28. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis mõjutab nafta hinda aastal 2012?

Tõenäoliselt hoiab naftaga kauplejaid ka tuleval aastal enim pinges kaks tegurit – Euroopa võlakriis ja Araabia kevade võimalik jätk. Sellele vaatamata ennustatakse nafta hinna kerget tõusu.

Hindu mõjutavad enim just need kaks tegurit, olgu siis ühelt poolt väheneva nõudluse pärast, mille Euroopa langev majandus kaasa toob või teiselt poolt sotsiaalne rahutus Araabia maades, mis võib endaga kaasa tuua naftatarnete vähenemise, kirjutab MarketWatch.

Ja kes saab selle aasta üllatusesineja tiitli? Ilmselt Iraan, kes on juba ähvardanud blokeerida naftasaadetised läbi Hormuze väina, kust rändab läbi 20% maailma naftasaadustest.

Analüütikute hinnangul tuleb aasta esimene pool nafta hinnale üpriski keeruline, kuid aasta teises pooles peaks musta kulla hind ülespoole liikuma ning lõpetama aasta plussis.

Optionsellers.com-i fondijuhi James Cordieri sõnul loob Ühendriikide majandus peamise ootuse, miks nafta hind peaks tuleval aastal tõusma.

"USA majandusel tundub paremini minevat," ütles ta. "Ameeriklased tarbivad jätkuvalt kõige rohkem energiat maailmas ja see on selles hinnapuzzles üks väga suurt abistav tükk," arvas Cordier.

Fondijuhi sõnul paistab nõudlus peamistes arenevates riikides nagu Hiina aeglustuvat ning eurotsooni mured jätkavad turgude survestamist, kuid need on tegurid, mis ei tule turgudele üllatusena.

Cordier ennustab, et juunis või juulis tõuseb naftabarreli hind USAs 120 dollarini, kuid aasta jooksul võib langeda koguni 85 dollarini. "Meie ostame naftat kahe käega, kui ta maksab 90 dollarit barrel," lisas Cordier.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474