4. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kärped Tallinnas rusuvad ehitajaid

Konservatiivne Tallinna linna eelarve, mis vähendab 2010. aastal ehitus- ja remondiraha peaaegu neljakordselt, võtab ehitusettevõtjate leivast oma tüki.

"Oleme pusinud mitmeid kohalike eelarvete seise ja optimismi sealt paraku väga palju ei tule," lausus YIT Ehituse juht Priit Sauk. Ta lisas, et koolid ja lasteaiad on ehituse- ja remonditegevuse pealt oluliselt kokku tõmmanud.

Kui möödunud aastal investeeriti Tallinna koolidesse 179 miljonit krooni ja lasteaedadesse 38 miljonit, siis järgmise aasta eelarves on need numbrid vastavalt 14,4 ja kaks miljonit. Niisiis liigub selles ehitusvaldkonnas tuleval aastal Tallinna eelarve vahendeid ligi 93 protsenti vähem kui aasta varem.

"Erahankemehi ei ole juba aasta või poolteist kohanud. Kõik on siin riigi ja omavalitsuste tööd. Okei, jah, üksikuid erahankeid on, aga need on väga harukordsed," nentis Sauk. Ta lisas, et uute lepingute pealetulek on suvest saati niigi väga tagasihoidlik ja on seda praeguseni.

Kõiki tegureid arvesse võttes võib Sauki hinnangul järgmisel aastal ehituste kogumaht väheneda 15-20 protsenti. Samas on paljud konkurendid YIT Ehituse juhile öelnud, et neil võib kogumaht kukkuda kuni 50 protsenti.

Pealinna viie kooli renoveerija ja haldaja OÜ BCA Centeri üks omanik Jaanus Otsa ütles Äripäevale novembri alguses pärast ettevõttes osaluse ostmist, et kui firma partneriks on kohalik omavalitsus, on tegu kindla investeeringuga.

Järgmisel aastal eraldatakse Tallinna eelarvest koolide renoveerimiseks ja remondiks 92 protsenti vähem vahendeid. Otsa aga pole enda sõnul linnaeelarvet veel näinud. "Ma ei kommenteeri linnaeelarve poliitikat ja mul pole midagi kommenteerida meie projektide kohta," lausus ta.

Ka Koger Grupi omanik Andres Koger ütles eile, et ei soovi pealinna eelarvepoliitika kohta sõna sekka öelda.

Kinnisvaraarendaja Arco Vara juhatuse esimehe Lembit Tampere jaoks on linna ehituse- ja remondikulude vähendamine halb uudis, kuid otseselt see nende firma tegevust ei mõjuta. Tallinn on olnud tubli investeerija ja kui praegu pole enam nii palju raha, tuleb kokku tõmmata, lisas ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474