27. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rüütmanni ubinakasvatus miljoni euroga müügis

Viljandi kohtutäitur Janek Pool müüb Marfin Panga ülesandel endise autokaupmehe Toomas Rüütmanni kinnistuid koos tema õunakasvatusfirmale kuuluva hoidlaga.

Põllumajandusliku otstarbega kinnistud on 5. ja 6. jaanuaril toimuvatele avalikele enampakkumistele pandud neljas osas, kokku on nende alghinnaks 1 035 700 eurot vahendas sundmüügiportaal varad.ee.

5. jaanuaril loodab täitur leida ostja Toomas Rüütmanni viiele kinnistule kogupindalaga 62,59 ha, mis on renditud osaühingule T&T Õunaaiad aastani 2034. Kinnistute alghind on 88 500 eurot.

Samal päeval on enampakkumisel osaühingule T&T Õunaaiad kuuluv Reediko õunahoidla Polli külas, mille juurde kuuluva kinnistu pindalaks on 5,56 ha. Selle alghind ulatub 905 000 euroni.

6. jaanuaril tulevad müüki 15,19 ha suurune Raadi-Põllu ja 11,66 ha suurune Loigu-Põllu kinnistu. Mõlemad on samuti renditud osaühingule T&T Õunaaiad, esimene aastani 2035 ja teine aastani 2036. Raadi-Põllu kinnistu alghinnaks on 23 600 ja Loigu-Põllu alghinnaks 18 600 eurot.

Kõik rendilepingud kanti kinnistusraamatusse 2008. aasta mais ehk ajal, mil Toomas Rüütmanni äri juba tugevalt kiiva kiskus.

Veel 2007. aasta oktoobris kirjutas Äripäev vendade Rüütmannide salaarmastusest, ubinaärist. Kommest Auto omanik Toomas Rüütmann ja tema vend Toivo rääkisid ajakirjanikule, et unistavad ülejäänud elu veeta Katre ja Kristaga. Just neile kahele Eestis aretatud õunasordile olid vennad rajanud suurt tulu tõotava ubinaäri.

Kui Baltimaade Peugeot'-kuningas Toomas Rüütmann ja tema vend Toivo kolm aastat varem Mulgimaale Polli külla piraka tüki maad ostsid ning sõstra- ja õunaistikuid kasvatama hakkasid, vaatasid kohalikud neid kui ületöötanud linnainimesi. Majandusbuumi lõpusirgel olid nad Eesti suurima õunaaia omanikud. Vendade Ubinate, nagu kohalikud neid kutsusid, unistus oli tuua Eesti õun poodidesse ning viia äri kasumisse.

Sissesõit Rüütmannide valdusse jättis 2007. aastal mulje, nagu oleks sattunud Lõuna-Prantsusmaa viinamarjapõllule. Paremat kätt lookles lopsakate lehtedega mustsõstraistandus, paremale jäi hoidla ehitus, pärast mida laius hiigelsuur traataiaga piiratud õunaaed. Kokku oli Rüütmannidel plaanis istutada 75 000 õunapuud.

Tollal kehtinud äriplaani järgi pidi õunaäri 5,5 aasta pärast ehk aastatel 2012-2013 hakkama kasumit teenima. Istanduse hing ja tegelik töörügaja oli Toomas Rüütmanni sõnul tema vend Toivo koos abikaasaga, kes õunaäri algusajal elas lausa istanduse kõrval telgis.

Õunakasvatuse rajamiseks tegid Rüütmannid üle sajaleheküljelise ja 20aastase äriplaani. Koostööd tehti Polli Aiandusuuringute Keskuse ning selle vanemteaduri, doktor Kalju Kasega. Just tema aretatud õunasordid Katre ja Krista kasvavad praegu enampakkumisele jõudnud istanduses.

¦ T&T Õunaaedade kasutuses oli 2007. aastal umbes 112 ha maad.

¦ Kokku kavatsesid Rüütmannid istutada 75 000 õunapuud.¦ Istandus neelas ligi 5 mln kr investeeringuid.¦ T&T Õunaaiad plaanis tööd anda ligi 10 inimesele.¦ Esimene saak jõudis poodidesse 2008. aasta sügisel.¦ Ühe õunaistanduse eluiga on ca 20 aastat.¦ Ligi 60 ha plaanisid Rüütmannid rajada ka sõstraistandusi, et musti ja delikatessiks peetavaid valgeid sõstraid tööstusele tooraineks müüa.

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474