16. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnistud pöörasid Arco Vara ja Swedbanki tülli

Täna toimub Hillar Tederi firmale Ühendatud Kapital kuulunud kinnistute kaasomandite enampakkumine, mis on tülli pööranud võlausaldajad Swedbanki ja Arco Vara. Viimane süüdistab panka enda raha päästmises ja teiste võlausaldajate huvide eiramises.

Tallinna südalinnas asuvate kinnistute enampakkumine toimub Swedbanki nõude täitmiseks. Samal ajal on Arco Vara vihane, kuna enampakkumised on ettevõtte hinnangul kiirustatud, läbipaistmatud ning ainult Swedbanki huvides. Arco Vara nõuet Ühendatud Kapitali vastu pole seni tunnustatud, kuni pole arbitraažikohtu otsust. Otsus peaks saabuma aga juba esmaspäeval, mistõttu võibki olla Swedbankil enampakkumisega tuli takus.

"Meile ei meeldi, et Swedbank paneb kinnistud kiirkorras müüki ühe tervikuna. Kui mitte kiirustada ja müüa kinnistuid turuolukorra paranedes jupikaupa, tekiks Ühendatud Kapitali rohkem raha, kust saaksid oma osa mitte ainult esimese järjekoha hüpoteegi pidaja Swedbank, vaid ka meie," sõnas eile Arco Vara suuromanik Hillar-Peeter Luitsalu.

Panga motiiv on raha kiiresti tagasi saada

Luitsalu sõnul on Swedbanki kiirustamise motiiv arusaadav - täitemenetluses ei pea pank oma nõuet sellisel kombel kaitsma nagu pankrotimenetluse puhul ning pank saab enda raha kiiresti tagasi. "Swedbank valis selge tee - raha peab tagasi saama ainult tema ja ei keegi muu," nentis Luitsalu.

Swedbank ei olnud nõus teemat kommenteerima, kuna see puudutab kliendisuhteid.

"Küll aga saame kinnitada, et oleme tegutsemas selle nimel, et leida kõikide osapoolte huvidele kõige paremini vastav lahendus," kinnitas pank eile pressiesindaja vahendusel.

Kui lähtuda enampakkumise alghinnast, siis võib Swedbankil olla mängus üle 200 miljoni, Arco Varal aga üle 100 miljoni krooni. Nõuded on seotud ostukeskuste arendamisega Ukrainas.

Kinnistud, mis täna enampakkumisele paisatakse, asuvad otse Admiraliteedi basseini ääres Tallinna südalinnas. Pakkumise alghind on 225,3 miljonit krooni. Ühendatud Kapitalil muud märkimisväärset vara ei ole.

Kas Swed plaanib ise ostab müüki pandud kinnistud?

Äripäeva andmetel plaanib kinnistute ostmist Swedbanki kinnisvarafirma Ektornet Residential Estonia OÜ, mida juhib varem Q Vara juhtinud Meelis Šokman.

Tegelikkuses pidi järjekorras teine oksjon toimuma eile - kolm Arco Vara esindajat olid enampakkumise ajaks kohtutäituri kabineti ukse taga, kust nad selgitusi jagamata minema saadeti. Kohtutäitur Kristiina Feinman teatas uue aja täna kella 15ks. "Täitur ei ole teostanud kinnisvara hindamisi ning meil puudub igasugune kindlustunne, et see hind on üleüldse õige," pole Luitsalu rahul.

Arco esitas täituri suhtes kaebuse ministeeriumile

Nimetatud põhjusel ning veel mitme reegli rikkumise tõttu on Arco Vara esitanud kohtutäituri vastu ka kaebuse justiitsministeeriumile. Kohtutäitur Kristiina Feinmaniga ei õnnestunud Äripäeval eile ta kontori kaudu kontakti saada, telefonile ei vastanud ka Hillar Teder.

Luitsalu toonitab, et alla Arco Vara ei anna. Kui ei õnnestu raha tagasi saada, jätkatakse hoolimata vaidlusest koostööd Hillar Tederiga, et leida sobivaid ärilahendusi. "Igal juhul me seisame igakülgselt aktsionäride huvide eest," kinnitas Luitsalu.

Arco Vara bilansis on eelmise aasta lõpu seisuga Ühendatud Kapitali vastu üleval nõue ligi 70 miljoni krooni ulatuses, mullu hinnati nõuet 45% alla. "Praegu ei ole asjakohane spekuleerida, kas oleme sunnitud nõuet veel alla hindama või mitte," nentis Luitsalu.

Skanska EMV soovib kiiret lahendust

Hillar Tederi Ühendatud Kapitali kõrval on Admiraliteedi basseini äärsete kinnistute omanik Skanska EMV. Skanskale kuulub 25% kinnistutest, Tederile 75%.

"Meie soov on, et aasta kestnud patiseis lõppeks, et saaks projektiga edasi minna," ütles Skanska EMV projektidirektor Andres Aavik oktoobris. "Seetõttu jälgime huviga edasiste protsesside kulgu ning ei välista ka võimalust, et sobiva hinna korral kasutame kaasomandist tulenevat eelisostuõigust," lisas ta.

Novembris toimunud esimese enampakkumise hinda pidas Skanska liiga kõrgeks, tänasel enampakkumisel on hind vaid murdosa ehk mõnikümmend miljonit krooni esialgsest soodsam.

Arco Vara suuromanik Hillar-Peeter Luitsalu sõnul oleks kõige mõistlikum Skanskaga maha istuda ja kinnistud nii jaotada, et need poleks enam kaasomandis, sest kaasomandis olevate kinnistute väärtus on paratamatult väiksem kui ainuomandis olevatel.

Arendusprojekti venimine sundis Arco loobuma

*2008. aasta kevadel teeb Arco Investeeringud ettemaksu Hillar Tederi valdusfirmale kuuluvale Sigma Real Estate Ltd-le Ukrainas Simferopolis asuva kaubanduskeskuse projektis osaluse omandamiseks koos laenurahaga kokku 10 miljonit USD ehk umbes 120 miljonit krooni.*Selle tehinguga kohustub Sigma Real Estate Ltd müüma ja Arco Investeeringud ostma 50% Küprose äriühingust, mille tütarfirmad arendavad ostukeskuse projekti Simferopolis.*Sigma Real Estate Ltd kohustusi, mis tulenevad kahe osapoole vahel sõlmitud kavatsuste protokollist, garanteerib Hillar Tederile kuuluv Eesti ettevõte AS Ühendatud Kapital.*Osaluse müük peab toimuma hiljemalt 30. septembril 2008, kuid tähtaja saabudes loobub Arco Investeeringud osaluse omandamisest ja soovib oma raha tagasi saada. Põhjuseks tuuakse Gruusia sõja tõttu halvenenud poliitiline olukord ning ka Ukraina majanduse kehv seis. Samuti oli ehitus jäänud venima ning polnud valminud juriidilised skeemid, mis võimaldanuks Arcol projekti siseneda.*Arco Investeeringud nõuab Sigma Real Estate'ilt tagasi viimasele tasutud ettemaksu ning esitab garantiinõude garantiiandjale Ühendatud Kapital. Sigma Real Estate vaidlustab nõude ning Ühendatud Kapital omakorda garantiinõude.*Arco Investeeringute AS esitas Eesti Kaubandus-Tööstuskoja Arbitraažikohtusse hagiavalduse 137 mln krooni sissenõudmiseks Ühendatud Kapitalilt ning taotluse hagi tagamiseks. Arco hagi tagamiseks seadis Harju maakohus Ühendatud Kapitali tütarettevõte aktsiate ja osade käsutamise keelumärked, arestis raha Eesti pankades ja seadis kohtulikud hüpoteegid kinnistutele.*2008. septembris vabastab kohus Ühendatud Kapitali raha aresti alt, kuid muud Arco kasuks seatud piirangud jäävad kehtima.*2008. aasta lõpuks on Arco Vara nõuet Ühendatud Kapitali vastu 45% alla hinnanud - 66,7 miljonile kroonile.*Võlakoorma all ägava Ühendatud Kapitali suurima võlausaldaja Swedbanki nõudel korraldab kohtutäitur Kristiina Feinman 9. novembril 2009 sundenampakkumise 15 ettevõttele kuuluvale kaasomandile otse Tallinnas Admiraliteedi basseini ääres 255,6 miljoni kroonise alghinnaga.*Teine enampakkumine 225,3 miljoni kroonise alghinnaga pidi toimuma eile 15. detsembril. Enampakkumine lükati tänasele.*Tuleval esmaspäeval, 21. detsembril teeb arbitraažikohus oma otsuse Arco Investeeringute, Ühendatud Kapitali ja Sigma Real Estate vaidluses. Alles siis võib Arcol avaneda võimalus nõuda Ühendatud Kapitali pankrotti või ühineda täitemenetlusega. Kui kohus teeb Arco Varale positiivse otsuse, muutub nende nõue tunnustatuks.*Värskelt on Ühendatud Kapital viidud Harjumaalt üle teise registripiirkonda. *Äriregister uuenenud infot veel ei näita. Äripäeva andmetel jätkab Hillar Teder Ukrainas ostukeskuste arendustega tegelemist ja investorite otsimist.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474