25. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luman vihkab kartellivastast sõjakäiku Eestis

Eriti vihaselt on kartellivastast võitlust kritiseerinud suurärimehest ehitusettevõtja Toomas Luman. Juba mullu veebruaris Kaubandus-Tööstuskojas toimunud seminaril pidas Luman kartellidevastast võitlust Eestis mõttetuks.

"Isegi kui keegi üritab meil midagi kokku leppida, siis majanduslanguse ajal need kokkulepped lihtsalt ei pea," leidis ehitusettevõtja Toomas Luman.

Ta muretses selle pärast, kuidas prokuratuur ja konkurentsiamet kavatsevad konkurendi peale kaevanud ettevõtja väiteid kontrollida.

"Mil moel teevad uurimisorganid kindlaks, et esimesena võimalikust kartellist rääkiv ettevõtja kõneleb tõtt? Kas see, mida ta räägib, on tõend või on see ainult ajend uurimise alustamiseks?" küsis Luman.

Tema hinnangul ei ole kartelle võimalik Eestis praegu sõlmida ja üleüldse on Eesti siseturg nii pisike, et siin ei olevatki mõtet mingeid kartelliideid heietada.

"Jutt, et meil on siin nii mõnedki hinnad kõrgemad kui Washingtonis või kuskil mujal, siis selle peale ütlen, et Washingtonis ei ole ka aastaid laenumahud niimoodi kasvanud. Hinnad kujunevadki ju vastavalt turunõudlusele. Kui inimestel on taskud raha täis, siis hinnad tõusevadki. See on täiesti loomulik," väitis Toomas Luman.

Euroopa Komisjoni asepresidendi Siim Kallas oponeeris Reformierakonna suursponsorile. Kallase arvates on majanduskriisi tingimustes eriti tähtis kinni pidada ausa turu põhimõtetest.

Kallas ei pidanud asjakohaseks Lumani väidet, justkui pisikesel turul ei olegi mõtet kartellileppeid sõlmida. "Suurel turul suured kartellid, väikesel turul väikesed kartellid," nentis Kallas.

"Väikese siseturu argument ei ole pädev. Küsimus on väärtushinnangutes. Kas ettevõtja konkureerib turu võrdsetel tingimustel konkurentidega või üritab mingeid kahtlase väärtusega kokkuleppeid sõlmida?" rõhus justiitsminister Rein Lang seminaril eelkõige ettevõtja lastetoale.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474