20. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aswani: järgmisel aastal me rokime

Eesti pigem võidab Euroopa võlakriisist, sest Skandinaavia ettevõtted toovad oma tootmist siia, ütles 18 aastat Eestis äri ajanud Singapuri ettevõtja Sonny Aswani.

Aswani on kindel, et järgmisel aastal kinnisvaraturg elavneb ning praegu on just õige aeg investeerida kinnisvaraturule, et järgmisest tõusust osa saada.

“Kinnisvarasse tuleks alati investeerida ja just siis, kui tsükkel on languses, siis on võimalik tabada järgmist tsükli tõusu," ütes Aswani tänases Äripäevas ilmunud pikemas intervjuus. “Langus on näiteks hea ka selleks, et siis on turul võimalik leida paremaid ehitusettevõtteid, kes on valmis rohkem aega kulutama detailidele ning teevad paremat tööd,” lisas ta.

Euroopa võlakriisi võrdles Aswani purjetamisega. “See on sama, kui sa oled purjelaeval ja tuul läheb valjemaks, siis pead sa oma purjesid kohendama,” kommenteeris ta väidet, et paljud Eesti ettevõtjad on järgmise aasta suhtes ebakindlad.

Keerab Euroopale selja

Talle kuuluva Kehra paberitööstuse trumbiks pidas Aswani seda, et on suudetud vähendada Euroopa turu osatähtsust. “Meil on olnud ajad, kus eksportisime Euroopasse umbes 90% oma toodangust, täna on Euroopa osakaal 30% ja sellepärast me olemegi edukad,” märkis ta.

Aswani sõnul tasub Eesti ettevõtetel otsida praegu võimalusi minna uutele turgudele, eriti Aasiasse. “Hiina ei ole aga riik kuhu mina investeeriks ja kulutaks aega. Ma kulutaksin aega hoopis Indoneesia turuga tegelemiseks,” soovitas ta. “Ma usun, et aastaks 2020 on Indoneesia majandus maailmas kohal number viis või kuus. Samuti peaks vaatama India poole. Ja nendesse riikidesse laienemiseks on parimaks platvormiks Singapur,” põhjendas Aswani.

Sonny Aswani olulisemaks ettevõtmiseks Eestis on Horizon Tselluloosi ja Paberi AS, mille omanik on Tolaram Corporation PTE. Ltd. Eelmine aasta oli Kehras tegutseva Horizoni tselluloositööstuse jaoks väga edukas. Ettevõtte kasum kasvas 0,9 miljonilt 134,3 miljoni kroonini. Aswanil on olnud plaanis ka mitme suure kinnisvaraarenduse käivitamine Tallinnas, kuid kinnisvaraturu langus lükkas nende plaanide teostumise edasi.

Eestisse erastama

Indoneesias sündinud ning Malaisias ja Inglismaal õppinud Sonny Aswani tuli Eestisse juba 1994. aastal ning osales siin mitme ettevõtte erastamisel. Enne Eestisse tulekut oli ta töötanud Inglismaal, Indoneesias, Indias ja Venemaal. Enne Eestisse tulekut käis Aswani läbi kõik endised liiduvabariigid ja otsis Tolorami investeeringuteks sobilikku paika, kuid ükski endine liiduvabariik ei tundunud atraktiivsena. Eesti jättis ta esialgu kõrvale, sest see oli tema arvates liiga kauge ja väike maa.

Eestisse tuli Aswani aga tänu Tallinnas Koplis asunud Balti Manufaktuuri erastamisele. Järgnesid juba pankrotistunud Kehra tselluloosi- ja paberivabriku, Sindi tekstiilivabriku ja Viljandi Mistra Viva ost. 1998. aasta lõpus andis valitsus Aswanile eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse. Põhjuseks olid Aswani juhitud Tolarami investeeringud tekstiili- ja paberitööstusse. Eelmise aasta kevadel ostis Aswani firma riigilt Tallinnas Pagari 1 asuva hoone ehk endise KGB peamaja.

Sügisel ilmunud Äripäeva rikaste TOP 500 hindas toimetus Aswanile kuuluva Tolaram Grupi väärtuseks 70,5 miljonit eurot.

Tolaram Grupi omanikest ja nende ärilisest haardest ning nende suhtumisest Eestisse saad pikemalt lugeda täna ilmunud Äripäevast.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474