20. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering laenab EstLink2 ehituseks ligi 400 miljonit

Eesti ja Soome vahelise teise merealuse kaabelühenduse EstLink2 rajamiseks kirjutavad Elering ja Põhjamaade investeerimispank täna alla ligi 400 miljoni krooni suurusele laenulepingule.

Lähtuvalt Eesti elektrimajanduse arengukavast tuleb Eleringil aastatel 2010 – 2014 elektrisüsteemi varustuskindluse tagamiseks investeerida kokku ligi seitse miljardit krooni, millest olulise rahalise mahu moodustavad EstLink1 väljaostmine, EstLink2 ja avariireservjaamade rajamine.

Kokku tuleb Eleiringil investeeringute rahastamiseks aastatel 2011 – 2013 laenata 2,7 miljardit. Täna Põhjamaade Investeerimispangaga sõlmitud laenulepingu pikkus on 15. aastat.

Koostöös Soome süsteemihalduriga Fingrid rajatav EstLink2 merekaabel on üks olulisemaid infrastruktuuriprojekte regioonis, mis tõstab Balti- ja Põhjamaade vahelised ülekandevõimsused ligi 1000 MW-ni ning ühendab Balti elektrituru oluliselt suuremal määral Põhjamaade turuga. Ühenduse kavandatav töösseviimise aeg on 2014. aasta alguses.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi sõnul saavad järgneva pooleteise kuu jooksul ühele poole kõik EstLink2 ehitamise alustamiseks vajalikud eeltööd. Lähiajal allkirjastatakse lõplik leping kaabli rajamiseks Fingridiga, sõlmitakse kõik vajalikud finantseerimislepingud, kuulutatakse välja ehitushanke võitja ning sõlmitakse hankeleping. "Suur töö on tehtud ja uuest aastast saame ehitustöödega pihta hakata," lisas Veskimägi.

EstLink2 koosneb ca 145 kilomeetri pikkusest merekaablist, ligi 12 kilomeetrisest maakaablist Eestis, ca 12 kilomeetrisest õhuliinist Soomes ning konverterseadmetest Püssi ning Anttila alajaamades.

Fingrid ja Elering on teinud ettevalmistustöid uue alalisvooluühenduse rajamiseks kolm aastat. Pool EstLink2 ehitusest finantseeritakse Elering poolt ning teine 50 % finantseeritakse Fingirid Oyj poolt. Euroopa Liit toetab suurprojekti kuni 100 miljoni euroga. Eleringi investeeringu suurus on  ligi 2,4 miljardit krooni.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474