29. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lembit Lump: mahu kasv veab tükitöö alusel töötaja palga üles

Meie tehastes makstakse töötasu tükitöö alusel ja kui tootmismahud kasvavad, veab see ka tööliste palka üles, ütles valdusettevõtte ASi Kodumaja juhatuse esimees Lembit Lump.

„Ma ei näe põhjust, et me peaksime tükitöö hindeid hakkama tõstma, sest kui ettevõtted on tellimustega suhteliselt hästi koormatud, siis kasutab inimene tööaega paremini ja seetõttu ka teenib paremat palka,“ rääkis Lump ning lisas, et masu mõjus nende gruppi kuuluvatele ettevõtetele väga hästi.

„Inimesed on väga tõsiselt vaadanud oma suhtumist töösse ümber ja efektiivsus on tublisti paranenud,“ nägi Lump masus positiivsust.

„Me kärpisime masu ajal tööde teostamise ühikhindeid suurusjärgus 15 protsenti ja see oleks justkui pidanud kaasa tooma ka keskmise töötasu languse. Tegelikult oli vastupidi – tükitöötaja keskmine palk hoopis tõusis, sest tänu töökorraldusele suutis ta nii-öelda tükke rohkem teha.“

Lumbi kinnitusel ületab nende ettevõtete kogukäive tänavu juba masueelset käivet – kui 2008. aastal oli käive ligi 389 miljonit krooni, siis tänavu tuleb ligi 400 miljonit ja tulevaks aastaks planeerivad nad ligi 600 miljonilist käivet. „Selle aasta lõpuks oleme tagasi võtnud ka kokku umbes 150 töötajat ehk tööjõu kasv võrreldes eelmise aastaga on umbes 70 protsenti,“ lisas Lump.

Samas nentis Lump, et ehkki ehitussektoris ja ekspordile suunatud ettevõtete tootmismahud kosuvad, oli ka kukkumine paar aastat tagasi väga järsk.

„Näiteks Kodumaja ettevõtete käive kukkus 2009. aastal võrreldes 2008. aastaga üle nelja korra,“ lausus Lump. „Üheks põhjuseks oli kindlasti see, et majanduskriis tabas ka meie eksporditurge. Ja loomulikult ju kõigepealt haagitakse küljest ära võõrad. Veri on paksem kui vesi ehk püütakse säilitada ikka eelkõige omadele tööd.“

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474