5. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohtutäitur: Arco väited on laim

Arco Vara suuromanikud on algusest peale kahtlustanud, et Tallinna kohtutäitur Kristiina Feinman mängis pahatahtlikult Swedbankiga kokku, korraldades südalinna kinnistute enampakkumist ebakorrektselt ja börsifirma kaebusi eirates. Feinman nimetab sellist juttu laimuks.

“Arco Investeeringute väide, et kohtutäitur mängis kellegagi kokku, on selge laim. Kedagi ei tohi teadlikult halvustada ja tema kohta vale infot jagada,” sõnab Feinman.

Arco Vara suuromaniku Hillar-Peeter Luitsalu sõnul esitas Arco kõigile tehingu juures viibinud isikutele kirjaliku avalduse, milles viitas, et enampakkumine korraldatakse ajal, mil see on juriidiliselt keelatud ning tehingu osapooled käituvat tehingut sõlmides ilmselgelt pahauskselt. “Kahjuks ei võetud meie juttu kuulda,” ütleb ta.

Feinman: järgisin seadust

“Leian, et ei ole seadust rikkunud ning olen toiminud nimetatud täitemenetluses seaduslikult ja eetiliselt ning erapooletult,” väidab Feinman omakorda.

Swedbank ütleb täituriga kokkumängu süüdistuse peale, et neile teadaolevalt on justiitsministeerium kontrollinud kohtutäituri ametitegevust nimetatud täiteasja läbiviimisel, kuid rikkumisi ei tuvastatud. Nii see tõepoolest oli, kuid Arco Vara on vahepeal esitanud juba korduvkaebuse, millele ministeerium vastas, et saab täituri tegevust hinnata alles pärast täiteasjaga seotud kohtuasjade lõpplahendusi.

Lisatasu ei saanud

Suureks tüliõunaks kujunenud enampakkumise puhul on poleemikat tekitanud ka kohtutäitur Feinmani tasu. Arco esindajad on kahtlustanud, et kopsakas tasu võis panna täituri rikkumiste ees silmi kinni pigistama. Feinman aga teatab, et lisatasu, mis seaduse järgi võib ulatuda kuni 3 protsendini enampakkumisel müüdud vara hinnast, ta üldse ei võtnudki. “Sain ainult põhitasu, mida reguleerib seadus. Jutt minu võetud kuni 7 miljoni kroonisest lisatasust on vale,” räägib täitur.

Saadud põhitasu suurust Feinman ei täpsustanud. Kohtutäituri seadus ütleb, et täitemenetluse puhul arvutatakse täituri põhitasu vastavalt sissenõude summale. Kohtutäituri põhitasu enam kui 9 miljoni krooniselt nõudesummalt on 360 000 krooni pluss 0,5% summalt, mis ületab 9 miljoni piiri.

Äripäevale teadaolevalt oli nõudesumma oluliselt suurem kui enampakkumisele läinud vara viimane alghind 225 miljonit. Täitur teenis Äripäeva arvutuse kohaselt seega kindlasti üle miljoni krooni.

Feinman toonitas Arco Investeeringute kaebustest rääkides, et tema kui isiku vastu pole ühtegi kahjunõuet seni esitatud. Juhul, kui täitemenetlus kohtuotsusega tagasi pööratakse, peavad kõik tagastama selle, mis on saanud, ehk algne olukord taastub ning vara pannakse uuesti enampakkumisele, räägib täitur.

Arco Investeeringutel tules viis kohturauda

1. kohtuasiMullu 19. novembril esitas Arco Investeeringute AS Harju maakohtule kaebuse, milles vaidlustas kohtutäitur Kristiina Feinmani poolt enampakkumisel müüdavate kinnistute alghinna määramise õiguspärasuse.

Kaebuse järgi jättis kohtutäitur rahuldamata Arco kaebuse Ühendatud Kapitalile kuuluvate kinnistute enampakkumise alghinna määramise osas. Arco seisukoht oli, et hind määrati valesti ja oli liiga madal.

Harju maakohus jättis Arco kaebuse rahuldamata ning tänavu augustis esitas Arco omakorda Tallinna ringkonnakohtusse määruskaebuse, mis veel lahendatud pole. 

2. kohtuasiMullu 17. detsembril esitas Arco Investeeringute AS Harju maakohtule hagiavalduse päev varem toimunud enampakkumise kehtetuks tunnistamiseks.

Harju maakohtu istung toimus 25. oktoobril ning kohus langetab otsuse 25. novembril.

3. kohtuasiTänavu 15. jaanuaril esitas Arco Investeeringute AS Harju maakohtule kaebuse kohtutäitur Kristiina Feinmani kümme päeva varem tehtud otsusele täiteasjas. Arco on kaebuses vaidlustanud kohtutäituri poolt täitetoimingute läbiviimise õiguspärasuse olukorras, kus esines seadusest tulenev imperatiivne alus täitemenetluse peatamiseks.

Kaebuse järgi jättis kohtutäitur rahuldamata Arco kaebuse, millega Arco taotles kõigi kohtutäituri poolt 27. novembril teostatud täitetoimingute, sh enampakkumise edasilükkamine 15. detsembriks 2009, tühistamist, kuna esines imperatiivne alus täitemenetluse peatamiseks ja täitetoiminguid ei oleks tohtinud läbi viia.

Harju maakohtu kohtumäärusega rahuldati Arco kaebus. Nimetatud kohtumäärusele esitasid määruskaebuse ülejäänud osapooled: kohtutäitur Kristiina Feinman, AS Celia Crowd, Tallinna linn ja Swedbank. Tallinna ringkonnakohtu kohtumäärusega jäeti kõik 4 määruskaebust rahuldamata. Ees ootab riigikohus, sest Arco vastased alla ei anna.

4. kohtuasiTänavu 18. jaanuaril esitas Arco Investeeringute AS Harju maakohtule kaebuse kohtutäitur Kristiina Feinmani 6. jaanuari otsusele täiteasjas. Arco on kaebuses vaidlustanud kohtutäituri tegevuse õiguspärasuse täiteasjas enampakkumise kuulutuse avaldamisel. Kohtutäitur ei järginud Arco väitel seadusest tulenevat nõuet kuulutuse avaldamise ja enampakkumise vahele jääva minimaalse nõutava ajavahemiku osas.

Kaebuse järgi jättis kohtutäitur rahuldamata Arco mullu 16. detsembril esitatud kaebuse, millega Arco taotles samal päeval toimunud enampakkumise tühistamist ja täitemenetluse peatamist. Kaebuse aluseks oli muu hulgas asjaolu, et enampakkumise teate avaldamise ja enampakkumise toimumise vaheline aeg oli lühem kui seadusega nõutav 15 päeva.

Harju maakohus on menetluse peatanud kuni menetlust lõpetava lahendi jõustumiseni seotud tsiviilasjas – Arco kaebuses kohtutäituri poolt täitetoimingute läbiviimisele olukorras, kus esines seadusest tulenev imperatiivne alus täitemenetluse peatamiseks.

5. kohtuasiVeel enne aasta lõppu 9. detsembril toimub Harju maakokohtus istung Celia Crowdi vastu esitatud pankrotiavalduse läbivaatamiseks. Pankrotiavalduse esitas Arco Vara. Esialgu toimus pankrotimenetlus Hiiumaal, kuhu Celia Crowd probleemide tekkimisel Tallinnast ümber registreeriti, kuid vahepealne seadusemuudatus võimaldas Arcol pankrotimenetluse Tallinna ümber kolida. 26.oktoobril otsustas Harju maakohus määrata Celia Crowdile ajutise pankrotihalduri, kes asub ettevõtte varalist seisu välja selgitama.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474