29. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ragn-Sells ehitab 230 miljoniga jäätmekütusetehase

Jäätmekäitlusettevõte Ragn-Sells alustas Tallinnasse 230 miljonit krooni maksva ja aastas 120 000 tonni jäätmeid käitleva jäätmekütusetehase ehitust. See valmib sügisel 2011.

"Tänaseks on kõik load ja kooskõlastused olemas ning jäätmekütusetehase ehitustööde esimene faas – territooriumi ettevalmistamine – on alanud," ütles Ragn-Sells ASi juhatuse esimees Rein Leipalu.

"Sõlmitud on tehnoloogiatarne lepingud Eesti, Hollandi ja Suurbritannia ettevõtetega. Ragn-Sellsi rajatav jäätmekäitlustehas on uus tase Eesti jäätmete lõppkäitluses. Kuigi Eestis toodetakse juba vähesel määral jäätmekütust, on Ragn-Sellsi tehases kasutusele tulev tehnoloogia ainulaadne kogu Skandinaavias," rääkis ta.

Täiendavalt arendab Ragn-Sells Euroopa Ühtekuuluvusfondi ligi 19,6 miljoni krooni suuruse toetuse abil valikkogutud biojäätmete taaskasutuskompleksi.

Ragn-Sellsi ärijuhi Agu Remmelgu sõnul on tehases täielikult automatiseeritud tootmisprotsess: tööd saab kuus inimest, kuid maksimaalsed ümber töödeldavad jäätmekogused ulatuvad pea pooleni Eestis tekkivast olmejäätmete kogusest ehk kuni 120 000 tonnini.

"Võrreldes masspõletusega on jäätmekütuse eelis madalam omahind ning minimaalne töötlusjärgsete jäätmete ülejääk. Jäätmete töötlusprotsessi käigus suuname kõik väärtuslikud materjalid taaskasutusse, mida masspõletuse puhul ei ole võimalik teha," märkis ta.

Remmelg ütles, et keskuse teeninduspiirkonnaks on Tallinna ümbrus 100–150 kilomeetri raadiuses. "Uus tehas asendab senise, jäätmekäitlushierarhia madalaimal astmel oleva segaolmejäätmete ladestamise," selgitas ta.

Tehase peamine väljund on Remmelgu ütlusel jäätmekütus, mida kasutavad erinevad tsemenditehased või muud litsentseeritud tootmisettevõtted Eestis ja välismaal, näiteks Kunda tsemenditehas. "Veel suunatakse tehasest taaskasutusse valikkogutud biojäätmetest toodetud pinnas, erinevad metallid ja plastid ning aurustatakse kasutu niiskus. Kõrvaldamisele minevaid, kuid täielikult stabiliseeritud jäätmeid tekib väga vähe," sõnas ta.

Jäätmekütusetehase projektijuhi Jüri Hioni sõnul on tehase rajamine Suur-Sõjamäe tööstuspargi territooriumile ohutu ning riskivaba. "Keskkonnaohtu uus tehas endast ei kujuta," märkis ta. "Suur-Sõjamäe tänava kinnistul on keskkonnamõjude hindamise protsessi ning kaasaegse tehnoloogia kasutamisega kõik võimalikud riskid viidud miinimumini," lisas Hion.

Jäätmekäitlusettevõte Ragn-Sells AS on Rootsi perefirma Ragn-Sells AB tütarettevõte Eestis, olles spetsialiseerunud erinevate jäätmekäitlusalaste teenuste osutamisele Eestis. Ragn-Sells ekspordib taaskasutatavaid materjale üheksasse riiki. Ettevõttes on 250 töötajat.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474