29. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tampere: Arco Vara alustab lähikuudel uute projektide arendamist

Arco Vara juhatuse esimees Lembit Tampere sõnul oli III kvartali 203miljoniline kahjum ühekordse ja erakorralise iseloomuga, mistõttu ei tasu sellest mingeid kaugeleulatuvaid järeldusi teha. Pigem rõhutab Tampere, et õige pea alustab ettevõte täiesti uute objektide rajamisega.

Milliseks hindate III kvartali 203 miljoni kroonist kahjumit?

9 kuu kahjumi suurim osa on selgelt ühekordse ning erakorralise iseloomuga – juba varem teatatud kolme erineva osaluse müümisega kinnistes ettevõtetes kaasnenud kahjum.

Olete müüdavate kinnisvaraobjektide hindu alandanud. Kuivõrd hindade alandamine müügile kaasa aitab? Millist tendentsi olete täheldanud?

Müüa on võimalik ainult turul kehtivate hindadega ja kui hind on kolmandiku võrra langenud, siis valmistoodangu vahetamiseks raha vastu tuleb seda teha varasemast kolmandiku odavamalt. 

Hinna langetamine on langeval turul paratamatus – eelmise aasta lõpus olime kindlasti esimeste seas, kes hinnalangusega kiirelt kaasa läksid ning see võimaldas meil müügiga edukalt toime tulla eelmise aasta olematu aktiivsusega turul. 

Langeval turul peab olema valmis esimesena hinda langetama, sest hinnaga järelejooksjateni turul olev vähene likviidsus ei jõua. Tänaseks on selgelt allapoole hinnaralli läbi ja alates suvest on näha ka keskmiste hindade langemise olulist aeglustumist – piirkondade lõikes oleme näinud ka esimesi tõusvaid rajoone. 

Täna ei ole hinnalangetamisel enam sama tähendust mis aasta tagasi – trend on selgelt muutumas.

Millal Arco Vara jälle uusi kortermaju ehitama hakkab? Kas olete täheldanud, et Eestis tegutsevad Rootsi pangad on taas hakanud soovijatele (leebematel) tingimustel raha laenama? 

Arco plaanib lähemate kuude jooksul uute projektidega alustada (Tivoli projekteerimine ja ettevalmistamine käib ja Koldegi ei ole ju kõpuni ehitatud), ent enne kopa maha löömist me konkreetseid lubadusi anda ei saa. 

Uudistajate ja ostu planeerivate inimeste arv on selgelt tõusma hakanud – alates jaanuarist käesoleval aastal on tehingute arv pea iga kuu tõusnud ning viimastel kuudel on peatunud ka hinnalangus, see on selgeim märk turuolukorra muutumisest. 

Korteritega tehti Tallinnas jaanuaris 251 ja oktoobris 541 tehingut, 2007. aasta alguses tehti Tallinnas siiski 1000 tehingutki kuus. 

Pangad on selgelt võtnud suuna eluasemeturule täiendavate vahendite laenamiseks, sest nendegi jaoks on täna pakutavad riskitasemed ruutmeetri kohta ju äärmiselt soodsad.

Arendate ka Bulgaarias kinnisvara. Naasetegi täna just Sofiast. Kas ja kui erinev on Eesti ja Bulgaaria praeguse kinnisvaraturu olukord?

Suurimaks erinevuseks Baltikumiga võrreldes on märkimisväärselt mõistlikum turuolukord kriisi alguses – pangad ei laenanud arendajatele maa ostuks ning omafinantseerimise nõuded koduostjatelegi olid kogu aeg konservatiivsemad kui meil. 

Selles mõttes on Bulgaaria tänane seis Baltikumi omast etem – kriis ei ole seal nii sügav.

Üritate iga päev püsikulusid kärpida ja kõikvõimalikul moel säästlikumalt toimetada ja hakkama saada. Mitu töötajat olete selle aasta jooksul koondanud? Kuidas igapäevaselt halduskuludelt säästate?

Oleme sulgenud nii Leedu kui Rumeenia vahendusettevõtted ning oleme kõikjal oluliselt töötajate arvu vähendanud. Meil on täna 260 inimest, veel aasta tagasi oli neid kaks korda rohkem. 

Konkreetse näitena võime tuua lõviosast ametiautodest loobumise ning autokompensatsioonidele üleminemise, oleme vähendanud administratsioonis töötavate inimeste hulka ning sellest tulenevalt ka kogu üldhalduskulu palgafondi, rääkimata palkade kärpimisest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474