16. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luitsalu: eesmärgiks oli vaenulik ülevõtmine

Arco Vara suuraktsionäri Hillar-Peeter Luitsalu sõnul oli Toomas Tooli turumanipulatsioonide taga soov kinnisvarafirma vaenulikult üle võtta.

"Põhjus oli väga lihtne – oli selgelt näha, et keegi  manipuleeris Arco Vara aktsia hinnaga, surudes seda alla teatud taset (0,56 EUR), mis tõi vastavalt meie ettevõtete ( OÜ Toletum ning HM Investeeringud OÜ ) ja pankade vahel sõlmitud repolaenulepingutele kaasa "margin call'i", ehk siis kohustuse maksta ennetähtaegselt tagasi teatud summa. Teatavasti tagasimaksmise tähtajad on sellisel puhul ülimalt lühikesed," kirjutas Luitsalu oma e-kirjas saadetud selgituses.

Luitsalu nentis, et sellise manipulatsiooni eesmärk oli panna tema ja teine Arco Vara omanik Richard Tomingas seisu, kus nad oleksid olnud sunnitud repolaenude kustutamiseks müüma arvestatavas koguses Arco aktsiaid ja seeläbi vähendama osalust alla strateegilise määra ning panna ettevõttes  toime ka juhtorganite vahetus. "Tegevuse eesmärgiks seega ettevõtte vaenulik ülevõtmne," lausus Luitsalu.

Kui aktsiahind jõudis kriitilise piirini, olime sunnitud leidma kiiresti vahendid arvestatava summa tagasimaksmiseks, lisas ta.  "Ma arvan, et kõik teavad, kui raske on praeguses majandussituatsioonis leida kiirelt vahendeid... Tänaseks ei ole meil  ( s.o HM Invest ja Toletum ) enam repolaene. Minu mäletamist mööda tegime me sellekohase börsitteate juba 2008 sügisel," meenutas Luitsalu.

Kust informatsioon repolaenude kohta Toolini jõudis, Luitsalu sõnul nad kahjuks veel ei tea.

Küsimusele, kas Arco Vara aktsiate tagasiostu programm oli seotud repolaenudega, vastas Luitsalu, et aktsiate tagsiostu programm oli välja töötatud ettevõtte juhatuse poolt eesmärgiga kasutada ära soodsaks muutunud aktsiahinda. Kuid kiiresti halvemaks muutuvas majanduskeskonnas pidas juhatus esmaseks prioriteediks ettevõtte likviidsuse hoidmist ning tagasiostetud aktsiate kogus jäi marginaalseks, nentis Luitsalu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474