18. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sadama miljonihanke võitis nõukogu esimehe vend

Tallinna sadama valve- ja läbipääsusüsteemi laiendamise hanke võitis AS Viking Security, mille üks omanikest on riigifirma nõukogu esimehe Neinar Seli vend, reformierakondlane Anti Seli.

Kolmest hankel osalenuist üks, G4Sile kuuluv Alarmtec asja siiski niisama ei jätnud, vaid vaidlustas hanke. "Alarmtec tegi Tallinna Sadamale taotluse hanketulemus uuesti üle vaadata, kuna meie pakkumus oli meile teadaolevalt kõige soodsama hinnaga ja vastas kõikidele tellija poolt seatud nõuetele," selgitas Alarmteci juht Priit Sarapuu.

Äripäevale vihjati, et Alarmteci pakkumise hind jäi erinevalt teiste firmade pakkumistest alla miljoni krooni piiri.

Sarapuu sõnul ei tea ta, millised olid Viking Security eelised teiste pakkujate ees. "Seda, kuidas edasi käitume, otsustame pärast seda, kui oleme Tallinna Sadamast meie taotlusele vastuse saanud," ei välistanud ta ka kohtusse pöördumist.

Praeguseks vaidlustatud hange sai alguse oktoobri keskel. Tallinna Sadama sadamajulgeoleku osakonna juhataja Marko Reichardt saatis 13. oktoobril Alarmtecile, ASile Optimus Systems ja ASile Viking Securityle hanketeate, milles palutakse 19. oktoobriks esitada hinnapakkumus valve- ja läbipääsussüsteemi  Inner Range laiendamiseks Muuga ja Vanasadamas koos hilisema, kahe aasta vältel kestva hooldustööde hinnaga.

Nimetatud kuupäevaks viisid kõik kolm hankele kutsutud ettevõtet Sadama 25 asuvasse valvelauda enda pakkumuse. 12. novembril andis Tallinna Sadam kõigile hankel osalenutele teada, et hangete komisjon otsustas tunnistada edukaks Viking Security pakkumuse.

Saatsin Marko Reichardtile sel esmaspäeval hanke kohta mõningad küsimused. Pärast mitmekordset ülehelistamist ja Reichardtilt saadud lubadusi, et kindlasti vastus tuleb, võttis eile Äripäevaga ühendust Tallinna Sadama avalike suhete juht Sven Ratassepp.

"Marko Reichardt palus minult abi neile küsimustele vastamiseks. Ma ei oska hanke kohta veel midagi lõplikku öelda. Alarmtec vaidlustas selle ning kõik algab jälle otsast peale," lausus ta.

Ratassepp keeldus ütlemast, kes hankekomisjoni kuulusid. Neid olnud tema kinnitusel viis inimest, kes "hiljem peavad hangitava süsteemiga igapäevaselt tööle hakkama".

Tema arvates ei peaks Anti Seli ettevõtte edu puhul tonti nägema. "Ah sellepärast küsitegi!? Ma ei usu, et seal mingisugust personaalia küsimust oli... ," tähendas Ratassepp.

Samas ei nimetanud ta ühtki argumenti, mille tõttu Viking Security ülejäänud konkurente edestas. Ka täpse hankepakkumuse hinna jättis avalike suhete juht enda teada, viidates hanke vaidlustamisele.

Kui OÜ Vertoosius kaudu Viking Security 33,33%-lise osaluse omanik Anti Seli kuulis, et Äripäev pärib hankevõidu kohta, ütles ta, et pea neile küsimustele vastama. "Ma isegi ei tea sellest hankest midagi. Ma ei tegele igapäevaselt nende asjadega. Kui te mingisugust kommentaari tahate, siis saatke küsimused kirjalikult," vastas ta pahuralt. Eilse tööpäeva jooksul Anti Seli kirjalikele küsimustele ei vastanud.

Tallinna Sadama nõukogu liige, ettevõtja Tõnis Palts vabandas, et täpseid hankeasjaolusid ta ei tea. "Samas, kui on parim pakkumine, siis ei tohiks nõukogu esimehe ja hankevõitja vaheline sugulus olla lepingu sõlmimisel takistuseks," märkis ta.

Optimus Systemsi juht ja osanik Rein Mee rääkis, et ei oska öelda, miks tema juhitav firma või Alarmteci pakkumine sadamale ei sobinud. Tema sõnul olid hanketingimused küll kõigile osalejate ühtmoodi täidetavad ning vähemasti pealtnäha korrektsed.

Ka Tallinna Sadama nõukogu liige Indrek Raudne ütles, et sugulus ei saa olla hangetel osalemise välistamise aluseks. "See riivaks ettevõtlusvabadust ja oleks selgelt antud isikut diskrimineeriv. Eesti väiksust arvestades võib taoline formaalsetel põhjustel välistamine ka mõningatel juhtudel olla konkurentsi piirav ja seeläbi ettevõtte jaoks ka potentsiaalselt kahjulikum," märkis ta.

Küll on tema sõnul ülioluline, et hange oleks korraldatud ja läbi viidud korrektselt,  läbipaistvate ja objektiivselt mõõdetavate hindamiskriteeriumite alusel. "Piiratud osalejatega hangete asemel, kus taolise probleemi esilekerkimine on hankel osalemise kutsega ette määratud, soovitaks mina taolistel puhkudel seadusega küll otseselt mitte nõutud, kuid igasugusi kahtlusi välistavat kõikidele soovijatele avatud hanke korraldamist ja jälgiks eriti hoolsalt hanke läbiviimise korrektsust, läbipaistvust  ja objektiivsust," märkis Raudne.

Kes on kes – Anti Seli

* Sündinud 22.03.1973* Lõpetanud Tartu Tamme Gümnaasiumi 1991., sama kooli lõpetas Neinar Seli 1977. aastal.* Mängib gümnaasiumi vilistlasorkestris trombooni* Juhib tegevdirektorina Neinar Seli vara-, tootmis-ja kinnisvarahaldusettevõtet AS Rondam Grupp, samuti on Neinar Selile kuuluva ASi Kriston Auto juhataja.* Ainuisikuliselt kuuluvad Anti Selile OÜd Klasoner, Vertoosius ja Roolimees.* On kümnekonna Neinar Seli äriühingu juhatuses või nõukogus.* Eesti Ekspress kirjutas, kuidas Anti Seli firma Klasoner laenas juba 2000. aastal Selide perekonna siseringi tuttava Margus Kübara ettevõttele Erametsa Haldus miljon krooni maade ostmiseks. Hiljem vahetas Kübar ostetud maid riigiga.* Reformierakonna liige 16. novembrist 1994, astus erakonda kolm päeva pärast partei asutamist.

Mis on mis – AS Viking Security

* Alustas tegevust 1993.* Aprillini 2005 oli ettevõtte ärinimi Viking Valve AS, mis seejärel muutus Viking Security ASiks.* Tegevusaladeks turvakonsultatsioonid, turvaauditite läbiviimine ja turvakontseptsioonide koostamine ning analüüs, nõrkvoolusüsteemide, arvutivõrkude ja sidelahenduste planeerimine ning rajamine, ehitusprojektide juhtimine, järelevalve ja ekspertiis.* Omanikud Jüri Ilves 43,33%, Einar Pilvet 23,33% ja OÜ Vertoosius (Anti Seli) 33,33%.* Omakapital 2008 6,2 mln kr, 2009 3,8 mln kr.* Käive 2008 35,3 mln kr, 2009 11,8 mln kr.* Kasum 2008 94 000 kr, 2009 -2,6 mln kr.* Dividendid 2008 0 kr, 2009 1 mln kr.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474