpetamise. Seadusega tunnistatakse kehtetuks hetkel kehtiv ekspordi riikliku garanteerimise seadus ning riikliku eksporditagatise andjaks saab riigi ja KredExi osalusel asutatav eraõiguslik krediidikindlustusselts AS KredEx Krediidikindlustus.

Kasvanud eksporditagatised tõstavad usaldust ettevõtja vastu välisturgudel. Seadusega hüvitatakse tagatisevõtjale eksporttehingust tekkiv kahju äririski realiseerumisel kuni 95% ulatuses. Seaduse jõustumine ning uue riigi krediidikindlustaja loomine kahasse KredExiga võimaldavad senisest tõhusamat ekspordi riiklike tagatiste väljastamist, seda eriti kesk- ja pikaajaliste eksporditagatiste suunal.

Eksporditagatised on suunatud Eesti eksportivate ettevõtete ekspordivõimekuse suurendamiseks. Lisaks rahaliselt mõõdetavale mõjule loovad eksporditagatised mitmeid uusi pikaajaliselt realiseeruvaid võimalusi, kasvatades samas ka ekspordikäivet. KredExi teatel on neist olulisim, et eksportijatele avaneb võimalus siseneda veel arenevatele turgudele. Krediidikindlustusandja loomine annab võimaluse pakkuda lisaks riigi poolt tagatavatele teenustele ka muid tavapäraseid teenuseid vastavalt turuvajadusele. Piisavalt suuremahuline tegevus loob aluse isetasuvaks tegevuseks, kus ka piiratud turu tingimustes on võimalik tegutseda kasumlikult.

Praegu on KredExi ekspordi garanteerimise sihtfondi suuruseks sada miljonit krooni, mis võimaldab tagatisi väljastada kogumahus kuni 800 miljonit krooni. Ekspordi tagamise seaduses tõstetakse riiklike ekspordi tagatiste lubatavat piirsummat ühelt kolme miljardi kroonini, mis on vajalik, et tagada ka välisturgudel toimuvate suuremahuliste tehingute finantseerimine.

Eksporditagatiste senisest suuremamahulisem väljastamine saab võimalikuks tänu süsteemi täiendavale kapitaliseerimisele – Euroopa Liidu vahenditest eraldatakse 200 miljonit krooni loodava krediidikindlustusseltsile edasikindlustuse andmiseks, lisaks täiendav riigieelarveline investeering seltsi aktsiakapitali samuti 200 miljoni ulatuses.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474