4. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kümned firmad langesid labase petuskeemi ohvriks

Kümned ettevõtted, kes riigihankeid võitnud ja ühele seltskonnale kuuluvate Wolmreks Ehituse ja Kristiine Ehituse objektidel alltöövõtukorras töid tegid, süüdistavad peatöövõtjat pettuses ning esitasid teisipäeval avalduse politseisse. Juhtumiga on seotud ka börsifirma Arco Vara tütar Arco Ehitus.

Alltöövõtjate teatel kasutas peatöövõtja varifirmat, pettes nii riiki ja kümneid firmasid, kel on saamata hinnanguliselt 18 miljonit krooni.

Ehitusi, kus alltöövõtjatel piltlikult öeldes müts pähe tõmmati ja massiliselt võlgu jäädi, on praegu neli: Pärnu lastekodu, Pärnumaa Kutsehariduskeskus, Tudulinna ja Rõuge lasteaed.

Need hanked võitnud Wolmreks Ehituse ja Kristiine Ehituse põhiomanik ja ettevõtete juhtfiguur on staažikas keskerakondlane Adu Haki, kellelt Äripäeval ei õnnestunud eile kommentaari küsida.

“Lapsed ei saa sisse kolida. Kohutav lugu”

“Mul on selline stress juba sellest. Meie kui tellija sõlmisime lepingu Wolmreks Ehitusega,” sõnas sotsiaalministeeriumi finants- ja varahalduse osakonna projektijuht Mario Polusk.

“Meil on avamiskutsed juba laiali saadetud, ministrid tulevad kohale ja nüüd sellised probleemid, et ei julge avamist tehagi. Lapsed ei saa sisse kolida. Kohutav lugu,” lisas ta.

Sotsiaalministeerium tellis Pärnu lastekodu ehituse. Hanke võitsid Wolmreks ja Arco Ehitus. Nelja riigihanke võitjad on jäänud võlgu vähemalt paarikümnele alltöid teinud ehitusfirmale. Võlglaste nimekiri täienes eile kiiresti, sest ehitusringkondades liikus info, et Äripäeva teeb petuskeemist lugu, ja toimetuse telefonid olid eile pärastlõunast alates ehitusfirmade esindajate kõnedest punased.

Skeem, millega Wolmreks ja Kristiine Ehitus alltöövõtjaid alt tõmbas, oli lihtne. Kui hange võidetud ja alltöövõtjad leitud, sunniti viimased lepingut sõlmima mitte ametliku võitja, vaid hoopis kolmanda ettevõtte Merkton Ehitusega, mille asutajad ja omanikud olid Haki ja Wolmreksi raamatupidaja Merle Pung. Alltöövõtjate sõnul toodi ettekäändeks see, et Merkton Ehitus soovib tekitada käivet, et tulevikus riigihangetel osaleda.

Nii Wolmreks, Kristiine Ehitus kui ka Merkton on registreeritud Wolmreksi peakontorisse Tallinnas Spordi tänav 7, e-posti aadresski on ühine. Praegu on Merkton Ehitus likvideerimisel.

Koda Ehituse ehitusdirektori Mait Mäe sõnul on nende firma ette valmistamas avaldust politseile kelmuse uurimise algatamiseks. Rõuge lasteaia ehitusel kütte, vee, kanalisatsiooni- ja ventilatsioonitöid teinud Koda Ehitusel on Wolmreksilt saamata ligi 716 000 krooni. Samuti oli Koda Ehitus tööl Pärnu Kutsehariduskeskuses, mille peatöövõtja oli Kristiine Ehitus, kuid alltöövõtjatega sõlmis lepinguid  Wolmreks. Sellelt ehituselt on Koda Ehitusel saamata 260 000 krooni, vastu võtmata töid on veel enam kui 350 000 krooni eest.

Nad on pidanud läbirääkimisi Merktoni ja Wolmreksi juhatuse ja esindajatega, osa summast – 310 000 krooni – maksti neile ka ära.

Alltöövõtjad on Wolmreksi pettusest nördinud

“Tol hetkel tundus see hea tahte märk ja me lükkasime edasi igasuguste õiguskaitsevahendite kasutamise. Praeguseks on selge, et sooviti lihtsalt aega võita ning asju plaanipäraselt paika sättida ehk siis tegeldi plaanitud kuriteo elluviimisega,” ütles Mäe.

Adu Haki juhtimisel pidasid meiega läbirääkimisi Merkton Ehituse ja Wolmreks Ehituse nimel Illar Ehala, Olavi Israel ja Tarmo Rähn. Nüüd soovitavad need kodanikud Merktoni puhul ühendust võtta selle “keha” uue tankistist omanikuga, kes on algatanud ettevõtte likvideerimise. Wolmreksi puhul aga lubatakse võlgnevused likvideerida,” ütles Mäe.

Tartu ettevõtte Even tegevjuht Jaak Laving ütles, et pettus oli ette plaanitud. “Merkton oli eos ehitatud tankistfirma,” ütles Laving. “See, mis praegu Eestis ehitustel toimub, on hullumaja. Sellist skeemi pole kasutanud kahjuks mitte ainult Wolmreks, vaid ka paljud teised,” lisas ta. Evenil jäi saamata 468 000 krooni.

Tartu mööblifirmal A Ruut on Wolmreks Ehituselt saamata 568 000 krooni. Kokku tegi firma ehitusel töid 1,45 miljoni krooni eest.

“Kuu aega magamata öid,” ütles A Ruudu projektijuht Hannes Kail. “Meile valetati, et Merkton tahab kunstlikku käivet näidata ja tekitada referentsi, et tulevikus riigihangetel osaleda. Just seepärast pakuti, et alltöövõtjad sõlmiksid lepingud Merktoniga,” ütles Kail.

Veel eelmisel reedel olid Wolmreksi juhid A Ruudule kinnitanud, et kohe tasutakse võlg ning asi saab korda. Esmaspäeval ilmus teadaanne, et Merkton on likvideerimisel.

Põrandakatete paigalduse ja plaatimistöödega tegeleva Kaldrami juht Priit Tasa ütleb, et nemad tegid töid Pärnu Kutsehariduskeskuse ja Pärnu lastekodu ehitusel. Võlgu jäi Wolmreks Ehitus Kaldramile 515 000 krooni. “Avaldati soovi, et tehke leping Merkton Ehitusega. Samas pole Merktoni nime üheski riigihanke dokumendis alltöövõtjate seas märgitud, seega on petetud alltöövõtjaid rahaga, ja riiki, kuna alltöövõtja jäeti registreerimata,” ütles Tasa.

Vahefirma kasutamine on levinud skeem

Pärnu firma A.H.Trading tegi töid Pärnu lastekodu ja Pärnu kutsehariduskeskuse ehitustel. Firma omanik Anne Hunt ütles, et neile on peatöövõtja võlgu 630 000 krooni. “See on väga paljude suurfirmade süsteem. Paljud kasutavad seda skeemi, et lepingud ei tehta peatöövõtja, vaid hoopis vahefirmaga. Teevad väga odava pakkumise, siis ei tule enam ots otsaga kokku ja firma lastakse pankrotti,” selgitas ta.

Hunt on üritanud Wolm­reksi kontoriga ühendust saada, kuid telefone seal enam vastu ei võeta. “Täiesti absurdne. Üleöö kaob firma lihtsalt ära. Meie riigis on täielik seadusetus,” oli Hunt nördinud. Mis saab ettevõtetest, kes oma raha eest on tööd neil objektidel ära teinud, kuid raha peatöövõtjalt on saamata?

“Ma arvan, et tööd teinud väikeettevõtjatele on surmaotsus alla kirjutatud. Tõenäoliselt on paljudel ees pankrot. Isegi, kui sa kunagi selle raha kätte saad, oled sa juba Krediidiinfos maksuvõlglane,” ütles Hunt.

Võlaskeemiga seotud mitu firmat

Wolmreks Ehitus OÜOsanikud: Adu Haki (80%), Olavi Israel (5%), Hanno Muga (5%), Tarmo Rähn (5%), Illar Ehala (5%)

Arco Ehitus

Omanik: Arco VaraFirma keeldus kommentaaridest, sest juht Priit Hainoja on puhkusel. Ühe raha ootava allhankija teatel ei soovi Arco Ehitus nendega suhelda. Puhkusele läks juht, kui hakati toimunu kohta selgitusi nõudma.

Merkton Ehitus OÜ

Asutatud 19.06.2009Osanikud kuni okt 2010: Wolmreks Ehituse raamatupidaja Merle Pung ja Adu Haki. Alates nov 2010 likvideerib ettevõtet Silver Eensaar.Selle firmaga sõlmisid alltöövõtjad lepingu, kuigi riigihanked võitsid Wolmreks Ehitus ja Kristiine Ehitus.

Kristiine Ehitus OÜ

Osanikud: Adu Haki (100%)

Objektid, mille ehitamise eest jäi allhankijatel raha saamataPärnu Lastekodu

* hanke võitsid Wolmreks Ehitus ja Arco Ehitus* hankeleping sõlmiti 2009. aasta juunis* hanke summa 16,8 mln kr

Rõuge lasteaia ümberehitus

* hanke võitis Kristiine Ehitus* leping sõlmiti 2009. aasta augustis* hanke summa 8,5 mln kr

Pärnumaa kutsehariduskeskus

* hanke võitis Kristiine Ehitus* hankeleping sõlmiti 2009. aasta mais* hanke summa 35,9 mln kr* allhangetena tehtud tööde maht on ligi 11,1 mln kr

Tudulinna lasteaia ümberehitus

* hanke võitsid Kristiine Ehitus ja Arco Ehitus* leping sõlmiti 2009. aasta detsembris* hanke summa ligi 6 mln kr

Merkton Ehitus OÜ  võlausaldajad on

* Kaldram OÜ 514 032 kr* Even AS 468 000 kr* Cratoni OÜ 185 890 kr* Fortson OÜ 601 700 kr* Rander OÜ 385 000 kr* Arkona OÜ 181 528,00 kr* A.H. Trading OÜ ligi 800 000 kr* Vennad Ehitus, Merlot, Remondimees, Maleko, Hansamaaler, Vanalinna Ehitus, Paide EG, Unibuild, ELL Grupp, Hertsog Consult jne. Nende täpset võlanõuet Äripäev ei tea.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474