28. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigi abikäsi Neinar Seli kahjumis Taskule

Vabade rendipindadega hädas olnud reformierakondlase Neinar Seli Tartus asuv ärikeskus Tasku sai üürnikuks erakonnakaaslase Rein Langi juhitava justiitsministeeriumi haldusalasse kuuluva kohtute raamatupidamiskeskuse.

Tasku pakkumus tunnistati võitjaks vaatamata kõrgemale hinnale. "Kui te otsite mingit vandenõud, siis seda siin kindlasti pole. Ka pole see seotud Tasku kahjumiga ja minu rolli selles rendilepingus pole. Minu ettevõtted ja nende tegevjuhtkonnad töötavad iseseisvalt," tõrjus Neinar Seli kahtlusi, et tegu võib olla erakondliku abiga tema kahjumis suurarendusele.

Seni Tartus Laial tänaval ruume rentinud kohtute raamatupidamiskeskus hakkas uut pinda otsima juba mullu sügisel. "Lõplik valik sai tehtud Tasku Keskuse kasuks, mis oma asukoha, ruumilahenduse, andmeside ühenduse ja turvalisuse poolest oli parim pakkumine," kinnitas kohtute raamatupidamiskeskuse juhataja Christer Haimi.

"Kuna 90% meie majanduskuludest moodustas rent ja hetkel maksame renti 616ruutmeetrise pinna eest 274 krooni ruutmeeter, siis kulude vähendamiseks hakkasime otsima uut pinda," selgitas ta.

Riigi soov oli leida 500ruutmeetrine ja maksimaalselt 150kroonise ruutmeetrihinnaga büroopind. Pakkumused võeti kokku viielt firmalt, sõelale jäid kaks: Tarmeko KV hoone Sõbra tänaval ja Tasku südalinnas.

Kui Tasku pakkus lõplikuks hinnaks 118 krooni, siis Tarmeko oli tunduvalt odavam: vaid 105 krooni ruutmeeter. Ometi eelistas keskus kolida kallimale pinnale.

Väike köök ja palju koridore

Haimi selgitas justiitsministeeriumi juhtkonnale saadetud kirjas, et Taskus oli rohkem kabinetipinda, Tarmekos seevastu oli koridoride ja haldusruumide all ligi 65 ruutmeetrit. Kui Taskus oli Riigi Infosüsteemide Arenduskeskuse riigiasutuste magistraalvõrk, siis Tarmekos on ühendus raadio teel.

"Samuti on Tasku Keskuses igal osakonnal oma väike köögi- ja puhkenurk ning WC (kokku 3 WCd). Tarmeko pinnal on 2 WCd ja üks suur köögi- ja puhkeruum (35,25 m²), mis töötajatele ei ole vastuvõetav. Suurem osa töötajatest võtavad oma toidu lõunaks kaasa ning lõunapausi ajal üheskoos ca 25 inimese einestamine ühes köögis ei oleks mõeldav," selgitas Haimi oma kirjas.

Lisaks tehti kohtute raamatupidamiskeskuse töötajate seas küsitlus: 28st 26 eelistas kolida Taskusse.

Haimi sõnul hoitakse varasemaga võrreldes kulusid kokku üle 60%, sest kui seni maksis kohtute raamatupidamiskeskus kuus üüri-ja kommunaalmakseid 167 000 krooni, siis nüüd 59 141 krooni.

Tasku keskuse juht Eveli Opmann ütles, et kohtute raamatupidamiskeskus on Taskus esimene riigiasutus, vaba pinda on pärast neid alles jäänud paarsada ruutmeetrit. "Riik sai väga hea tehingu," ütles ta. "Eks neid, kes korraga nii suurt pinda rendivad, on vähe," lisas Opmann.

Eelmisel aastal jäi Tasku ligi 16 miljoni krooniga kahjumisse, ettevõtte müügitulu oli 48 miljonit. Majandusaasta aruandes tõi ettevõtte juhtkond kahjumi põhjuseks suured intressikulud ja ebasoodsa majandusseisu, mille tingis üürihindade langus ja üürnike vahetumine.

Tarmeko asja nii ei jäta

Tarmeko KV juhatuse liikme Ago Niguli kinnitusel pole nemad saanud kohtute raamatupidamiskeskuselt sõnagi teavet äraütlemise põhjustest. Keskuse kolimisest Taskusse said nad teada ajakirjanduse vahendusel, pärast mida saatsid selgituste saamiseks tähitud kirja justiitsminister Rein Langile.

Nigul ei mõista, miks Tarmeko pakkumine oli Taskust kehvem. "Keskuse toodud põhjendused tunduvad olema pigem otsitud põhjused, miks Taskusse kolida. Küsimus on selles, mis on riigi jaoks prioriteet? Arusaamatu, miks riigiasutus peab just kesklinnas kaubanduskeskuses olema. Kas seetõttu, et kaubandus oleks lähedal?" küsis ta.

Kohtute raamatupidamiskeskuse põhjendused, et Tarmeko hoones puudus korralik andmeside ning et nende pakutud pinnal oli 65ruutmeetrine koridoride maht, ei vasta Tarmeko haldusdirektori Ants Kippasto sõnul tõele.

"Meil oli NATO sertifikaatidega kaitstud andmeside lahendus, samuti jõudsime kokkuleppele Elioniga. Mis puudutab koridoride mahtu, siis meie lõplik pakkumus oli arvestatud ilma koridoride pinnata," kinnitas ta.

Lisaks pakkus Tarmeko parkimist kõigile kohtute raamatupidamiskeskuse töötajaile, kuid Tasku parkimismajas on ette nähtud vaid viis parkimiskohta, ülejäänud viis asuvad Kaluri tänaval.

 

Kommentaarid

Neinar Seli, Tasku omanik

Olen sellest kuulnud ja ka sellest, et rendilepingust ilma jäänud Tarmeko KV ähvardab ajakirjandusega. Võin öelda, et meil pole midagi varjata, me tegutseme ausalt ja avalikult. Tegime selles hankes kõige odavama pakkumise, pakkusime ruume E-Kaubamajas 95 krooni ruutmeeter. Miks kohtute raamatupidamiskeskus valis Tasku, seda ma öelda ei oska.

Margus Sarapuu, justiitsministeeriumi kantslerArvestades raamatupidamiskeskuse poolt seni makstud üürikulu tähendab kolimine uude kohta igakuist 60protsendilist kulude kokkuhoidu, mis on loomulikult riigile kasulik.

Mis puudutab aga ruumide asukoha lõplikku valikut, siis siin lähtusime kohtute raamatupidamiskeskuse ettepanekust, mis omakorda põhines nende poolt tehtud kõigi pakkumiste põhjalikul analüüsil. Sest on ju lisaks hinnale vaja arvestada ka muude teguritega, nagu internetiühenduse kvaliteet, turvalisus ja ruumide planeering.

Inimeste motivatsiooni ja rahulolu kontekstis ei olnud vähetähtis ka asjaolu, et keskuse endi töötajate hulgas oli Tasku konkurentsitult eelistatuim valik.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474