9. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PwC: KIE firmades põhipalk mullusega võrreldes kasvanud

PricewaterhouseCoopersi Kesk- ja Ida-Euroopa (KIE) ettevõtete personalijuhtide uuringu andmeil on tänavu palgad mullusega võrreldes pisut tõusnud, ent ettevõttesiseste ametikõrgenduste määr oluliselt vähenenud.

Põhipalkade muutuse tulemused 2009. ja 2008. aasta võrdluses olid PwC teatel mõnevõrra üllatavad: 54%-l ettevõtetest on töötajate põhipalk tänavu tõusnud, 37%-l jäänud samaks ning vaid 9%-l vähenenud. Põhipalkade tõusu tendents on kõige tugevam Poolas, Bulgaarias, Venemaal ja Rumeenias, kuid täheldatav kõigis uuringus osalenud riikides, välja arvatud Eesti (valimi väiksuse tõttu pole Eesti kohta võimalik täpsemaid andmeid esitada. Läti ja Leedu uuringus ei osalenud).

Silmnähtavalt mullusest vähem on aga ettevõtted oma töötajaid tänavu edutanud. Ellu viidud ja plaanitud ettevõttesiseseid ametikõrgendusi on mullusega võrreldes 40% vastanute hinnangul samal määral, 24% pisut vähem (st kuni 10% vähem), 23% oluliselt vähem (üle 10% vähem) ja 13% rohkem.

Uuringus esitatud küsimusele, millist muutust eeldate eeloleva kuue kuu jooksul oma ettevõtte töötajate arvus, vastas 42%, et töötajate arv jääb samaks, samas kui 31% ennustas töötajate arvu suurenemist ja 27% vähenemist.

Tööstusharudest oli suurim kallutatus töötajate arvu suurenemise poole IT ja kommunikatsiooni- ning finantsteenuste sektorites ja vähenemise poole tööstussektoris. Ettevõtete suuruse võrdluses ootavad töötajate arvu suurenemist valdavalt väiksemad, vähem kui saja töötaja ning alla kümne miljoni eurose aastakäibega firmad.

Uuringus PwC CEE CIS HR Pulse Survey osales 595 ettevõtet 20st Kesk- ja Ida-Euroopa riigist, andmeid koguti septembris 2009 viie personalijuhtimise valdkonna kohta: töötajate arv, põhipalgad, tulemustasud, edutamised ning tööandja imidž. Eestist osales uuringus 12 ettevõtet. Uuringutulemuste põhjalik kokkuvõte asub aadressil pwc.ee.

PricewaterhouseCoopers on avalikule ja erasektorile professionaalseid ärinõustamisteenuseid pakkuv organisatsioon. Kasutades 151 riigis töötava rohkem kui 163 000 inimese teadmisi ja oskusi, aitab PwC oma klientidel luua väärtust, suurendada usaldust ning anda turule tõeseid sõnumeid oma tegevuse kohta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474