6. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viiendik kohtutäitureist on liitunud varad.ee portaaliga

Vähem kui aasta eest alustanud ja tänaseks 100 000-lise kuukülastatavuseni jõudnud varad.ee haldaja Priit Maanurme sõnul on nendega vabatahtlikult liitunud viiendik kohtutäitureist.

Sundmüügi edukamaks toimumises loodud portaal on olnud avalik vaid 11 kuud ning selle ajaga on liitunud viiendik kohtutäituritest, rääkis Äripäevale Priit Maanurm. "Liitunud kohtutäiturid kasutavad antud lehte olulise töövahendina. Neil on kohe olemas oma isiklik müügivarade koduleht, kus on ainult nende pakutavad varad ning kõike saab huvilistele välja printida nii piltide kui piltideta," selgitas ta.

"Liitunud täiturite tulemus on suhteliselt hea, sest varad.ee on siiski uus ja paljud olid ka jälgimas, kas portaal on ka jätkusuutlik," lisas Maanurm.

Samas on liitumisest keeldumise üheks põhjuseks olnud see, seadus pole kohtutäitureilt atraktiivseid veebikuulutusi nõudnud.

"Üks põhjusi on kindlasti olnud see, et seadus pole seda nõudnud ja võlgnik, kellel raha nagunii pole, võib hakata protestima, et miks seaduseväliselt on täitur lisakulutusi tehtud! Kuigi, see kulu on tegelikkuses aidanud võlglase vara kiiremale ja suurema summaga müügile," tõdes Maanurm, kelle hinnangul seadusemuudatusega seda vaidluse probleemi enam pole ning täiturid saavad vabamalt müügitööga tegeleda.

Maanurm märkis, et peale seda, kui varad.ee leht osutus huviliste hulgas väga populaarseks, alustas samal suunal oma müügitööd ka üks suuremaid kinnisvaraportaale, KV.EE.

"Varad.ee lehel on aga alati ka nende kohtutäiturite enampakkumised, kes reaalselt liitunud ei ole ehk igapäevaselt on varad.ee täiuslik nimekiri sundmüükidest. Saamaks teada, mis just täna müügil, peab külastama varad,ee lehte," tõi Maanurm välja erinevuse.

Maanurme sõnul kohtutäituritele täiendavate müügikuulutuste avaldamise kohustusega väljaminekut ei teki. "Väljaminek tekib võlglasele, kelle vara müüakse," selgitas ta.

"Mõeldes võlglastele, kellel raha on kahjuks otsas, on varad.ee lehel ühe enampakkumise kuulutuse hind keskmiselt vaid 10 krooni kuus. See on summa, mille siis kohtutäitur lisab täitmise jooksul kuludesse, mis võlglase vara müügist maha arvutatakse. Müües vara kolme kuuga, oleks kogukulu kuulutuse näitamise eest 300 000 huvilisele vaid 30 krooni," arvutas Maanurm.

"Vältimaks igasugust lisakulu täiturile, sisestab varad.ee enampakkumiskuulutused ise ning täituril jääb vaid pildid lisada. Sisestamise maksumus on 10 kroonise enampakkumiskuulutuse hinna sees," lisas ta.

Maanurme hinnangul pole sundenampakkumise kuulutusi mõtet erinevate portaalide vahel killustada, sest siis ei leia huvilised neid üles.

"Piisaks ühest spetsiifilisest ning vastavalt vara iseloomust mõnest teisest populaarsest lehest. Me ei räägi ju ainult kinnisvarast, vaid pakkumises on merelaevad kasutatud kohvilauani välja ning seda katab varad.ee," leidis Maanurm.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474