11. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Narva Orlovi võrgus

Narva keskerakondlaste üks juhtfiguure Vadim Orlov on justkui ämblik, kes on oma lähikondseid kasutades pununud piirilinnas erinevaid skeeme, milledes ristuvad linna ja tema kui eraettevõtja huvid.

Orlovi tundvad inimesed iseloomustavad teda kui energilist ja haritud meest. Peterburi Balti Riiklikust Tehnoloogiaülikoolist on tal inseneri haridus, lisaks on õppinud tööstuse rahvusvahelist juhtimist.

Suurt äri ta Narvas ei aja, kuid teenib erinevate linnaga seotud projektide pealt. Lisaks saab renditulu kahtlastel asjaoludel linnalt saadud kinnisvaralt.

“Igast asjast oskab ta endale kasu lõigata,” iseloomustab Orlovi endine erakonnakaaslane, Narva volikogu üks väheseid opositsionääre Nadežda Sinjakova.

Head suhted Narva linnavalitsuses

Orlov oli pikki aastaid Narva keskerakondlasest linnapea Tarmo Tammiste nõunik linnaarengu ja projektide alal.

2008. aasta suvel otsis kaitsepolitsei Orlovi kabineti linnavalitsuses läbi. Küsisin siis volikogu esimehelt Mihhail Stalnuhhinilt, kuidas ta hindab Orlovi tegevust.

“Raske on hinnata. Ma ei ole ärimees, olen olnud õpetaja. Ettevõtjad, keda tunnen, kasutavad ära iga võimaluse, et raha teha,” vastas Stalnuhhin toona mõtlikult aknast välja vaadates.

Orlovi elukaaslane Sofja Homjakova oli sel perioodil Narva abilinnapea ning üks neist, kelle pärast kaitsepolitsei piirilinnas läbiotsimisi korraldas.

Homjakovat süüdistatakse korruptsioonikuriteos, kohtuistungi alguseni on jäänud veel mõni nädal. Ka linnapea Tammiste sai sel kevadel korruptsioonikuriteos kahtlustuse, küll ühe teise asjaga seoses.

Opositsonäär kritiseerib Narva tööstusparki

2007. aastal asutas linn sihtasutuse Narva Tööstuspark, eesmärgiga luua piirilinnas juurde töökohti. Sihtasutuse palgaliseks juhiks sai Vadim Orlov. Nõukogu liikmeteks määrati linnapea Tarmo Tammiste ja keskerakondlasest linnavolinikud Fjodor Ovsjannikov ning Aleksandr Moissejev.

Viimane istub praegu politseiametnikule pistise maksmise eest trellide taga ning on ka saadiku kohast ilma jäänud. Ka Ovsjannikov on aastatega uurimiste kadalipus karastunud mees.

Aastate jooksul on linnakassast sihtasutusele eraldatud 2,3 miljonit krooni. EAS on andnud sihtasutusele kokku ligi 900 000 krooni. Kriitikute arvates pole aga lubatud töökohti kusagil ning sihtasutus on lihtsalt üks järjekordne pump, mille abil avalikku raha suunatakse kitsale linna nn eliidile.

“Tegin volikogus järelepärimise, mida on Narva tööstuspargis tehtud. Orlov vastas, et tegeleme projektidega ja tegeleme veel selle ja teisega. Minu arvates pole Narva tööstuspargis midagi suurt selle raha eest tehtud. Kui selles teemas tõsiselt kaevata, siis võib igasuguseid asju välja tulla,” räägib Narva volikogu üks väheseid opositsionääre Nadežda Sinjakova.

Kolmekordne maja 52 000 krooniga Orlovi vennale

Legendaarne lugu, mida kohalikud teavad kui ühte nahaalset linnavara kantimist.

1999. a augustis otsustas Narva linnavalitsus raudtee ääres aadressil Vaksali tn 19 asuva 1005,2 m2 üldpinnaga kolmekordse hoone müüa eelläbirääkimistega enampakkumisel 863 000 kroonise alghinnaga. Neljal korral maja müük ebaõnnestus.

2000.a septembris hääletas linnavolikogu ühehäälselt selle poolt, et maja müüakse 52 000 krooniga Orlovi venna Sergei Orlovi osalusega osaühingule Vääriskivi, kus Vadim Orlov töötas 1990te lõpus rahvusvahelise turunduse juhina.

Ostuhinnast 16 000 maksis ostja enne ostu-müügi lepingu sõlmimist ning ülejäänud summa aasta jooksul igakuiste maksetena. Sel ajal maksis Narvas samapalju kahetoaline korter.

Volikogu otsuses on hoone üldpindala millegipärast märgitud kümme korda väiksemana – 105,2 m2. Praeguse volikogu esimehe Mihhail Stalnuhhini sõnul on tegemist kirjaveaga, sest volikogu komisjoni- ja notaripaberites on ruutmeetrite suurus õige.

Orlov oli müügi ajal volikogu liige ning volikogu aseesimehe mõjukal toolil istus tema elukaaslase isa, Narvas tuntud arst Vladimir Homjakov.

Vadim Orlov kinnitab, et tema otsuse arutelu ning hääletamise ajal volikogu saalis ei viibinud.

Juba aasta peale müüki saab hoone omanikuks Orlovi elukaaslase tädi ehk Homjakovi naiseõe Liina Jarovaja nimel olev OÜ S.V.O.Baltic International. Ametlikult on Orlov kõigest selle ettevõtte palgaline direktor.

Tema sõlmib majas tegutsevate firmadega rendilepinguid ning ajab ettevõtte nimel asju. Sama maja kolmandal korrusel tegutseb Orlovi MTÜ Narva Ettevõtluse Arendusühing.

Vadim Orlovi õe, Narva Täiskasvanute kooli direktori kohusetäitjale Jelena Kavruse nimel on osaühing SV Eurokvaliteet. 2006. aasta mais  ostis see ettevõte 1,3 miljoni krooniga linnale kuuluvalt AS Narva Elamuvaldus tolle osa kinnistust aadressil Linda tn. 4.

Juba kuu aega hiljem andis SV Eurokvaliteet soetatud osa aga 15 aastaks rendile Narva linnavalitsuse sotsiaalabiametile, kes maksab selle eest igakuiselt ca 25 000 krooni.

Perioodi jooksul teenib Orlovi õe firma rendituluna 4,5 miljonit krooni.

Samuti maksis Narva sotsiaalabiamet kinni nüüd juba SV Eurokvaliteet kuuluvates ruumides toimunud 114 000 kroonise remondi.

Kasutas nii meelitamist kui ähvardamist

Kui Äripäev soovis Vadim Orlovilt küsida täna ilmunud loo tarbeks kommentaare, siis kasutas ta ajakirjanikuga suheldes nii meelitamis- kui ka ähvardamistaktikat.

“Tahaksime Teid tänada antud võimaluse eest kirjutada oma saavutustest sellise väärika äriajalehe nagu ÄP lehekülgedel…Samuti on meeldiv, et eestikeelse ajalehe ajakirjanik on valmis kirjutama sellest, kuidas Narvas, traditsiooniliselt ülejäänud Eestist isoleeritud venekeelses regioonis, edeneb selline mitte lihtne tegevus nagu ettevõtluse arendamine, eriti kui arvesse võtta majanduslikku olukorda,“ kirjutab ta esimeses kirjas.

“Samuti soovin pöörata Teie tähelepanu ühele, minu arvates, väga tähtsale asjaolule. Käesoleval ajal peab SA Narva Tööstuspark läbirääkimisi ühe suure välisinvestoriga, kes planeerib teha Eestisse investeeringuid umbes 20 miljonit euro ja luua 400 töökohta. Peale SA Narva Tööstuspark, läbirääkimistes antud investoriga on huvitatud ja osalevad ka EAS, Töötukassa ja Eesti pangad. Iga Teie poolt kontrollimata info võib tekitada negatiivset avalikku vastukaja ja seada ohtu nende investeeringute teostatavus.Omalt poolt, arvestades Teie küsimuste iseloomu, arvan et mul on ka õigus esitada vastuküsimused: Kes tellis Teilt artikli Vadim Orlovi ja SA Narva Tööstuspark kohta? Kas Teile lubati selle eest maksta ja kui palju? Kas võib pärast seda pidada Teie ajalehte erapooletuks? Ja kuidas suhtub Teie ajalehe peatoimetaja “tellitud, ühekülgsete” artiklite avaldamisse?,” ründab Orlov juba järgmises Äripäevale saadetud kirjas.

Temaga seotud tehingute kommenteerimise asemel saime lõpuks vastuseks hoopis lehekülgede kaupa materjale, milles kirjeldatakse Narva Tööstuspargi tulemusi.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474