25. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poliitiku saladus

Kas sel aastal mitmel korral Vahemere kaldal asuvas villas puhkust veetnud perekond Rahumägi on ka tegelikult luksusvilla omanikud või on tegemist kellegi kingitusega?

Miks varjab riigikogu reformierakondlasest liige Jaanus Rahumägi seda heategijat, kes saatis talle suvel Kreetal sõitmiseks maasturi? 

Neile küsimustele vastuseid otsides selgusid huvitavad seosed, mis viitavad, et perekond Rahumägi on oluliselt jõukam, kui see Jaanus Rahumägi majanduslike huvide deklaratsioonist ilmneb. On põhjust arvata, et Rahumäed on seni oma ärihuvisid avalikkuse eest varjanud.

“Päikest on?”“Sa ei taha teada...öösel 32, ilma sääskedeta.”“Ära aja närvi :)”

Selline vestlus toimub vahetult enne jaanipäeva Face­bookis Reformierakonna kahe poliitiku vahel. Küsijaks on riigikogu liige Lauri Luik ning olukorrast sääserindel annab teada riigikogu kapo-komisjoni esimees Jaanus Rahumägi.

Rahumägi on just jõudnud perega Kreeta saare põhjarannikule eelmisel aastal saadud villasse. See villa meeldib perekond Rahumägile. Kui poliitikutöö võimaldab võtta korraks aja maha, siis lendavad nad  Kreetale.

Kevadel tegi Jaanus Rahumägi koos naise Mariga sinna nädalapikkuse treti. Toona ootas teda lennujaamas enne väljalendu Kreeta pealinna Heraklioni  Äripäeva kaamerameeskond. Soovisime reisiplaanide kohta uurida. Nende jagamisest Jaanus Rahumägi keeldus.

“Aga meil on inimene Eestist”Mõned nädalad varem toimub telefonivestlus, kus küsija tunneb huvi Kreeta kinnisvara vastu. Vastuseid annab müügiesindaja, kelle kaubaks on luksusvillad Kreeta saare idaosas äsja valminud arenduses.

“Kas seal on ostnud maja  ka mõni inimene Baltimaadest, kes saaks oma arvamust mulle avaldada – kas teate kedagi? Eestist või Skandinaaviast?”

“Eestist… Ei, ma ei mäleta, et meil kedagi Eestist oleks… Ah, meil üks on Eestist!”“Tõesti?”“Aga ma ei saa anda tema telefoninumbrit. Ma ei tea, kas ta tahaks, et teda segatakse. Aga meil on inimene Eestist. Ma arvan, et ta on poliitik, midagi sellist.”“Samuti ostja?”“Ta ostis juba. Tal on villa juba aasta või poolteist.”

Müüja kiidab telefonis potentsiaalset ostjat etendavale ajakirjanikule oma kaupa. Ja õigesti teeb! See 25 villaga arendus asub otse Vahemere kaljusel kaldal. Märkamatuks jääda soovivale Äripäeva fotograafile on villades viibivate inimeste pildistamine tõeline katsumus.

Hinnad eksklusiivses arenduses on seatud vastavalt kvaliteedile. Odavaim pakkumine on 11 miljonit krooni, mille eest saab soetada ühe magamistoaga maja. Suuremate villade eest küsitakse üle 15 miljoni krooni. Projekti vahendanud Suurbritannia kinnisvarafirma Aegean Blue Ltd juht John Batty on kodumaisele ajakirjandusele öelnud, et tegemist on ühe kallima arendusega Kreetal. “Ma tean veel ainult ühte arendust saarel, mis on sellest kallim,” kinnitas ta 2008. aasta juulis.

Privaatne paik puhkuse veetmiseksÜhes nendest kiidetud villadest veedabki oma päikeselised puhkused perekond Rahumägi, kelle maja hind võib jääda 12-15 miljoni krooni vahele. Nende naabriteks on britid, venelased ja šveitslased.

Ja just seal on kahel korral käinud sel aastal ka Äripäeva ajakirjanikud. Rahumägi teadmata.

Tegemist on eraldatud kompleksiga, mida piirab aed ja millel ranges toonis sisenemist keelavad sildid. Siin-seal salvestavad liikumist turvakaamerad. Võib vaid kujutleda, milline imeline vaade avaneb päikeseloojangu ajal majade mere poole avanevalt terrassilt või hoovis asuvast basseinist.

Mitmele majale antakse veel viimast lihvi. Täiesti ootamatult seisab ühe villa ees aga mahakruvitava katusega auto, mille juures hakkab silma midagi tuttavlikku. Punast värvi Saab kannab Eesti numbrimärki 007 ESC. Registreerimismärgil olevad numbrid näivad viitavat omaniku Bondi-filmide lembusele.

Tähekombinatsioon meenutab aga Jaanus Rahumägi poolt asutatud turvafirmat ESC. Just selline kabriolett-Saab on Mari Rahumägi lemmikauto. Paar aastat tagasi antud intervjuus rääkis Mari, et auto oli üllatuskingitus mehelt ja seisis Eestis suure osa ajast garaažis. “Pole midagi mõnusamat kui eestimaiste harvade päikeseliste ilmadega katus alla lasta, päikeseprill ninale pista ja lihtsalt sõitu nautida,” õhkas ta.

Majandushuvide deklareerimise kõverpeegelEestis peavad poliitikud oma majanduslikud huvid ja varad deklareerima. Nii loodetakse vältida korruptsiooni.

Jaanus Rahumägi esitatud majanduslike huvide deklaratsioonides Kreeta villat ei ole. Samuti ei leia me tõenäoliselt järgmisel aastal riigisaladustele ligi pääseva kapo-komisjoni juhi majanduslike huvide deklaratsioonist uhiuut Wrangler Jeepi, mis Äripäeva teise külaskäigu ajal seisab truult Saabi kõrval. Wrangler saabus juunis merekonteineriga Kreeta sadamasse, aga ka selle auto tegelik omanik ei ole Rahumägi.

Villa olemasolu on osale Reformierakonna liikmetele hästi teada. Seda näitavad Facebooki vestlused.

Peaminister Andrus Ansipi nõunik Arto Aas: “Puhkus merel ja mere ääres: Pärnu laht, Valgeranna & Kuressaare laht, Mändjala rand, Tagaranna ja Küdema laht. Päevitamise asemel kaater, jett ja wake. Ülimuslik. Ja vesi soojem kui Vahemeres:)”

Jaanus Rahumägi: “No selles viimases pole ma kindel…”Aas: “Olgu, olgu. Ütleme siis nii, et vesi pole nii rõvedalt soolane kui seal sinu Vahemeres:)”Rahumägi: “Merest ei maksa juua, tuleb võtta kaatri külmikust Rathymno õlut ja vaadata melanhoolselt 25 meetri sügavuses ujuvaid kalu ja nad siis spinnaga kinni püüda.”

Kui ajakirjanik soovib riigikogus Rahumägiga Vahemere ja villa teemal rääkida, kasutab poliitik Toompeal erinevaid kabinette, et küsimustest pääseda. Hiljem  Jaanus ja Mari Rahumägile kirjalikult saadetud küsimused sunnivad poliitikut palkama endale appi advokaat Andres Aaviku. Ta teatab, et Rahumägi suhtleb oma pere tulusid puudutaval teemal edasi advokaadi vahendusel.

Kreeta villa pole saladuseks ka Eesti politseijuhtidele, kellel on riigikogu liikme lai elustiil tekitanud ammu küsimusi ja kes on sel teemal ka Rahumägiga eraviisiliselt vestelnud. Rahumägi on järelepärimiste peale kostnud, et tema perekonna äridel läheb hästi.

Rahumägidega ametlikult seotud firmade aruannetes edukat äri ei paista. Põhjus peitub tõenäoliselt selles, et osa äritegevusest käib varjatult.

“Rikas, see on maagiline sõna. Seda tuleb karta. Sest rikas on midagi põlastusväärse ja ebaausa vahepealset,” kirjutab Kreetal puhkav Jaanus Rahumägi 13. juuli hilisel õhtutunnil Facebookis oma erakonnakaaslastele.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474