Stockholmi kesklinna plahvatusel terrorismikahtlus

Rootsi politsei teatel laskis üks mees ennast laupäeval Stockholmi kesklinnas õhku, kümme minutit enne seda said kaitsepolitsei ja meediaagentuur rootsi- ja araabiakeelse teate, vahendab Helsingin Sanomat.

Plahvatus toimus keset laupäevast jõuluostutunglemist natuke enne kella kuut õhtul. Vaid viis minutit varem oli lähikonnas plahvatanud sõiduauto, mis maani maha põles. Kaks plahvatuskohta asusid teineteisest 300 meetri kaugusel.

Yle Uudiste teatel peetakse neid kahte plahvatust terrorirünnakuks.

Autoplahvatus vigastas kergelt kahte inimest, kes on haiglasse viidud.

Kümme minutit enne enesetapurünnakut said Rootsi meediaagentuur TT ja Rootsi kaitsepolitsei rootsi- ja araabiakeelse tekstiga teate.

Esimesena avalikustas teate TT ja ka kaitsepolitsei on kinnitanud teate saamist.

Rootsile ja Rootsi rahvale suunatud teates oli viiteid Rootsi vägedele Afganistanis. Selles märgitakse ka Rootsi kunstnikku Lars Vilksi, kelle Muhamedi-teemalistest joonistustest tõusis rahvusvaheline skandaal.

„Nüüd teie lapsed, tütred ja õed surevad, nagu on surnud meie vennad, õed ja lapsed,“ oli kirjas teates TT andmetel.

Teates kutsutakse Rootsis asuvaid moslemeid lõpetama lömitamine. „Meie teod hakkavad meie eest rääkima. Nii kaua kui te ei lõpeta sõda islami vastu ja prohveti alandamist ja rumalat toetust sellele seale Vilkisle,“ seisab teates. „Nüüd on käes aeg rünnata. Ärge kauem oodake.“

Politsei pole surnud meest tuvastanud. Tema lähedalt leiti kott, milles Rootsi meedia teatel oli naelu ja lõhkeainet.

Rootsi Aftonbladeti teatel lasi mees ennast õhku kuue üksteise külge ühendatud pommiga, millest vaid üks plahvatas.

Rootsi politsei ja kaitsepolitsei korraldasid juhtunuga seoses kriisikogunemise, vahendas Yle Uutiset. Kaitsepolitsei teatel terroriohu taset laupäeval ei tõstetud. Rootsi on sügisest peale olnud kolmandal terrorismiks valmisoleku tasemel, mis märgib suurenenud riski. Kokku on tasemeid viis.

Osale arutelus

  • Haldusuudised.ee

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Kinnisvarauudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Valdkonna töökuulutused

Uudised