3. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Helsingi maksab tuhkruile 10eurost tunnipalka

Helsingi linn vajab tuhkrute abi, et linna parkides ja mujal elavaid metsistunud küülikuid püüda, ja maksab loomadele tehtud töö eest 10 euro suurust tunnipalka, kirjutas Ilta-Sanomat.

Soome tuhkruliit arutab praegu, millised töölepingud tuleks tuhkrutega sõlmida, sest tuhkrute palkamist kaaluvad ka teised linnad.

Helsingis küülikute püüdmise eest vastutav projektijuht Antti Rautiainen ütles, et tuhkruomanikelt ostetakse teenust tavapäraste pargi- ja aiatöö eest makstava hinnaga. Korraga töötab tavaliselt kaks tuhkrut, seega tuleb ühe looma tunnipalgaks ligi 10 eurot. Tööpäev kestab 7-8 tundi, mille jooksul võivad tuhkrud püüda kuni paarkümmend küülikut.

Linn saab osa tuhkrute palgakulu tagasi, müües kinnipüütud küülikuid paari euro eest loomaaiale söödaks.

Rootsis on omavalitsused kasutanud tuhkruid kahjurloomade püügiks juba pikemat aega ja seal on töösuhted väikekiskjatega täpsemalt paika pandud.

Rautiainen rääkis, et Helsingis töötavad tuhkrud alati omaniku juhendamisel ja jahiretkel peavad kaasas olema ka linna töötajad. Täita tuleb loomakaitseseadusi ja järgida puhkepauside tegemist.

Helsingi ehitusteenistus on kasutanud tuhkruid küülikujahiks eelmisest talvest alates ja nüüd on linn otsustanud loomade abi kasutada ka järgmisel aastal.

Tuhkur päästetakse küülikute kaevatud tunnelite juures lahti ja kiskja ajab pikk-kõrvad urgude ette seatud võrkudesse. Tuhkrute abi vajatakse kesklinna parkides ja muudes rahvarohketes kohtades, kus küülikute tulistamine pole võimalik.

Soome tuhkruliidus on registreeritud juba 140 looma. Tööd tuhkrutel jätkub – ainuüksi pealinnas võib eri hinnangute järgi elada kümme tuhat metsistunud küülikut.

 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474