1. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EstLink2 rajamine jõuab ehitusfaasi

Eesti ja Soome elektrisüsteemi operaatorid Elering ja Fingrid sõlmisid täna lõplikud lepingud EstLink2 ehituseks.

"EstLink2 on näide suurprojektist, mis põhineb selgelt elektrituru vajadustel. Tänasest suuremad ülekandevõimsused loovad hädavajaliku eelduse piiriülesele elektrikaubanduse tõrgeteta toimimisele ning sellele et turu käsutuses oleks maksimaalselt eri riikide tootmisvõimsusi," ütles Eleringi juht Taavi Veskimägi. Järgmise pooleteise kuu jooksul lõpetatakse tema sõnul kõik EstLink2 projektiga seotud olulisemad ettevalmistustööd.

Fingridi juht Jukka Ruusunen sõnas, et teine Eesti ja Soome vaheline veealune elektrikaabel on heaks näiteks toimivast koostööst erinevatel tasanditel, hõlmates poliitikuid, erinevaid võimuorganeid, põhivõrgu operaatoreid ja teisi erinevaid elektrituru osapooli.

EstLink2 on teine Eesti ja Soome vahele rajatav veealune elektrikaabel maksumusega 320 miljonit eurot. Projekt mängib olulist rolli Balti elektrituru edasisel arendamisel hästi toimivaks konkurentsituruks, teatas Elering. 

EstLink2 pea kolmekordistab Balti ja Põhjamaade vahelise elektri ülekandevõimsuse, lisades senisele 350 MW mahule täiendavad 650 MW. Uus ühendus alustab tööd 2014. aastast.

Ettevalmistused veealuse kaabli rajamiseks on kulgenud seni plaanipäraselt. Kõik vajalikud ametkondlikud load loodavad projekti osapooled saada kätte selle aasta jooksul. Ka projekti olulisemate teostajatega loodetakse jõuda lepingute sõlmimiseni veel 2010. aastal.

Projekti saja miljoni euroga toetav Euroopa Komisjon on juba teinud ka esimese sissemakse.

Põhjamaade elektribörs alustas Eestis tegevust aprilli alguses. Tänavu sügisest on elektrituru käsutuses kogu Estlink 1 võimsus. Endine Estlink hinnapiirkond kannab alates oktoobrist Eesti hinnapiirkonna nime. Oktoobris liitus Eesti ka päevasisese elektrituruga Elbas, mis pakub turuosalistele võimaluse osta ja müüa elektrienergiat sama päeva sees. See on omakorda lisanud turu toimimisele olulist paindlikkust.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474