1. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lužkovi lahkumine muudab jõujooni Moskva kinnisvaraturul

Moskva linnapea Juri Lužkovi vallandamine loob Moskva kinnisvaraturul uus võimalusi uutele arendajatele, kuna Lužkovi miljardärist abikaasa ja ehitusettevõtja Jelena Baturina mõju linnavalitsuses väheneb.

Baturina firma ZAO Inteco ning selliste firmade nagu PIK Group projektid võidakse seniks külmutada kuni uus linnavalitsus ametisse asub, ütles agentuurile Bloomberg kinnisvaraagentuuri IntermarkSavills osakonnajuht Dmitri Khalin.

PIKi Londonis noteeritud aktsiad on Lužkovi vallandamisest saadik langenud 6%.

„Näod laua ümber võivad muutuda, kuid ma pole kindel, et reeglid sellest muutuvad,“ ütles Venemaale investeerijaid nõustava Briti konsultatsioonifirma juht James Beadel. „Lužkov on omasid väga hästi kaitsnud. Kas tema järglane saab olema avatum, või kaitseb samuti omasid? See on täna veel lahtine.“

Moskva, kus elamispindu müüakse aastas ca 30 miljardi dollari eest, ning kus tippklassi ärikinnisvara rendihinnad on Euroopas teisel kohal, on läinud aasta kinnisvarakrahhist toibumas. 2009. a septembri madalseisust on elamispindade hinnad kerkinud 18%.

Lužkovi lahkumisest võivad võita sellised firmad nagu Peterburis asuv LSR Group, ütles UralSib Capitali strateeg Chris Weafer. Firmat kontrollib kunagi Leningradi riiklikus ülikoolis peaminister Vladimir Putini kolleegiks olnud Peterburi aselinnapea Juri Moltšanovi poeg. Firma aktsia on Lužkovi vallandamisest kerkinud 13%.

Heas positsioonis on ka riikliku VTB Groupi kontrolli all olevad Londonis noteeritud Sistema-Hals ja Don-Stroi.

„Tuleb vaadata, mis firmad on lähedalseisvad föderaalvalitsusele – need saavad privileegid,“ ütles Sergei Žarkov, Moskva kinnisvaraturu uuringute firmast IRN. 

 „Uue meeriga tulevad kõrgetele ametikohtadele uued inimesed,“ ütles Weafer. „See annab uustulnukatele nagu LSR Group paremad väljavaated kooskõlastuste saamiseks ning sidemete loomiseks, mis aitavad neil oma ärile edu sillutada.“

Jelena Baturina teenis Lužkovi majandushuvide deklaratsiooni alusel läinud aastal üle miljardi dollari. Talle kuuluva vara hulgas on 445 ruutmeetri suurune korter Venemaal ning 321 ruutmeetri suurune maja Austrias. Forbesi pingereas on Baturina maailma kolmas jõukaim naine 2,9 miljardi dollari suuruse varandusega.

Läinud aastal avaldas endine asepeaminister ja opositsioonipiliitik Boriss Nemtsov raporti, kus ta väidab, et Baturina firma Inteco on saanud linnavalitsuselt soodsalt krunte, olnud vabastatud ühinemistasude maksmisest linna võrkudega liitumisel ning saanud abi ehituslubade hankimisel.

Baturina kaebas Nemtsovi laimu eest kohtusse. 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474