16. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Turvaettevõtete Liit: riik toetab Hotronicu võlgade peitmist

Eesti Turvaettevõtete Liit pöördus riigiprokuratuuri, riigikontrolli ja riigihangete ameti poole palumaks hinnangut hankekohustusega asutuste tegevusele seoses Hotronicu tegevusega.

Liidule teadaolevalt on tekkinud olukord, kus eelnevate riigihanke konkursside tulemusena sõlmitud lepingu täitja Hotronicu sattumisega majanduslikesse raskustesse ja maksuvõlgadesse riigi ees, on hakatud lepinguid ümber sõlmima konkursita maksuvõlglase poolt loodud uutesse ettevõtetesse. Sellisele tegevuse võimaldamine riigi poolt on vastuolus seaduse heade tavadega, kus riik toetab riigi ees kasvava võlakoormaga ettevõtte tegevust. Usume, et riiklikud asutused ja ettevõtted on kohustatud nimetatud teenustele korraldama uued riigihanked tagamaks ausa konkurentsi, seisab liidu teates.

„Mul on kana, mis muneb kuldmune. Kui mul laut põlema läheb, siis tõstan ta teise lauta ära. Aga riigile ma põlevast laudast raha ei maksa. Hotronicu uus juriidiline keha aga saab konkureerida hangetel nendega, kes käituvad korrektselt ja maksavad makse. Siin tekib küsimused, kas tegu on kellegi huvist suunatud konkurssidega,“ kirjeldas liidu tegevdirektor Kaupo Kuusik.

Kuusik ütles, et loodavad oma pöördumisega juhtida tähelepanu Hotronicu kliendibaasile ja lepingutele ning hankeid tellinud riigiasutustele nagu kaitseministeerium, politseiamet, keskkonnaministeerium, statistikaamet, samuti Tehnikaülikool. Kuusik tõi välja, et on ka kahtlus, et mõnes hankes viidud nõuete lävend madalamale, et ka just loodud ettevõte saaks selle võita. Samas varem olid hangete lävendid kõrged: eeldati 5-10 aasta pikkust tegutsemist valdkonnas, püsivaid käibenumbreid jne. Kuid pärast seda, kui meedias juhiti tähelepanu Hotronicu uute juriidiliste kehade edule hangetes, viidi lävendid alla. „See tekitab küsimusi,“ ütles Kuusik.

Äripäev kirjutas augustis, et rahahädas visklev ja inkasso haardesse sattunud Eesti üks vanemaid turvafirmasid Hotronic püüab võlgadest vabanemiseks ja hankevõitude saavutamiseks sidustada endaga "tütreid", kel vähemasti juriidilises mõttes ei peaks firmaga üldse asja olema.

Äriregistri järgi on Tallinnas registreeritud suuromanik Andrus Prousile kuuluv AS Hotronic müünud juuni alguses oma senise tütarfirma Hotronic Lääne OÜ - seni võlavaba - pärnakas Ants Jupaschevskile (66). Jupaschevski oli kauaaegne Hotronicu Pärnu esinduse juhataja.

Kuigi juriidiliselt ei ole Pärnus asuval ettevõttel selle aasta juuni algusest enam mingeid seoseid Hotronicuga, on just Jupaschevski firma asunud osalema riigihangetel, kus varem oli edukas Hotronic.

Hotronic Grupp alustas tegevust 2008. aastal. Tütarfirmad tegelevad valveseadmete paigaldamisega, IT-teenuste, mehitatud ja tehnilise valve pakkumisega ja valveseadmete müügiga. Aruandeaasta lõpeb juunis.

Käive oli 2008/2009. majandusaastal 72,9 miljonit krooni ja kahjum 18,6 miljonit krooni.

Audiitor juhtis majandusaastaaruandes tähelepanu, et kontsernil on kapitalirendikohustused, mis ületavad oluliselt kapitalirendiga finantseeritud varade maksumust. Müügi-tagatisrendilepingute kapitalirendikohustused on 13,4 miljonit krooni, kusjuures vastavaid varasid ei ole ettevõtte käsutuses.

Audiitori hinnangul on käibevara hulgas kajastatud 7,8 miljoni krooni suurune nõue ettevõtte Staford & Co (kuulub Andrus Prousile) vastu. Audiitoril pole piisavat kindlust, et see nõue laekub.

Audiitor märgib, et kontserni edasine tegevus sõltub olulisel määral suuromaniku vastu oleva võlanõude laekumisest ning omanike võimest hankida täiendavat kapitali.

Hotronic Grupi omanikud on Andrus Prous ja Rudolf Kevato ning Prousile kuuluv Staford & Co.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474