8. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jurist nõuetest loobumisest: eks ta haiget tegi

ASi Windoor jurist Mailis Lintlom ütles, et Estconde–E pankroti puhul oleks pangad olnud paremini tagatud nõuete tõttu eelistatud olukorras ja teistele võlausaldajatele poleks tõenäoliselt jäänud mitte midagi, seetõttu otsustasid nad loobuda pooltest nõuetest, et midagi kätte saada.

Tänane Äripäev kirjutab, et augustis esitas OÜ Elektrimees Eesti mõistes suure ning ehitus- ja kinnisvararingkondades hästi tuntud Estconde gruppi kuuluva OÜ Estconde-E vastu pankrotiavalduse. Neil on juba aasta eest lõpetatud tööde eest saamata ligi kaks miljonit krooni. Estconde-E sipleb aga võlaringis ja on ettevõtet sisemiselt saneerinud. Enamiku võlausaldajatega on nad võlgade vähendamises ja tasumises kokku leppinud, ent Elektrimehega pole nad vettpidava kompromissini jõudnud.

ASi Windoor jurist Mailis Lintlom märkis, et Windoor AS kuulus Estconde–E suuremate võlausaldajate grupp üle kolme miljoni krooni suuruse nõudega. "Pidasime nendega novembris 2009 läbirääkimisi ja olime sisuliselt valiku ees,  kas saavutada Estconde-E-ga nõuete ümberkujundamise kompromiss või esitab võlgnik kohtusse pankrotiavalduse. Pankroti puhul oleks pangad olnud paremini tagatud nõuete tõttu eelistatud olukorras ja teistele võlausaldajatele poleks tõenäoliselt jäänud mitte midagi. Saavutasime võlausaldajatega laua taga kokkuleppe ja loobusime 50%st nõuetest. Eks ta haiget tegi, aga parem 50%, kui null.

Lintlomi sõnul olid kreeditoridest kahe puhul võlausaldajad nõus erikohtlemisega, mis tähendas seda, et kahe äriühingu nõuded (sh Elektrimees OÜ) oleks võinud  võimalusel varem hüvitada kui kokkulepitud maksegraafik ette nägi.

"Leping oli ette valmistatud, aga päev enne allkirjastamist eelmise aasta detsembris teatas Elektrimees, et nemad ikkagi nõus ei ole. Minu hinnangul  oli tegemist lühinägeliku käitumisega ja ma ei ole kindel, et see praegune survestamine pankrotiavaldusega võlgniku või võlausaldaja rahalist olukorda parandab," sõnas jurist.

Samuti Estconde-E võlausaldaja AS RTG Projektbüroo juht ja osanik Sander Nurk ütles, et nad on saatnud ühe ringkirja eelmise aasta novembris.

"Seal pakuti nendepoolse võla kustutamiseks valemit, et kelle nõue on alla 50 tuhande, saab pool tagasi. Kui üle selle, saab veerandi. See on ainuke ettepanek, mis meile tulnud. Ja aasta otsa on nad meile võlgu olnud natuke alla 50 000. Kui me saatsime nüüd kurja kirja, siis nad natuke on vähendanud seda summat. Suurusjärk praegu on 40 000, mis nad konkreetselt meile võlgu on.

Ja see on üleval eelmise aasta septembrist. Summa suurus ise eeldaks seda, et võiks ära maksta. Ma ei tea, võib-olla siis näitab see probleemi suurust või ka hoolimatust," ütles Nurk.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474